-

Verbeter de wereld van je paard & begin bij jezelf

Arnd Bronkhorst

“Onze geliefde paardensport kwam weer negatief in beeld. In de reacties op social media riep men moord en brand over de ongefundeerdheid van de berichtgeving. Het lijkt er erop dat onze geliefde sport steeds vaker ‘verdedigd’ moet worden. Misschien denk jij dat je niets kunt doen voor onze sport, maar er is eigenlijk heel veel dat jij wel kunt doen.” Monya Spijkhoven van De Gelukkige Ruiter Academie legt uit.

“Er is in de jaren al veel positief veranderd. In 35 jaar tijd zijn we gegaan van het altijd passende zadel en de zondagse oefensessies op je club tot een kennisindustrie. Een industrie die alle handvatten geeft om echt het juiste te kunnen doen. Een industrie die soms ook verleidt om niet het juiste te doen en dit met allerlei excuses te vergoelijken.”

“De meesten van ons rijden niet op Jumping Amsterdam of andere grote evenementen. Dus misschien denk je daarom dat je NIETS voor onze sport kunt doen. Maar er is eigenlijk heel veel dat jij WEL kunt doen!”1. Zelfreflectie, kijk jezelf aan in de spiegel
Durf je toe te geven dat ook jij ooit fouten hebt gemaakt? Vergeef jezelf voor wat je toen nog niet wist. Maar kijk jezelf aan in de spiegel en beloof alles te doen om dat niet meer te laten gebeuren. Geen excuses meer. Bevraag jezelf. Wees eerlijk naar jezelf, wees eerlijk naar je paard. Er is nooit een excuus om het welzijn van je paard te negeren voor een doel dat niet de zijne is. Zo haal je het allerbeste uit jezelf. Ook al duurt het lang, is het moeilijk en lijkt het soms onbegonnen werk. Het is pure commitment.

2. Het ‘knagende’ gevoel niet negeren
Er zijn altijd redenen om iets niet te veranderen en er zijn altijd redenen om iets wel te veranderen. Komt jouw paard genoeg buiten? Krijgt jouw paard voldoende voeding? Of leg je je neer bij een stalregime omdat dit nu eenmaal de dichtstbijzijnde stalling is? Gebruik je een scherper bit dan je eigenlijk wilde, op aanraden van je instructeur? Voorbeelden die aan je knagen. Dat is je instinct. Er is namelijk altijd WEL een keuze. Je voelt dat het beter kan, maar er zijn excuses om niets te veranderen.

3. Vaardigheden vergroten
Een vriendelijke uitstraling (alsof het geen moeite kost) komt voort uit vaardigheid. Stel jezelf eens 1 hele belangrijke vraag: “Wat geeft mij het recht om op een paardenrug te zitten?” Een vraag die oncomfortabel kan voelen. Maar als je het aandurft ga je onderzoeken hoe jij je het beste gaat ontwikkelen. Zodat je geen hulpmiddelen nodig hebt om tot jouw doel te komen. Zodat je geen pleisters hoeft te plakken maar een perfecte basis bouwt. Stapje voor stapje. Controle over je eigen lichaam. Zonder stiekem gejekker aan het bit, zonder een Thiedemann-teugel die het net even makkelijker maakt, zonder “ik geef hem een tik, want hij neemt me in de maling.” Toets jezelf, haal alles uit jezelf, streef naar goed, beter, best.

4. Kennis vergroten
Zelf zoveel mogelijk weten over gedrag, evolutie, biomechanica, voeding, zadels en optomingen is noodzakelijk om het welzijn van jouw paard te garanderen. Soms zie je door de bomen even het bos niet meer. Streef naar alles wat licht, makkelijk en vriendelijk is. Je paard leren kennen op basis van nature, nurture en nu zorgt ervoor dat je tijdig veranderingen opmerkt. Er zijn meerdere wegen naar Rome, en het is jouw verantwoordelijkheid om te onderzoeken wat er bij jou en je paard past. Blijf weg van short-cuts, doe niets wat niet goed voelt en blijf goed kijken naar wat jouw paard uitstraalt. Geniet vooral van ontspanning en zachtheid.

5. Is het normaal?
Vraag jij je wel eens af waarom iets is zoals het is? Waarom je vanaf een bepaalde klasse met sporen MOET rijden? Waarom je vanaf een bepaalde klasse met stang & trens MOET rijden? Dat er catalogi aan hulpmiddelen zijn? Dat de startende kids standaard een zweepje bij zich hebben? Zo zijn er talloze vragen die meerdere antwoorden hebben. Deze antwoorden bepalen ook de publieke opinie. Onderzoek en bewandel je eigen weg!

7. Stap in de hoeven van je paard
Als jij nou jouw paard was, wat voor cijfer zou jij je baas geven? Zou je met je paard willen ruilen? Kun je in de hoeven van je paard stappen? Kun je in zijn brein stappen en uitsluiten dat je hem pijn doet? Geef je hem alles wat hij nodig heeft vanuit paardse of menselijke overwegingen? Je hebt niet zomaar een paard. Je bepaalt hoe hij leeft. Binnen al jouw voorwaarden, doelen, eisen, mogelijkheden en verwachtingen. Dit is een enorme verantwoordelijkheid. Daarin horen stress en pijn geen plek te hebben.

“Je ziet nog altijd foto’s in de media van excessen. Hier kunnen we niet omheen. Als paarden net zoveel geluid konden maken als honden, zouden we ons nog wel eens achter de oren krabben. Door niet zomaar mee te gaan in de opinie van anderen, maar bij jezelf te blijven en te vertrouwen op jou, je gevoel en je logica, neem je je verantwoordelijkheid. Je geeft het goede voorbeeld. Juist VOOR onze sport.”

“Welzijn gaat een heel stuk verder dan een droge stal en voldoende voeding in ruil voor de tijdelijke impact van wedstrijden. De geestelijke gezondheid van onze paarden is in feite nog veel belangrijker. Paardrijden is prachtig, zolang we onszelf ethische vragen durven te stellen en ernaar durven te handelen.”

“Blijf je jezelf ook verwonderen, afvragen, informeren, reflecteren, verdiepen, verplaatsen en ontwikkelen? Het hangt echt van ons af. Van de verbeter-de-wereld-van-je-paard-begin-bij-jezelf-beweging.”

Bron: Bitmagazine.nl

Meer lezen van Bit? Neem dan nu een abonnement of koop een losse editie van het magazine in de webshop!

Foutje gespot? Meld het ons!
Dit vind je misschien ook interessant