-

Paarden met hartritmestoornissen kunnen worden gered

Echografie
VRT NWS

De Universiteit van Gent is er als eerste ter wereld in geslaagd om hartritmestoornissen bij paarden te genezen door middel van een nieuwe techniek, die voorheen alleen bij mensen werd gebruikt. Het eerste paard dat door de dierenkliniek in Merelbeke (onderdeel van de Universiteit Gent) van zijn hartritmestoornissen is verlost, is het springpaard Diamond.

Diamond is een internationaal springpaard afkomstig uit Noorwegen. Hij had klachten tijdens het trainen waarvan de oorzaak een hartritmestoornis bleek te zijn. Zijn hart sloeg te snel, dat niet door een pacemaker kon worden opgelost. De nieuwe techniek, ablatie, brandt de cellen in het hart weg die de stoornis veroorzaken. Door het wegbranden van die cellen wordt ervoor gezorgd dat het paard niet opnieuw last krijgt van een hartritmestoornis.

Voorheen werd deze techniek enkel toegepast bij mensen, maar bij paarden kon dit nog niet. De Universiteit Gent is er als allereerste ter wereld erin geslaagd hartritmestoornissen ook bij paarden te behandelen. De redding van Diamond is hier een goed voorbeeld van en hij kan na zijn herstel weer gewoon wedstrijden springen.

Echografie

Bijzonder is wel dat de er tijdens de operatie gebruik wordt gemaakt van echografie in plaats van de geavanceerde manieren die bij mensen worden toegepast, zoals scanners die het hart in kaart kunnen brengen en de beschadigde zone kan opsporen. Deze scanners zijn heel precies, omdat elke fout die gemaakt kan worden fataal kan zijn. Echter passen paarden niet onder deze scanners. Daarnaast is radiografie ook geen optie, omdat hierbij niets bij het paard gevonden kan worden vanwege de grootte en het gewicht van het dier. Om deze redenen wordt echografie gebruikt, ook wel videomapping genoemd. Doormiddel van deze techniek en het gebruik van een slimme katheter, die informatie over het hart doorgeeft, wordt er een 3D-model van het paardenhart gemaakt. Vervolgens kan via dit model de te behandelen zone gevonden worden. Tenslotte wordt er via een andere katheter het beschadigde hartweefsel weggebrand.

Veelvoorkomend probleem

Hartritmestoornissen komen bij paarden erg vaak voor. Meestal zijn ze vrij onschuldig, maar een snelle diagnose is wel hierbij wel van belang. Er bestonden al wel technieken om hartritmestoornissen op te lossen, zoals elektroshocks, maar die hielpen vaak maar voor een tijdelijke duur. Deze nieuwe ablatietechniek biedt daarentegen een permanente oplossing voor het paard.

Bekijk de video met betrekking tot dit onderwerp op de website van VRT Nieuws.

Bron: VRT NWS

Foutje gespot? Meld het ons!
Dit vind je misschien ook interessant