-

Houd je paard soepel met deze rekoefeningen

BAS creations

Loopt je paard stijf of is een kant sterker dan de andere? Of wil je de algemene bewegingen van je paard verbeteren? Rekoefeningen kunnen hiermee goed helpen. Dierfysio Els legt uit waarvoor je rekoefeningen kan gebruiken en geeft enkele makkelijke oefeningen mee om zelf thuis uit te voeren. 

Rekoefeningen verbeteren de flexibiliteit en lengte van de spieren. Ook bevorderen deze oefeningen de bloedcirculatie en het herstelproces van het lichaam. Daarnaast kan je met rekoefeningen de verschillen tussen de linker- en rechterkant van het lichaam verbeteren, zodat je paard beter in evenwicht loopt. Het klinkt natuurlijk fantastisch als je dit allemaal kunt bereiken, maar er zijn wel enkele richtlijnen waar je op moet letten voor een optimaal resultaat. 

Richtlijnen voor rekoefeningen 

Rekoefeningen kun je het beste doen wanneer je paard warm is, dus bijvoorbeeld na het rijden of longeren. Start altijd rustig met de oefeningen. Begin met een kleine beweging en maak deze langzaam groter. Je wilt dat je paard rustig zijn spieren oprekt, anders kan je paard iets forceren en mogelijk een blessure oplopen.  

Voer de rekoefeningen uit op een stabiele en goede ondergrond met voldoende ruimte om je heen. Als je een snoepje of wortel gebruikt, let op hoe je deze vasthoudt zodat je paard niet per ongeluk in je vingers bijt. 

Kijk goed naar je paard tijdens de rekoefeningen: gaat het aan een kant makkelijker dan aan de andere kant? Als je vermoedt dat je paard pijn heeft tijdens de rekoefeningen, dan is het beter om eerst een professional in te schakelen en niet te rekken. Op zo’n moment kan een rekoefening namelijk de pijn van de onderliggende blessure vergroten.  

Mocht je paard boxrust hebben, dan kan het in overleg met de dierenarts of fysiotherapeut juist heel geschikt zijn om rekoefeningen te doen om je paard soepel te houden. Je kan de spieren opwarmen door je paard onder het solarium te plaatsen, of een warmtekompres te gebruiken of te masseren. Rekoefeningen voor de wervelkolom 

Hieronder staan enkele eenvoudige oefeningen voor de wervelkolom. Tijdens deze oefeningen is het belangrijk dat je paard de hals en het hoofd in een rechte lijn beweegt en niet het hoofd gaat kantelen. Hierbij let je op dat het paard vierkant staat en niet gaat verstappen en is het belangrijk dat je paard gelijkmatige bewegingen maakt.  

Neus naar voorknie 

Met deze oefening stimuleer je de buiging van de halsspieren en de spieren bij de schoft. Tijdens de oefening breng je het paard zijn neus naar zijn voorknieën met een wortel. Hierbij let je op dat het paard vierkant staat, met zijn voorbenen breed genoeg dat zijn neus er tussen kan.  

De oefening voer je als volgt uit: 

 • Ga naast je paard staan ter hoogte van de schouder en kijk in dezelfde richting als je paard.  
 • Je houdt met de hand het dichtst bij je paard iets lekkers vast (maar let op je vingers).
 • Maak een grote boog met je hand zodat je paard het snoepje volgt en met zijn neus tussen zijn voorknieën komt.
 • Je andere hand kan het hoofd van het paard sturen zodat deze niet gaat kantelen. 
 • Houd deze positie enkele tellen vast.
Fotografie: BAS creations

Neus naar kogel achterbeen 

Met deze oefening stimuleer je maximale lengtebuiging van de hals en rug. Hiernaast stimuleer je de spieren die zorgen voor stabiliteit van de buik.  

De oefening voer je als volgt uit: 

 • Ga naast je paard staan ter hoogte van de lendenen en kijk in dezelfde richting van je paard.
 • Je houdt met de hand die niet aan de kant van het paard is iets lekkers vast. 
 • Begeleid het paard zijn neus richting de kogel van het achterbeen.
 • Houd deze positie enkele tellen vast. 

Neus naar schouder 

Deze oefening is om de lengtebuiging van de hals te verbeteren. Tijdens de oefening breng je het paard zijn neus naar zijn schouder met een wortel.  

De oefening voer je als volgt uit: 

 • Ga naast je paard staan ter hoogte van de singel en kijk in dezelfde richting als je paard. 
 • Je houdt met de hand die niet aan de kant van het paard is iets lekkers vast. 
 • Maak een grote boog met je hand zodat je paard het snoepje volgt en met zijn neus naar zijn schouderblad gaat. 
 • Je andere hand kan het hoofd van het paard sturen zodat deze niet gaat kantelen. 
 • Houd deze positie enkele tellen vast. 
Fotografie: BAS creations

Meer lezen van Bit? Neem dan nu een abonnement of koop een losse editie van het magazine in de webshop!