-

Stretchen

Lonneke Ruesink

Dagelijkse stretchoefeningen maken je paard lekker los en zorgen voor mooiere bewegingen. Juist! Zo luidt de conclusie van Amerikaans/Australisch onderzoek naar het effect van stretchen op de beweging van paarden. Het kan een aanvulling zijn op de training, het kan de kracht in de paarden behouden tijdens een blessure en heeft een therapeutisch effect na een koliekoperatie.

De Amerikaanse veterinair dr. Hilary Clayton ontwikkelde samen met Australische fysiotherapeute dr. Narelle Stubbs diverse stretchoefeningen waarvan de effecten werden onderzocht. Uit haar onderzoek bleek dat bepaalde stretchoefeningen goed kunnen werken. “Het is onze ervaring dat paarden die onze stretchoefeningen doen beter presteren in verschillende disciplines. Dat komt doordat ze soepeler worden, maar nog belangrijker doordat de spieren die zorgen voor de beweeglijkheid en de stabilisatie van de nek en rug, geactiveerd en versterkt worden. De gunstige effecten zijn vooral duidelijk in zeer verzamelde bewegingen”, zo stelt Clayton.

Nieuwe studies aan de faculteit diergeneeskunde van de Universiteit van Michigan hebben bevestigd dat enkele zeer belangrijke spieren in de rug van het paard worden geremd en niet werken als het paard pijn heeft. De functie van deze spieren is het stabiliseren van de tussenwervelverbindingen, wat onder meer de ontwikkeling van gewrichtsontsteking tegengaat. Zelfs nadat de rugpijnklachten zijn verdwenen, worden deze belangrijke spieren, die voor de stabilisatie zorgen, niet geactiveerd. Tenzij het paard specifieke oefeningen doet om deze spieren weer aan het werk te zetten. Dat kan met de zogenaamde worteloefeningen waarbij je met een lekkernij het paard verleidt een bepaalde positie in te nemen.“We hebben bewezen dat deze dynamische mobilisatieoefeningen de rugspieren activeren en versterken. We hebben dat aangetoond met behulp van een echoapparaat dat de grootte van de spieren bepaalt. We zijn gaan meten met een groep lespaarden, zowel voordat ze onze oefeningen gebruikt hadden als na het doen van de oefeningen vijf dagen per week gedurende drie maanden. De rugspieren vertoonden een significante toename in grootte in de buurt van de borstkast en de lendenen.”

Clayton concludeerde ook dat de oefeningen niet alleen gunstig zijn voor paarden in de sport, maar ook om de kracht in de paarden te handhaven tijdens een rustperiode vanwege een blessure en om te herstellen na een koliekoperatie. “Na een koliekoperatie zijn de spieren van de buik vaak uitgerekt en verliezen hun veerkracht. Onze oefeningen activeren deze spieren en voorkomen de zogenaamde hangbuik die veel paarden ontwikkelen na een dergelijke operatie. De oefeningen mogen echter niet eerder worden gestart dan een maand na de koliekoperatie en pas nadat de dierenarts zijn goedkeuring heeft gegeven.”

Het gehele artikel kun je nalezen in Bit 180, deze kun je hier nabestellen.

Meer lezen van Bit? Neem dan nu een abonnement of koop een losse editie van het magazine in de webshop!

Foutje gespot? Meld het ons!
Dit vind je misschien ook interessant