-

Veilig omgaan met je paard

Arnd Bronkhorst

Veiligheid gaat boven alles. Het werken met paarden brengt risico’s met zich mee. Zeker als je bedenkt dat een paard een vluchtdier is en toch net even wat zwaarder is dan jij. Daarom is het maar al te belangrijk om zo veilig mogelijk te werk te gaan in de omgang met je paard.

Voed je paard goed op

Een goede opvoeding van je paard is onmisbaar als je veilig met je paard om wilt gaan. Denk hierbij aan dat je paard netjes naast je loopt en niet in jouw persoonlijke ruimte komt. Grondwerk helpt je hierbij, omdat dit de zuiverste communicatie tussen mens en dier is.

Zet je paard veilig vast

Het is handig om je paard tijdens het poetsen en opzadelen vast te zetten. Maar dat brengt ook risico’s met zich mee. In het ideale geval zet je je paard op een speciale poetsplaats. Hier staan de paarden vaak tussen kettingen waar paniekhaken aan vast zitten.

Heb je niet de beschikking tot zo’n poetsplaats, maar wil je je paard wel vastzetten? Bind je paard dan vast aan iets dat stevig vaststaat. Doe dit vooral niet aan deuren of wankele hekjes. Gebruik dan ook een halstertouw dat niet elastisch is en een paniekhaak heeft, zodat het touw vanzelf loslaat als je paard eraan gaat hangen. Zet je je paard vervolgens vast met een veiligheidsknoop.

Stappen met een hoofdstel in

Staat je paard op rust en moet je veel met hem stappen? Of neem je je paard mee voor een wandeling? Dan kan het verstandig zijn om niet met een halster te wandelen, maar om je paard een hoofdstel in te doen. Zo heb je net een beetje meer controle. Let er wel op dat je voorzichtig omgaat met het bit in de mond van je paard.

Loop met een longeerlijn

Als je dan aan het stappen bent met je paard, gebruik dan een longe in plaats van een halstertouw. Dit is net even wat langer, dus mocht je paard ergens van schrikken en wegspringen dan kun jij hem gemakkelijker vasthouden. Maak de longeerlijn vast aan de verste bitring door hem door de dichtstbijzijnde bitring onder de kin door te halen. Zo zorg je voor een beter drukverdeling in de paardenmond.

Extra tip

Haal de teugels even over de hals heen als je je paard meeneemt naar de bak. Zo heb je ook dan even iets meer controle.

Bron: Bitmagazine.nlMeer lezen van Bit? Neem dan nu een abonnement of koop een losse editie van het magazine in de webshop!

Foutje gespot? Meld het ons!
Dit vind je misschien ook interessant