-

Stappenplan tegen zomereczeem

Zomereczeem bij paarden komt vaak voor. Er is helaas geen wondermiddel dat het kan genezen. Maar je kunt wel een aantal dingen doen om het te verminderen. Petra Biegstraaten van Dier in Balans geeft meer informatie over zomereczeem en een stappenplan om zomereczeem onder controle te krijgen.

Wat is zomereczeem?

“Paarden met zomereczeem, ook wel staart- en maneneczeem genoemd (SME), zijn allergisch voor de steken van de culicoïdesmuggen (knutten). Paarden die overgevoelig zijn voor de mug, krijgen na een beet een allergische reactie die zich uit in flinke jeuk aan de manen en staartwortel. Jeuk aan de buik kan ook voorkomen. Eén klein mugje kan al enorme jeuk veroorzaken. De mug komt vooral voor in Nederland. Ze houden niet van wind en de zee dus aan de kust komt zomereczeem minder voor. Meestal verschijnen de muggen van ongeveer april tot eind september. Bij zacht weer komen de mugjes eerder of blijven ze langer hangen.”

“Zomereczeem ontstaat bijna altijd doordat een paard niet goed in zijn vel zit. Het is dus niet aangeboren maar ontstaat op latere leeftijd. Als je paard bijvoorbeeld veel stress ervaart of een ander voedingspatroon heeft gekregen, bijvoorbeeld na een half jaar op de paddock ineens in het verse voorjaarsgras, raakt de darmflora verstoord en kan zomereczeem ontstaan.”Komt zomereczeem bij alle paarden voor?

“Zomereczeem komt bij alle paarden voor. Wel zie je het vaker bij bepaalden rassen. IJslanders, Friezen, Arabieren en Shetlanders zijn er gevoeliger voor. Bij deze rassen kan het dus erfelijk zijn.”

Behandeling zomereczeem

“Er is helaas geen middel dat meteen een einde maakt aan zomereczeem. Dit komt doordat meerdere factoren een rol spelen. In hele ernstige gevallen kun je corticosteroïden door je dierenarts laten toedienen, maar dit wordt weinig gedaan omdat dit middel vervelende bijwerkingen kan hebben. En met corticosteroïden pak je alleen de symptomen aan, niet de oorzaak. Het is juist belangrijk om de oorzaak aan te pakken.”

“Zomereczeem is vaak een samenloop van omstandigheden. Stel jezelf dus de vraag wanneer de allergische reactie is ontstaan en welke veranderingen er plaats hebben gevonden. Heeft je paard bijvoorbeeld antibiotica gehad, ben je van stal verhuisd, heeft je paard iets meegemaakt of heb je iets veranderd aan het voer? Kijk naar het hele plaatje om de oorzaak achterhalen. Op deze manier kun je zomereczeem bij je paard verminderen of zelfs voorkomen in het vervolg.”

Stappenplan om zomereczeem onder controle te houden

Met het stappenplan van Petra Biegstraaten kun je jouw paard zo comfortabel mogelijk door het eczeemseizoen leiden. “Zorg dat je op tijd begint. Je moet het paardenlichaam voorbereiden om het seizoen aan te kunnen.”

Stap 1: Reinigen

“Belangrijk is dat je paard een goedwerkend immuunsysteem heeft zodat het ziekmakers, zoals de culicoïdesmuggen, aan kan. Veel paarden hebben echter een verstoord immuunsysteem. Om dit weer in balans te krijgen, kun je je paard een detox– of reinigingskuur geven in het voorjaar om het lichaam op te schonen.”

Stap 2: Optimaliseren van de darmwerking

“Een goede weerstand begint in de darmen. Zorg er dus voor dat de darmflora van je paard in conditie is. Stress, verkeerde voeding, het toedienen van wormenkuren en entingen, maar ook het grazen op een sappige wei kan de darmflora verstoren. Hierdoor wordt de opnamen van voedingsstoffen verminderd. Met o.a. probiotica kun je darmwerking van je paard optimaliseren.”

Stap 3: Voeding

“Voeding kan veel verschil maken voor paarden met staart- en maneneczeem. Het liefst zien we onze paarden op een groene en sappige weide, maar dat is eigenlijk niet goed voor ze. Veel weides zijn te rijk aan suikers en te arm aan voedingsstoffen. Beter is om de weidegang te beperken en je paard, als je de mogelijkheid hebt, op zand te zetten (bijvoorbeeld in een paddock paradise) met hooi van goede kwaliteit.”

“Essentiële vetzuren 3, 6 en 9 zijn voor paarden met zomereczeem onmisbaar voor goed functionerende lichaamscellen. Door deze vetzuren wordt de celwand soepeler, waardoor beschadigde cellen beter kunnen herstellen. In veel paardenbrokken worden zo min mogelijk onverzadigde vetten toegevoegd, zodat het lang bewaard kan worden. Het is daarom aan te raden om paarden met eczeem extra essentiële vetzuren toe te dienen in de vorm van een supplement. Kijk wel goed naar de juiste hoeveelheid.”

Drinkwater is ook een aandachtspunt. In grond- of slootwater kan te veel ijzer zitten, ook kan het bestrijdingsmiddelen bevatten. Dit is belastend voor je paard. Als jouw paard sloot- of grondwater drinkt, laat het dan testen zodat je weet wat je paard drinkt.”

“Hooi is het beste ruwvoer. Kies voor een stevige en onbespoten variant. Kuil ben ik geen voorstander van, omdat de zuurgraad en schimmels in kuil de darmflora van je paard kunnen aantasten. Naast de basis van ruwvoer, kun je als aanvulling biks of krachtvoer voeren. Kijk goed naar de kwaliteit van de grondstoffen in het voer en voer het liefst biologisch.”

Stap 4: De uitwendige aanpak: muggen en insecten weren

“Je kunt zelf ook wat doen om muggen en insecten te weren. Gebruik een huidvriendelijke anti-insectenspray. Op stal komen de muggen niet. Zet je paard op stal tijdens de momenten dat de muggen actief zijn. Dit is bij zonsopgang, zonsondergang en tijdens vochtige, warme en/of windstille dagen. Een eczeemdeken is ook een goed middel om je paard te beschermen tegen de muggen. Leg de deken wel op voordat je paard geprikt wordt, anders schuurt hij door de jeuk de deken kapot.”

Stap 5: Behandeling van de kapot geschuurde huid

“Chemische middelen en zalven met hormonen brengen het lichaam in onbalans. Gebruik daarom zoveel mogelijk natuurlijke middelen. Homeopathische middelen, essentiële oliën, zinkzalf of zink-zwavelpasta helen de kapotte huid. Ook bij je verzorgingsproducten zoals shampoo kun je het best kiezen voor natuurlijke middelen.”

Bron: Bitmagazine, Dierinbalans.nl

Meer lezen van Bit? Neem dan nu een abonnement of koop een losse editie van het magazine in de webshop!

Foutje gespot? Meld het ons!
Dit vind je misschien ook interessant