-

Temperatuurverschillen bij zwarte & witte dekens

Temperatuur, zwart, wit, deken, dekens Dr. David Marlin

We weten allemaal dat wit de zon weerkaatst en zwart de warmte juist opneemt. Dit geeft flinke temperatuurverschillen. Met het warme weer van de afgelopen dagen is het dan niet zo gek dat je zelf voor een licht gekleurde outfit kiest. Maar hoe zit het met de temperatuurverschillen als je een paard een witte of zwarte deken op doet? En hoeveel verschil zit er tussen een droge of natte deken? Dr. David Marlin, expert in thermoregulatie, deed een test.

Een deken met warm weer

Met dit warme weer denk je er niet snel aan om je paard een deken op te doen, maar een uitzondering is bijvoorbeeld de vliegendeken. Er zijn juist nu veel vliegen en sommige paarden kunnen daar slecht tegen. Om de paarden wat rust te geven van de vliegen, doe je hen een vliegendeken om. Maar met temperaturen zoals de afgelopen dagen zijn er een hoop vragen: is het te heet om je paard met een vliegendeken op in de wei te zetten? En met welke deken wordt hij het minst warm? En kan mijn paard misschien afkoelen door hem een deken op te doen?

Zwarte of witte deken?

Dr. David Marlin deed een test met een buitentemperatuur van ongeveer 36 graden, vergelijkbaar met de temperatuur van de afgelopen dagen in Nederland. Hij vertelt: “Daarbij gebruikte ik twee dekens van katoen: een witte en zwarte, en ik testte wat de temperatuur onder de dekens werd in 5 verschillende situaties. De dekens hebben we over zwarte koperen bollen gelegd. Hiermee kan nagebootst worden hoe het lichaam reageert op luchttemperatuur en straling van de zon. De bollen zijn verbonden met een logboek waarin de data wordt opgeslagen. Zo kan de temperatuur bijgehouden worden. We proberen op verschillende manieren uit te leggen hoe je je paard het zo aangenaam mogelijk kan maken met de warmte in het kader van paardenwelzijn. En dit is daar 1 van.”Dit waren de 5 testsituaties:

  • Zonder deken
  • Met zwarte deken
  • Met natgemaakte zwarte deken
  • Met witte deken
  • Met natgemaakte witte deken
De testsituatie met de koperen bollen.

De resultaten

De bollen die in de zon stonden waren 52 graden Celsius. Onder het witte deken was het 2 tot 3 graden koeler dan zonder deken. De zwarte deken zorgde ervoor dat het 3 tot 4 graden warmer was dan zonder deken.

Als de zwarte deken natgemaakt was, dan daalde de temperatuur onder de deken met 25 graden gedurende ongeveer 20 minuten. Dit was ook het geval als de witte deken nagemaakt werd. Grote temperatuurverschillen! Daarna warmt het weer snel op onder beide dekens. In de grafiek zie je duidelijk dat het onder de witte deken koeler blijft dan onder de zwarte. Na een uur was de temperatuur onder de witte deken nog 10 graden lager dan onder de zwarte deken. Uit het onderzoek bleek dat onder de witte deken de temperatuur het laagst blijft.

temperatuurverschillen
De testresultaten

Advies

Het blijkt dus dat áls je een deken op moet/wilt doen – bijvoorbeeld voor de gezondheid van je paard – dat het advies luidt om een witte deken te gebruiken. Hieronder blijft de temperatuur het laagst. Je kan de deken om de paar uur nat maken om het verkoelende effect hiervan terug te laten komen.

Dr. David Marlin vertelde ook dat een nat, wit dek voor meerdere paarden fijn kan zijn, niet alleen bij situaties met veel vliegen: “Wanneer een paard fit en goed in conditie is, is het prima om het paard zonder deken buiten te zetten als het warm is. Mits hij voldoende beschutting en water heeft. Als je een paard hebt dat meer risico loopt op oververhitting door gezondheidsredenen of als hij bijvoorbeeld op transport moet, dan is het het overwegen waard om een witte deken op te doen en deze nat te spuiten. Zo blijft het paard een stuk koeler onder de deken voor langere tijd. Natuurlijk moet je er daarbij wel op letten dat het water koeler is dan de temperatuur van het paardenlichaam.”

Natuurlijk staat het paard het liefst zonder deken met beschutting. Hij koelt het meest af als hij zonder deken lekker onder de koele douche kan. Spoel daarom je paard regelmatig af als hij het warm heeft.

Bron: Bitmagazine.nl

Meer lezen van Bit? Neem dan nu een abonnement of koop een losse editie van het magazine in de webshop!

Foutje gespot? Meld het ons!
Dit vind je misschien ook interessant