-

Paarden vergiftigd met rattengif

Paula da Silva

In het Belgische Berlaar-Heikant zijn drie paarden en een geit afgelopen weekend vergiftigd met rattengif. Volgens de eigenaresse is het een wraakactie.

“Toen ik zondag om 17 uur naar de wei ging, zag ik tussen de voeder- en de drinkbakken, over een afstand van zowat zeven meter, blauwe korrels liggen”, vertelt eigenaresse Annemie Verhoeven. “In de drinkbakken trof ik blauwe pastilles aan. Meteen begreep ik dat het om rattenrgif ging. Ik heb onmiddellijk de dierenarts en de politie gebeld.”

Ze gaat verder: “De daders hebben eerst een poort geforceerd en vervolgens de elektrische afsluiting onklaar gemaakt. Dat is best gevaarlijk. Zoiets kan volgens mij niet iedereen. In de wei en in de drinkbakken hebben ze minstens twee kilogram rattengif uitgestrooid. ”“Rattengif is een hele sterke bloedverdunner. Aangezien een paard en een geit niet kunnen overgeven, kon de dierenarts niets anders doen dan ze met vitamine K inspuiten, iets wat hij nog zeven dagen lang zal moeten herhalen. Pas over een maand weten we of de dieren deze aanslag zullen overleven. Het gaat om twee Shetlandpony’s, een Haflinger en een rasgeit om mee te fokken.”

“Dit is geen kattenkwaad, en het is evenmin het werk van een dronkenlap. Dit was een goed voorbereide actie. Wie loopt er nu met twee kilogram rattengif rond? Misschien is het een reactie op de klachten die we de voorbije maanden bij de politie hebben ingediend”, vermoedt Annemie.

Vorige week werd ook al in Bruchem (bij Zaltbommel) een poging gedaan om paarden te vergiftigen. 

Bron: Horses / het Nieuwsblad

Meer lezen van Bit? Neem dan nu een abonnement of koop een losse editie van het magazine in de webshop!

Foutje gespot? Meld het ons!
Dit vind je misschien ook interessant