wilde-paarden
wilde-paarden

Rewilding: Europa’s nieuwe wilde paard

Nieuws

Stichting Rewilding Europe presenteerde op 17 september hun nieuwe studie ‘Rewilding horses in Europe’. Dit is een unieke studie over wilde paarden met achtergrondinformatie en praktische richtlijnen om het wilde paard weer terug te brengen in Europa.


Officieel zijn wilde paarden in Europa uitgestorven. Toch bestaat het genenpakket van het oorspronkelijke wilde paard nog in verschillende oude rassen, zoals de Exmoors in Groot-Brittannie en de Hucul in Oost-Europa. De eerste tamme paarden verspreidden zich snel over Europa. Uit genetisch onderzoek blijkt dat wilde paarden zich vroeger mengden met de gedomesticeerde paarden, waardoor het genenpakket van het wilde paard mooi bewaard is gebleven.

Rewilding, het nieuwe wilde paard


Paarden ‘rewilden’ betekent toewerken naar een toekomstig wild paard, ook wel ‘dedomesticeren’ genoemd. De snelgroeiende kennis over alle soorten uitgestorven wilde paarden wordt gebruikt om uit bestaande rassen het meest geschikte paard te kiezen om te leven in het wild. Verschillende gedomesticeerde paardenrassen zijn geschikt om succesvol uit te zetten in het wild. Je kunt dit natuurlijk niet zomaar doen. Rewilden is een lang proces en moet zeer zorgvuldig gebeuren. In de studie staan uitleg en richtlijnen om dit proces zo goed mogelijk te laten verlopen.

Rassen geschikt voor rewilding


Er zijn verschillende rassen die heel dicht bij de primitieve paardentypes staan. Ze hebben de genen en karakteristieken van het originele wilde paard en zijn daardoor geschikt voor ‘rewilding’ in de Europese natuur. Hieronder zetten we er een paar op een rij.

  • De Exmoor is geschikt voor het noordwesten van Europa en Engeland, het liefst in een gecombineerde kudde met Dartmoors en Welsh pony’s voor een grotere genetische diversiteit.

  • De Yakut pony zou goed kunnen aarden in het koude noorden van Europa en Siberië.

  • Het Konikpaard kan uitgezet worden in het laagland van Noord- en Centraal Europa.

  • De Hucul is geschikt voor de Oost-Europese bergen.

  • In de bergen van Zuidwest-Europa kan de Pottoko worden uitgezet.

  • De Retuerta’s kunnen goed uit te voeten in Zuid- en Midden-Spanje.

  • Het Przewalski paard is geschikt voor de grote Oost-Europese steppes.


Het ultieme doel van ‘rewilding’ is het stimuleren van goed functionerende ecosystemen in Europa, waar alle belangrijke dieren en organismen aanwezig zijn. Het wilde paard is daar één van.

Vind je dit interessant? De hele studie (in het Engels) vind je hier.

Wat vind jij, is het een goede zaak om het wilde paard weer terug te brengen in Europa?


Bron: Natuurbericht / Rewilding Europe