Isabel Kaijen en Haley
Isabel Kaijen en Haley Foto: Privébezit

Isabel Kaijen: “Shetlanders zijn zo veel meer dan gezelschapspony’s”

Fun Grondwerk Horsemanship Rassen

Waar veel mensen Shetlanders enkel als gezelschapspony’s zien, is Isabel Kaijen helemaal weg van de vaak uitgesproken karakters van de kleine pony’s. Haar eigen tweejarige Shetlandermerrie Haley is onwijs expressief en zelfverzekerd, wat Isabel nu al enthousiast maakt over hun toekomst samen.

Pony zonder verleden 

Hoewel Haley in november 2022 bij Isabel kwam, kennen de twee elkaar al sinds mei 2022. “Ik heb hiervoor twee paarden gehad die best veel hebben meegemaakt voordat ze bij mij kwamen. Ik heb ontzettend veel van hun geleerd, maar liep door hun verleden ook steeds tegen problemen aan.”

“Ik besloot daarom op zoek te gaan naar een pony die een stabiele basis heeft gehad en die ik zelf verder kon opleiden. Toen kwam Haley eigenlijk heel toevallig op mijn pad”, vertelt ze.

Eigenwijze blik

Aangezien Isabel niet de ambitie heeft om te rijden, besloot ze de voormalige eigenaresse van Haley een berichtje te sturen. “Haley was destijds pas twee weken oud, maar had al een hele uitgesproken en eigenwijze blik. Dat sprak mij enorm aan.”

“Ze stond in een fijne kudde op een Paddock Paradise en toen ik hoorde dat haar toenmalige eigenaren eigenlijk precies hetzelfde over het welzijn en management denken als ik, wist ik eigenlijk al dat ik deze kans niet aan mij voorbij moest laten gaan.”


Foto: Privébezit

Grondwerk 

“Haley is, in tegenstelling tot wat ik verwachtte, niet per se eigenwijs, maar wel heel expressief en zelfverzekerd. Ik denk dat dat komt doordat ze in een fijne kudde is opgegroeid. Ze is al heel wijs voor haar leeftijd. Waar ik voor ogen had om het rustig aan te doen, zijn Haley en ik nu toch al wat actiever aan de slag moeten gaan.”

“Ze heeft vroeger een navelbreuk gehad en is daaraan geopereerd, maar door een vergiftiging die ze heeft opgelopen ontstond er veel gas in haar darmen en is de navelbreuk weer gedeeltelijk opengegaan. Om te voorkomen dat dit in de toekomst nogmaals gebeurt, zijn we al iets bewuster met grondwerk bezig dan ik van tevoren in gedachten had.”

“Dit is puur ter onderhoud en ik probeer zo veel mogelijk rust uit te stralen door mijn lichaamstaal te gebruiken. Ze is immers nog maar twee.”

Meer dan gezelschapspony’s

De combinatie richt zich voornamelijk op het academische grondwerk. “Het is de bedoeling dat ze haar spieren goed gaat gebruiken, maar nog niet te zwaar werk doet. Haley pakt alles tot nu toe heel goed op en laat duidelijk merken veel plezier te hebben in het werk. Ze is ontzettend leergierig en slim, dus wat dat betreft komt het goed uit dat we nu al rustig aan de slag zijn.”

“Ik hoop haar uiteindelijk voor de wagen te kunnen zetten, maar ik wil vooral kijken naar wat zij zelf aangeeft leuk te vinden. Dat is voor mij heel belangrijk. Shetlanders worden nog vaak neergezet als gezelschapspony’s of grasmaaiers, maar ze zijn zo veel meer dan dat!”

“Ze zijn vaak ontzettend slim en werkwillig en hebben een heel leuk en uitgesproken karakter. Ik hoop dat mensen zich in de toekomst wat meer gaan openstellen voor het ras, want het zijn vaak heel veelzijdige pony’tjes”, sluit ze af. 

Bron: Bit&Cap

Foto’s: Privébezit

Afbeelding