-

Met paard in trailer de weg op? Dit moet je doen in nood

Foto Arnd Arnd Bronkhorst

Je bent net met je paard op concours geweest of hebt een heerlijke buitenrit gemaakt. Tevreden keer je met auto, trailer en paard huiswaarts, totdat er iets gebeurt dat je niet had voorzien. Je komt met pech langs de kant van de weg te staan of je raakt verzeild in een ongeluk. Wat doe je in zo’n geval? Diederik Fleuren, woordvoerder bij Rijkswaterstaat, legt uit wat je het beste kunt doen.

Alle onderstaande situaties zijn gebaseerd op wanneer je iets overkomt met paard op de Nederlandse wegen. Heb je géén paard in de trailer staan? Dan kun je altijd gebruikmaken van de diensten van de ANWB. Wanneer je een levend dier vervoert, is het dus een ander verhaal. Je kunt een auto of trailer afvoeren, maar wat doe je met een paard langs een drukke weg?

Je hebt een lekke band

“Bij een lekke band kun je het beste gelijk bellen met het informatienummer van Rijkswaterstaat 0800-8002. Vertel tijdens het telefonisch contact hebben dat je met pech langs de kant van de weg staat en dat je één of meerdere paarden vervoert. Er wordt dan een weginspecteur jouw kant op gestuurd. Paarden kunnen schrikken van het lawaai van het verwisselen van een band.” Rijkswaterstaat adviseert daarom om zelf vervangend vervoer te regelen en paard(en) over te laden. “Dit dient in overleg met de weginspecteur te gebeuren die hierin een begeleidende taak heeft. Daarna kan de lekke band worden gerepareerd.”

Je bent betrokken bij een ongeluk

“In dit geval is de eerste handeling het bellen van het landelijke noodnummer 112. Geef de volgende informatie door:

  • Vertel dat het een ongeval betreft.
  • Het aantal paarden dat aanwezig is.
  • Of de paarden gewond zijn.

De centrale kan dan naast het sturen van hulpdiensten, ook een dierenarts laten komen. Zorg er tot die tijd voor, zodra je paard nog veilig in de trailer staat, om het dier er NIET uit te halen. Er bestaat het gevaar dat het paard dusdanig in paniek is of raakt, dat het de weg op kan rennen. Het vormt dan niet alleen een gevaar voor zichzelf, maar ook voor de medeweggebruikers.”

Je paard heeft onderweg een paniekaanval en hangt half uit de trailer of is omgevallen

“Waarborg allereerst je eigen veiligheid. Als het mogelijk is rijdt dan door naar een pechhaven of parkeerplaats. Als dat geen optie is, stop dan op de vluchtstrook. Ga achter de vangrails staan, bel 112 en vertel precies waar je bent. Voorbeeld: A15 re 105.2.”

De trailer is omgekiept of losgeraakt

“Dit is een noodsituatie. Zorg eerst voor je eigen veiligheid en bel dan 112. Deze informatie dien je door te geven:  • Wat er precies gebeurd is.
  • Hoeveel voertuigen erbij betrokken zijn.
  • Hoeveel paarden erbij betrokken zijn.
  • Of sprake is van slachtoffers.

Volg vervolgens de aanwijzingen van de centrale op.”

Je bent terecht gekomen in een urenlange file

In de file terechtkomen met je auto is al vervelend, maar met een paard wil je dit al helemáál vermijden. “Zorg altijd dat je goed voorbereid op pad gaat. Zorg voor voldoende water en voer. Wat in ieder geval niet mag, is het gebruikmaken van de vluchtstrook. Deze strook mag alleen gebruikt worden door hulpdiensten. Wanneer er een panieksituatie ontstaat kun je het beste 112 bellen en aangeven wat er aan de hand is. Via de centrale kan dan eventueel een weginspecteur of hulpdiensten jouw kant op worden gestuurd.”

Tip: Zorg dat je deze informatie bij de hand hebt zodra je in één van de bovenstaande situaties terecht komt. Je weet dan precies wat je moet doen, waardoor je gelijk effectief kunt handelen. Sla de informatie op je smartphone op of print het uit en leg het neer op een handige plaats.

Bron: Bitmagazine.nl

Meer lezen van Bit? Neem dan nu een abonnement of koop een losse editie van het magazine in de webshop!