Slapen
Slapen

Slaap, paardje, slaap...

Welzijn Opvallend Verzorging

Hoe voel jij je na een gebroken nacht? Juist ja. Ook voor het paardenlichaam is rust en slaap essentieel. Toch komen veel paarden chronisch slaap te kort en dat heeft vroeg of laat z’n weerslag op de weerstand en dus de gezondheid. Weet jij genoeg over de slaapkamerrituelen van jouw gehoefde vriend?

Powernaps

De meeste mensen hebben ongeveer 7-8 uur slaap per etmaal nodig om normaal te kunnen functioneren. Bij paarden ligt dit iets anders. Zij rusten zowel door inactief te zijn, als door te slapen. Gedurende 24 uur doet een paard een heleboel korte slaapjes die idealiter bij elkaar opgeteld 5-7 uur in beslag nemen. Over het algemeen slapen ze, net als wij, graag in het donker, de meeste paarden slapen het meest ergens na middernacht. Ook powernaps rondom het middaguur zijn populair bij paarden.  

Dromen is gezond

Je denkt misschien dat een paard staand kan slapen. Dat klopt maar ten dele. Uitrusten kunnen ze heel goed staand. Maar net als wij hebben paarden REM-slaap (Rapid Eye Movement, red.) nodig, je weet wel, die ‘lichte’ slaap waarin je droomt. In totaal hebben paarden minimaal 30 minuten van deze REM-slaap per etmaal nodig om gezond te blijven. Zwitserse onderzoekers hebben gezien dat sommige paarden zelfs ruim een uur in deze fase bleven.

Liever op stro

De belangrijke REM-slaapfase kunnen paarden echter alleen bereiken als ze liggen, omdat het hele paardenlijf hiervoor ontspannen moet zijn. Staat je paard dus (’s nachts) in een box, dan is het zaak dat die groot genoeg is om languit te liggen en om comfortabel op te kunnen staan zonder zich te stoten. Over hoe groot de box precies moet zijn, heeft de Sectorraad Paarden richtlijnen opgesteld in de Gids Goede Praktijken. Ook bodembedekking is belangrijk. Uit hetzelfde Zwitserse onderzoek blijkt dat de meeste paarden de voorkeur geven aan strobedekking (of vlas) in plaats van rubberen matten of een kale (beton)vloer.

Rangorde

Hoe zit het dan bij huisvesting buiten, in een kudde? Als een paard zich niet veilig voelt in de groep, bijvoorbeeld als de samenstelling vaak wisselt, of als er geen prettige ligplek is, bijvoorbeeld omdat het land te modderig en nat is, dan gaat het niet graag liggen. Dat betekent dat hij al gauw REM-slaap te kort komt en dat kan zijn weerstand ondermijnen. Omdat paarden vluchtdieren zijn heeft de hoeveelheid ruimte, de bodembedekking en het kunnen overzien van de ruimte dus grote invloed op het slaapgedrag, net als rangorde in de kudde.

Liever buiten

Een paard dat laag in rang staat, kan – ook weer volgens Zwitsers onderzoek – vaak beter slaap bijtanken als het ’s nachts op een ruime, goed opgestrooide stal staat. Toch geldt dat weer niet voor alle ‘underdog’ paarden. Sommige liggen, als ze de keuze hebben, toch liever buiten in het gras of met een klein, vast groepje op een zandpaddock. Uitzoeken hoe jouw paard graag aan de nodige zzz’s komt, is handig en verstandig. Met een lekker, relaxt plekje geef je hem een belangrijk gezondheidsvoordeel.


Copyright House of TXT 

Sleepy horses
Afbeelding