-

Je paard weer oppakken na de vakantie

Lonneke Ruesink

Als amateur in de paardensport is het soms onvermijdelijk dat je je paard rust moet geven als gevolg van je eigen vakantie. Als je geen bijrijder hebt en je paard niet tijdelijk elders in training kunt zetten, blijft er slechts één oplossing over: je paard krijgt ook vakantie. Toch hoeft dat helemaal niet nadelig te zijn.

De Amerikaanse dierenarts Jennifer L. Wright houdt als vuistregel aan dat een paard zo’n 3 weken in conditie blijft als hij ‘vakantie’ heeft, en dat pas na 8 weken zijn conditie min of meer verdwenen is. Dat is goed nieuws voor de meeste vakantiegangers, aangezien je meestal maar een week of twee op zomervakantie gaat. Maar hoe pak je zo’n rustperiode voor je paard en voor jezelf het beste aan?

Niet opeens stil zetten, maar afbouwen

Over het algemeen wordt aangeraden om de training van je paard langzaam af te bouwen om zo spierproblemen te voorkomen. Ook voor jezelf is een langzame afbouw prettig, zo kun je rustig wennen aan het minder rijden!

Actieve rust

Het klinkt logisch, maar het heeft zeker de voorkeur om je paard op de wei te zetten als hij vakantie heeft, of tenminste veel buiten te laten komen. Als het paard vrij kan bewegen, blijven zijn pezen en spieren sterker. Ook wordt hij dan minder stijf.

(Kracht)voer aanpassen

Nog een inkoppertje! Nu je paard niet meer gereden wordt, gebruikt hij ook minder energie. Kijk eens goed naar je voerschema, misschien kan er ergens een halfje af? Kijk vooral naar zijn krachtvoer, van ruwvoer zal je paard namelijk niet snel teveel energie krijgen.

Langzaam opbouwen

Als je dan terugkomt van vakantie wil je het liefst zo snel mogelijk weer aan de slag. Toch is het verstandig om de training niet meteen te hervatten op het niveau van voor de vakantie. Luister goed naar je paard! Geef hem veel stappauzes en let op zijn ademhaling. Hijgt hij erg of zweet hij overmatig veel? Dat is een teken dat je het iets rustiger aan moet doen! Ook voor jezelf is een rustige opbouw prettig: mensen verliezen namelijk sneller hun conditie dan paarden. Grote kans dat jouw lichaam ook weer even aan het rijden moet wennen, zeker als je twee weken aan het strand hebt gelegen en misschien net een paar pizza’s te veel op hebt… 😉

Bron: Bitmagazine.nl, Threeoaksequine.comMeer lezen van Bit? Neem dan nu een abonnement of koop een losse editie van het magazine in de webshop!