-

Variëren & spelen met voeding voor paarden

Britt Sibie

Voeding is ontzettend belangrijk om onze trouwe viervoeters gezond te houden. Een goede brok en voldoende ruwvoer liggen aan de basis. Maar wist je dat je heel veel planten, kruiden en groenten kunt toevoegen voor meer variatie en plezier? Britt Sibie varieert eindeloos met allerlei gezonde en lekkere snacks en deelt haar ideeën met haar volgers via haar instagramaccount Magicdreamerappaloosa.

Tot twee jaar geleden woonde Britt in de randstad. Ze kon hier echter geen enkele stal vinden die aan haar eisen voldeed. Ze zocht namelijk een plek waar haar paarden 24/7 buiten konden lopen, met een goede schuilstal, voorzieningen en bovenal met goede voeding. Uiteindelijk gooide ze samen met haar vriend het roer om. Ze verhuisden naar de Veluwe. Met hulp van het thuisfront en haar ouders begon Britt aan haar eigen ‘paardenparadijsje’.

Lees hier meer over Paddock Paradises

Interesse voor voeding had ze altijd al. Vanuit de dierenartspraktijk waar ze werkte leerde ze veel over (de nadelen van) bewerkte voedingsstoffen. Haar vader was jarenlang hovenier en leerde haar veel over eetbare planten en kruiden. De interesse groeide en ze verdiepte zich in de toegevoegde waarde van kruiden, planten en groenten in het rantsoen van de paarden. 

Haar paarden krijgen uiteraard ruwvoer en brokken, maar daarnaast ook veel kruiden, bloemen, planten en groenten. “Eigenlijk is de hele paddock aangekleed met eetbaar groenvoer en bloemen. Het ziet er heel leuk uit én zorgt voor biodiversiteit. En het belangrijkste voordeel: de paarden hebben de hele dag wat te doen en krijgen op een natuurlijke manier belangrijke vitaminen, mineralen en nutriënten binnen.” 

Snackbakjes

Verdeeld over de paddock route maakt Britt kleine voederplekjes. Snackbakjes noemt ze die. De bakjes vult ze met groenten, bloemen, kruiden en andere lekkernijen. De paarden weten ze precies te vinden en dus lopen ze gedurende de dag meerdere rondes langs de bakjes. Een goede stimulans voor de dagelijkse beweging. Wat ze zoal vinden in die snackbakjes? “Dat is helemaal afhankelijk van wat het seizoen te bieden heeft. In de zomer krijgen ze vaak rozenbottels voorgeschoteld. Dat zijn echte vitaminebommetjes! Maar ook Echinacea voor versterking van de weerstand, het immuunsysteem en darmflora of Kamille en Valeriaan. Die laatste twee werken erg rustgevend.”

We vertelden je al eerder over het maken van een snackwandeling met je paard. Veel kruiden vind je namelijk gewoon langs de weg, in de berm. Enkele voorbeelden hiervan zijn: Smalle weegbree, Duizendblad en Paardenbloemen. Tip: wissel de inhoud van de bakjes dagelijks en voer slechts een klein beetje per keer. In de winter zijn bloemen en kruiden wat moeilijker te vinden, maar een goede variant is het toevoegen van groenten aan het rantsoen. Denk aan rode bietjes, broccoli, wortels, komkommer, venkel of pastinaak. Ook pompoenpitten zijn een waardevolle toevoeging. Een bron aan vitamines en mineralen en ze werken reinigend voor de darmen.

Maak je eigen voerconstructies

Behalve snackbakjes maakt Britt ook ‘voerspellen’ in haar paddock. Ze biedt voer aan op verschillende hoogtes, zodat de paarden zichzelf trainen en hun balans versterken. “Het daagt ze uit om een oplossing te zoeken om bij het eten te komen. Dit wordt ook wel passive physio genoemd.” Zo hangt Britt bijvoorbeeld kleine hooinetjes op met bladeren en takken van eetbare bomen, of maakt ze een puzzel van boomstammetjes. Een ander leuk voorbeeld is een voerplaats met autobanden. “Het ene paard gaat er met zijn voorbenen overheen staan, terwijl de andere erin gaat staan en moet nadenken waar hij zijn voeten laat. De opbouw van de voerspellen is iedere keer anders. Zo blijft het afwisselend en uitdagend.”

Natuurlijke afrastering

Een laatste handige tip: maak gebruik van een eetbare afrastering om je weiland. Zo gebruikt Britt een eetbare haag van meidoorn en haagbeuk. Meidoorn is bijvoorbeeld goed voor de bloeddruk en de Haagbeuk zuivert de luchtwegen. Die laatste ziet er ook nog eens erg mooi uit en blijft bijna het hele jaar vol met blad. Dat zorgt ook nog eens voor fijne beschutting.

Enthousiast geworden en benieuwd welke kruiden en planten je nog meer kunt gebruiken? Check hier wat ze voor jou kunnen doen:

 • Paardenbloemblad Natuurlijke bevordering van de afvoer van afvalstoffen en bloedzuiverend.
 • Mariadistel Ondersteunt de reinigende werking van de lever en gal.
 • Duizendblad Ondersteunt de lever en de huid en is ook nog eens goed voor de spijsvertering.
 • Goudsbloem Zorgt voor een gezonde maag- en darmfunctie en bevordert de spijsvertering.
 • Brandnetel Werkt bloedzuiverend en ondersteunt een natuurlijke afvoer van afvalstoffen. Ook een goede tip voor een mooie glanzende vacht!
 • Wilg Ook wel de ‘natuurlijke pijnstiller’ genoemd! Houd er als wedstrijdruiter wel rekening mee dat deze eetbare plant op de dopinglijst staat!
 • Meidoorn Goed voor de bloeddruk en het hart.
 • Kleefkruid Goed voor het lymfestelsel en de vochthuishouding.
 • Rozenbottels Boordevol vitamine C, B3, E en K en biotine.
 • Echinacea Goed voor de weerstand, het immuunsysteem en de darmflora.
 • Kamille Werkt ontspannend.
 • Peterselie Goed voor de maag en is aangetoond effectief bij behandeling van maagzweren.
 • Duizendblad Bevordert de spijsvertering, werkt bloedzuiverend en helpt tegen maag- en darmklachten.
 • Smalle weegbree Rijk aan kalium, koper, calcium, ijzer en silicium.

Meer weten over giftige en eetbare planten? Lees ons uitgebreide dossier op het membership platform!

Bron: Bitmagazine.nl

Meer lezen van Bit? Neem dan nu een abonnement of koop een losse editie van het magazine in de webshop!