Droes1
Droes1

Ssst… daar heerst droes

Nieuws

Niet meer stilhouden, maar open zijn over een droesuitbraak. Daarvoor pleit het Redwings Horse Sanctuary in Groot-Brittannië. Dat gaat een enquête houden over droes.


Het doel van het onderzoek is om erachter te komen hoe paardeneigenaren omgaan met de besmettelijke ziekte. De gedachte is dat er nu nog teveel schaamte is of een taboe heerst over het praten over droes.

“We praten erover in social media-kringen, of stiekem in de zadelkamer, maar laten we er nu eens een open discussie over houden”, zegt een onderzoeker van Redwings. Bij het onderzoek worden paardeneigenaren gevraagd hun ervaringen met droes te delen. Ook zijn onderzoekers benieuwd naar hun mening over hoe deze ziekte kan worden voorkomen en onder controle kan worden gehouden.

Streptococcus-bacterie


Onder andere the Animal Health Trust (AHT) heeft meegewerkt aan de ontwikkeling van het onderzoek. De AHT werkt al jaren samen met Redwings om de streptococcus equi, de bacterie die droes veroorzaakt, te onderzoeken.

Bij Redwings brak een jaar geleden droes uit. De AHT is te spreken over de manier waarop dat is aangepakt en noemt het een voorbeeld voor de paardensector. Het centrum is nu droesvrij.

Vorig jaar werd ontdekt dat een paard in een kudde van Redwings droes had. Het was de eerste uitbraak in 23 jaar bij Redwings. Er volgde een acht maanden durende strijd tegen de zeer besmettelijke ziekte. Op het hoogtepunt hadden 24 paarden droes. Er werden negen quarantainezones gemaakt rond de boerderijen van Redwings. Het koste 4000 pond per week om de ziekte in te perken en te behandelen.

Niet waterdicht


Ondanks dat er een zeer strenge quarantaineprocedure is voordat een paard in Redwings komt, is er toch droes uitgebroken. Daarmee is aangetoond dat er geen enkel systeem waterdicht is.

Omdat de kennis en ervaring aanwezig is bij Redwings, is de ziekte goed onder controle gehouden en snel aangepakt.

Stigma


De onderzoekers vinden het tijd om het stigma dat droes heeft aan te pakken en ervoor te zorgen dat eigenaren weten wat de symptomen zijn en hoe ze daarmee om moeten gaan.

“Hoewel onze kudde nu droesvrij is, gaat onze strijd verder. We willen de schaamte en geheimhouding rond droes, en soms ook de onverschilligheid, wegnemen. We moeten met zijn allen een uitbraak van de ziekte te lijf gaan. Als we dit niet doen, blijft de ziekte onopgemerkt doorwoekeren”, aldus een medewerker van Redwings.

De enquête wordt van 8 april tot 8 juni gehouden via de website van Redwings.

Bron: Horse and Hound
Droes2