graaskorf
graaskorf

Paarden met graaskorven grazen anders

Nieuws

Graaskorven worden veel gebruikt om de grasinname van paarden en pony’s te beperken. Uit verschillende onderzoeken is al gebleken dat de grasinname daadwerkelijk beperkt wordt door een graaskorf. Maar heeft een graaskorf ook invloed op het soort gras dat een paard wil eten? Onderzoekers van de Universiteit van Minnesota gingen op zoek naar het antwoord op deze vraag.


De meeste paarden hebben een voorkeur voor een type gras, zeker als ze een vrije keuze hebben. Het was nog niet bekend of een graaskorf invloed zou kunnen hebben op deze voorkeur. Om hierachter te komen vergeleek een team onderzoekers het graasgedrag van paarden met én zonder graaskorf op verschillende grassoorten.

Wel graaskorf vs. geen graaskorf


De paarden kregen toegang tot een groot weiland waar in aparte stukken verschillende soorten gras werden aangeboden. Om zo goed mogelijk verschillen te kunnen ontdekken, werd er afgewisseld in de eigenschappen van het gras. Sommige soorten groeiden dicht bij de grond, andere soorten groeiden meer de hoogte in.

Voor het onderzoek werden zeven volwassen paarden gebruikt. Zij mochten eerst rustig wennen aan het dragen van een graaskorf. Voordat de paarden mochten grazen, werden alle soorten gras gemaaid, gedroogd en geanalyseerd op de hoeveelheid droge stof.

De paarden mochten van elk soort gras even lang grazen, eerst met graaskorf en daarna zonder graaskorf. Na elke graasperiode werd het gras opnieuw geanalyseerd en mocht het gras in de wei opnieuw aangroeien voor het volgende paard op het stuk werd gezet. Het onderzoek duurde twee jaar.

De resultaten


In het eerste jaar waren er geen verschillen in de voorkeuren of het graasgedrag tussen de paarden met en zonder graaskorf. In het twee jaar lieten de paarden wel verschillende voorkeuren zien. De paarden met graaskorf hadden een voorkeur voor een grassoort die laag bij de grond groeide. In zijn geheel aten de paarden met graaskorf dertig procent minder.

De effectiviteit van de graaskorf werd niet beïnvloed voor de verschillende soorten gras. De paarden met graaskorf aten zo’n dertig procent minder gras dan de paarden zonder graaskorf. Dit percentage is minder dan in andere onderzoeken, maar de verschillen waren wel significant. De onderzoekers zien de graaskorf nog steeds als een goede manier om de grasinname en de calorie-inname van een paard te beperken.

Voorkeur is anders, effectiviteit niet


Paarden met een graaskorf om hadden in dit onderzoek dus een voorkeur voor een grassoort die wat korter en dicht bij de grond groeide. Verschillende soorten gras in de wei zorgen er niet voor dat de graaskorf minder werkt.

Merk jij ook dat je paard andere voorkeuren heeft als hij een graaskorf om heeft?


Bron: Equinews