Paddock Paradise; praktisch in Nederland?

Een paddock paradise wordt door sommige paardenliefhebbers gezien als dé meest ideale situatie om paarden zo natuurlijk en welzijnsvriendelijk mogelijk te houden. En het is in principe ook een mooi concept, vindt paardengedragsspecialist Machteld van Dierendonck. Maar waar veel mensen niet bij stilstaan, is dat de praktische uitvoering ervan in Nederland op de langere termijn nog niet zo gemakkelijk is. Nu in Bit 245 het complete artikel, hieronder een samenvatting.

Als geen ander weet bioloog en gedragsdeskundige Machteld van Dierendonck van Equus Research & Therapy wat paarden nodig hebben om zo gezond en gelukkig mogelijk te kunnen zijn. Goede huisvesting is daar een heel belangrijk onderdeel van. Ze komt het paddock paradise in de praktijk regelmatig tegen en ziet dat deze manier van paarden houden behoorlijk bewerkelijk is. “Het idee is goed, maar in mijn ogen is Nederland gewoonweg niet erg geschikt voor deze manier van paarden houden. We zijn maar een klein landje, waar grond schaars en duur is. Veel mensen hebben simpelweg niet genoeg ruimte om op de goede manier een paddock paradise op te zetten en geen geld of tijd om het goed te onderhouden.”

Ruimtegebrek

Zo zijn de gangpaden van een paddock paradise vaak veel te smal, volgens Van Dierendonck. “Via deze paden lopen paarden van de ene voerplek naar de andere. Als deze paden te smal zijn, kan dat problemen opleveren. Stel, dat een paard met een hoge rang gaat staan dutten midden op zo’n pad. Als de andere paarden er dan niet goed langs durven, kunnen er problemen ontstaan bij dieren lager in rang: ze kunnen niet bij water of hooi, of kunnen niet goed rusten omdat ze zelf steeds worden opgedreven. Soms proberen ze toch erlangs te gaan en raken de omheining, of erger. De paden moeten dus breed genoeg zijn of er moeten voldoende uitwijkplekken zijn om dit te voorkomen.”

Bodem

Want een modderige bodem, een veelvoorkomend probleem in zeker de natte Nederlandse winters, is een ander probleem dat optreedt in een paddock paradise. “Dat is heel lastig te voorkomen. Meestal moet de gehele track goed en uitgebreid gedraineerd worden, maar dat is duur. Bijkomend probleem is dat de paarden mesten op de gehele track. Die mest moet je elke dag weghalen, dat is de enige manier om de paden droog te houden. Ook in de winter, ook helemaal achterin en ook als het regent. Dat is veel werk.”

Méér werk

Heel wat haken en ogen dus, om van een paddock paradise echt een paradijsje voor paarden te maken. “Zoals ik al zei, het idee erachter is echt wel goed en ik ben een groot voorstander van sociale huisvesting voor paarden, míts aan de nodige vereisten wordt voldaan. Maar een natuurlijke leefomgeving nabootsen in Nederland is nu eenmaal niet zo makkelijk. Vaak zie je dat het de eerste jaren nog wel goed gaat, maar er op den duur toch steeds meer problemen ontstaan. Zeker in de winter, als het weer niet meewerkt.”

‘Andere, geweldige manier van paarden houden’

Bij Human Horse Power in Putten lopen twintig paarden naar volle tevredenheid van henzelf en hun ‘baasje’ Eric Lammertsma 24/7 in een paddock paradise. Lammertsma vindt het paddock paradise een prachtige manier om paarden te houden en vindt de nadelen, zoals hoge kosten en de hoeveelheid werk, wel meevallen. “Zeg dat de aanleg mij grofweg 25.000 euro heeft gekost. Wat denk je dat het kost om stallen voor twintig paarden te bouwen? Datzelfde geldt voor het werk dat je ermee hebt. Een medewerker houdt zich twintig uur per week met de paarden bezig. De rest doen wij ’s avonds, soms geholpen door wat vrijwilligers. Dat valt best mee, toch? Het werk is anders, maar niet per se meer. Als je je er goed in verdiept en je erop instelt, kun je een paddock paradise echt wel goed laten werken. Voor de paarden is het welzijn heel hoog, dat is voor mij de doorslaggevende factor.”

Dit is een samenvatting, wil je meer lezen over dit onderwerp? Koop dan nu Bit 245!


Reacties op dit bericht

Discussie zien we graag, maar wel met respect voor elkaar. Je kunt reageren met achterlating van je e-mailadres en je voor- en achternaam, maar als je vaker reageert is het nog makkelijker om jezelf eenmalig te registeren. Om de toegankelijkheid en leesbaarheid van de discussie te bevorderen geldt een maximale reactielengte van 400 woorden. Upload geen foto's groter dan 500kb! Lees hier alle spelregels.

Reacties (7)

 1. Natuurlijk bieden wij wel de ideale situatie. Een verharde paddock met 24/7 hooi en geïsoleerde water vlotter drink bakken. Vaste uitloop naar de winter weide. De paddock ligt centraal, waardoor de paarden niet door paden naar de weides hoeven. Er zijn 6 grote weide waar ze gemiddeld 1 week staan.

 2. PP is voor paarden altijd veel beter dan boxen. Natuurlijk moet je er als mens goed over nadenken en een goed plan maken. Gebruik je fanatasie. Er is vaak veel meer mogelijk dan je op het eerste gezicht denkt. Maneges hebben vaak grote parkeerplaatsen ook voor trailers. Zet de auto’s binnen en de paarden buiten. Stapmolens kunnen verwijderd want paarden lopen zelf 24/7 rond. Ze blijven daardoor veel gezonder dus veel minder DA kosten. Zorg voor non stop hooi op verschillende plekken. Maar een vijver en een heuvel, plant bomen en struiken. Maak iets moois van een PP voor mens en dier. Een leuke uitdaging.

 3. Hallo redactie van bit. Wat jammer dat jullie zo graag de lezers die jullie trekken tevreden willen houden. Mijin kudde leeft op een geweldige pp. Mooie brede paden waar ze rustig elkaar kunnen inhalen. Mooie voerplekken waar genoeg ruimte tussen zit en waardoor ik 24/7 mijn kudde van hooi kan voorzien. Eigenlijk lees ik alleen als kritiek dat het ruimen van mest veel tijd kost. Met andere woorden een pp is een gemak voor de paarden, maar als eigenaar ben je meer tijd kwijt om mest te ruimen. Nu vraag ik me af, is het daarom veel verstandiger om je paard op stal te zetten? Makkelijk alle mest op 4 vierkante meter. Geen ander paard wat misschien wel eens in de weg kan staan? Wat jammer dat weer het gemak voor de mens centraal staat en niet dat wat voor het paard gezond s. Spijtig om te lezen dat jullie de spijker compleet mis slaan.

  • Freya, er zijn ook wel andere alternatieven dan alleen stal. Daarbij vind ik dat arbeid voor de mens echt niet weggewimpeld hoeft te worden als niet van belang. Dat mag best genoemd worden. Niemand zegt dat je het daarom niet moet gaan aanleggen ofzo. Een ander duidelijk nadeel dat genoemd wordt is dat een paard een heersende positie in kan nemen en daarmee kan voorkomen dat paarden op een ander deel kunnen komen bv, als een en ander niet goed is aangelegd. Het gaat er gewoon om dat mensen goed nadenken over hoe ze een en ander aan willen gaan leggen. Aan dingen als “mijn paarden staan goed” heeft men niet zoveel als je er over denkt om zoiets aan te gaan leggen. Er moeten realistische en goed overwogen plannen zijn en dat kan alleen als alle voor en nadelen genoemd worden en niet als iedereen alleen maar roept hoe geweldig het is, want dat hoeft het dus niet te zijn als er over bepaalde dingen niet is nagedacht. Je kunt ook gewoon zeggen dat als je niet genoeg ruimte hebt, je gewoon geen paarden moet gaan houden… Het hele PP lijkt te zijn ontworpen om meer te halen uit een postzegeltje slecht land bij huis.

 4. Als paarden houder met eigen grond,is het idiaal om appel en peren bomen,aan teplanten op uw weiden grond. Voor uw paarden is het een waar paradijs,en een natuurlijke bron van vitamines voor uw dieren. Veel succes…

 5. Duh, wat een onzin. Een paard staat stukken beter in een wat smaller pad, hier en daar wat modder op de paddockring, dan op stal of op een klein weitje. Mest scheppen hoort er gewoon bij, dus of je nu de stallen schoonmaakt of een paddockring, dat maakt niet uit. En ik ken niemand met smallere paddock ringen dan 3 meter, dus alles daarboven is oke. Paarden horen vrij te staan en te kunnen bewegen. Of hoe zou jij je voelen om minstens 12 uur per dag op het toilet te moeten verblijven, volgeduwd met energiedrankjes?

 6. Wat jammer dat zelfs machteld iets kan bedenken waarom een pp niet ideaal zou zijn .al zouden de paden smal zijn en er een dominant paard staan te dutten.dan draait het andere paard zich om en loopt even om =meer beweging.
  Op elke track zijn droge plaatsen te realiseren.
  Allemaal nog beter dan de huisvesting in stallen waar paarden afgezonderd stil moeten staan.
  Ik dank god op mn blote knieën dat mijn paarden op onze pp mogen staan ze hebben een kudde de hele dag beweging genoeg te eten.mijn ene paard heeft copd gekregen van het gedeeltelijk op stal staan en nu na 3 jaar merk je er gelukkig bijna niets meer van.

Plaats een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Verplichte velden zijn gemarkeerd met *

Facebook reacties (0)