-

Paddock Paradise; praktisch in Nederland?

Lonneke Ruesink

Een paddock paradise wordt door sommige paardenliefhebbers gezien als dé meest ideale situatie om paarden zo natuurlijk en welzijnsvriendelijk mogelijk te houden. En het is in principe ook een mooi concept, vindt paardengedragsspecialist Machteld van Dierendonck. Maar waar veel mensen niet bij stilstaan, is dat de praktische uitvoering ervan in Nederland op de langere termijn nog niet zo gemakkelijk is. Nu in Bit 245 het complete artikel, hieronder een samenvatting.

Als geen ander weet bioloog en gedragsdeskundige Machteld van Dierendonck van Equus Research & Therapy wat paarden nodig hebben om zo gezond en gelukkig mogelijk te kunnen zijn. Goede huisvesting is daar een heel belangrijk onderdeel van. Ze komt het paddock paradise in de praktijk regelmatig tegen en ziet dat deze manier van paarden houden behoorlijk bewerkelijk is. “Het idee is goed, maar in mijn ogen is Nederland gewoonweg niet erg geschikt voor deze manier van paarden houden. We zijn maar een klein landje, waar grond schaars en duur is. Veel mensen hebben simpelweg niet genoeg ruimte om op de goede manier een paddock paradise op te zetten en geen geld of tijd om het goed te onderhouden.”

Ruimtegebrek

Zo zijn de gangpaden van een paddock paradise vaak veel te smal, volgens Van Dierendonck. “Via deze paden lopen paarden van de ene voerplek naar de andere. Als deze paden te smal zijn, kan dat problemen opleveren. Stel, dat een paard met een hoge rang gaat staan dutten midden op zo’n pad. Als de andere paarden er dan niet goed langs durven, kunnen er problemen ontstaan bij dieren lager in rang: ze kunnen niet bij water of hooi, of kunnen niet goed rusten omdat ze zelf steeds worden opgedreven. Soms proberen ze toch erlangs te gaan en raken de omheining, of erger. De paden moeten dus breed genoeg zijn of er moeten voldoende uitwijkplekken zijn om dit te voorkomen.”

Bodem

Want een modderige bodem, een veelvoorkomend probleem in zeker de natte Nederlandse winters, is een ander probleem dat optreedt in een paddock paradise. “Dat is heel lastig te voorkomen. Meestal moet de gehele track goed en uitgebreid gedraineerd worden, maar dat is duur. Bijkomend probleem is dat de paarden mesten op de gehele track. Die mest moet je elke dag weghalen, dat is de enige manier om de paden droog te houden. Ook in de winter, ook helemaal achterin en ook als het regent. Dat is veel werk.”

Méér werk

Heel wat haken en ogen dus, om van een paddock paradise echt een paradijsje voor paarden te maken. “Zoals ik al zei, het idee erachter is echt wel goed en ik ben een groot voorstander van sociale huisvesting voor paarden, míts aan de nodige vereisten wordt voldaan. Maar een natuurlijke leefomgeving nabootsen in Nederland is nu eenmaal niet zo makkelijk. Vaak zie je dat het de eerste jaren nog wel goed gaat, maar er op den duur toch steeds meer problemen ontstaan. Zeker in de winter, als het weer niet meewerkt.”

‘Andere, geweldige manier van paarden houden’

Bij Human Horse Power in Putten lopen twintig paarden naar volle tevredenheid van henzelf en hun ‘baasje’ Eric Lammertsma 24/7 in een paddock paradise. Lammertsma vindt het paddock paradise een prachtige manier om paarden te houden en vindt de nadelen, zoals hoge kosten en de hoeveelheid werk, wel meevallen. “Zeg dat de aanleg mij grofweg 25.000 euro heeft gekost. Wat denk je dat het kost om stallen voor twintig paarden te bouwen? Datzelfde geldt voor het werk dat je ermee hebt. Een medewerker houdt zich twintig uur per week met de paarden bezig. De rest doen wij ’s avonds, soms geholpen door wat vrijwilligers. Dat valt best mee, toch? Het werk is anders, maar niet per se meer. Als je je er goed in verdiept en je erop instelt, kun je een paddock paradise echt wel goed laten werken. Voor de paarden is het welzijn heel hoog, dat is voor mij de doorslaggevende factor.”

Dit is een samenvatting, wil je meer lezen over dit onderwerp? Koop dan nu Bit 245!

Foutje gespot? Meld het ons!
Dit vind je misschien ook interessant