-

Op naar de top met je dierenarts

Dierenarts
Privé foto

De weg naar succes met je paard bewandel je niet alleen. Die bewandel je samen. Samen met je paard, maar ook samen met een team van specialisten om je heen. Je wilt je paard in topvorm in de baan hebben, maar hoe krijg je dit voor elkaar? En hoe kan je dierenarts je hierin begeleiden? Josephine van Nieuwenhuizen, paardenarts bij DAC de Stellingwerven legt uit.

“Een paard in topvorm krijgen begint bij het begin. Bij het kopen van een paard”, vertelt Josephine. “Wat voor soort paard je gaat kopen is afhankelijk van het doel en van je persoonlijke voorkeuren. Elk paard heeft zijn eigen unieke eigenschappen en kwaliteiten. Wij denken dan ook graag mee met de klant. Wat is het niveau van de klant en paard? Wat is het toekomstbeeld? Er wordt een klinische keuring gedaan waarin wordt gekeken naar de kwaliteiten of mankementen. Ook wordt er gekeken of het beoogde doel waarvoor het paard wordt aangeschaft haalbaar is. Het is ook mogelijk om een röntgenologische keuring te doen. Deze keuringen kunnen plaatsvinden op de praktijk, maar ook thuis wanneer een praktijk beschikt over een mobiel röntgenapparaat.”

Sleutel tot succes

“Wanneer je je paard eenmaal gekocht hebt, ga je proberen de juiste paden te bewandelen. De paden die jou en je paard de carrière geven waarvan je altijd al gedroomd hebt. Het juiste management rondom je paard is een must. Een goed management bevat een groot aantal aspecten. Hierbij kun je denken aan goede huisvesting, juist rantsoen met voldoende ruwvoer, benodigde vaccinaties, passend wormbeleid, jaarlijkse gebitscontroles, goed passend harnachement, goede hoefsmid. Maar ook een afwisselende training op het niveau van ruiter en paard en voldoende rust en vrije beweging zijn erg belangrijk om je paard in topvorm te krijgen.

Plan op maat

“Wanneer we kijken naar de rol van de paardenarts, is deze voor een goed management in ieder geval jaarlijks nodig. Dit is alleen al voor het vaccineren. Vaccinaties zijn niet alleen verplicht voordat je met je paard op wedstrijd mag gaan, ze zijn ook erg belangrijk om ziektes te voorkomen. Zo kunnen ziektes als influenza en tetanus grote gevolgen hebben die we met vaccinaties kunnen voorkomen en beperken.”

“Heb je een sparringpartner nodig, dan ben je bij je dierenarts aan het juiste adres. Samen kijk je naar wat je paard nodig heeft. Er kan bloed onderzoek worden gedaan om de conditie van je paard en eventuele ziektes in kaart te brengen. Ook kan er mee worden gedacht over het juiste rantsoen voor je paard. Bijvoorbeeld door uit te rekenen wat je paard nodig heeft om af te kunnen vallen of juist om beter op gewicht te komen.”

Voorkomen is beter dan genezen

“Helaas is het ondanks een perfect management niet altijd te voorkomen dat je paard last van kwaaltjes krijgt. Je paard is niet fit, hoest, loopt kreupel, heeft huiduitslag, krijgt koliek, heeft een wondje, ga zo maar door. Waardoor de kwaaltjes worden veroorzaak is echt afhankelijk van het type kwaaltje. Je kunt het niet altijd voorkomen, maar wel het risico verlagen. Wondjes en kreupelheden kun je bijvoorbeeld al voorkomen door een goede veilige afrastering van de weide en paddock en stevige stallen zonder uitstekende materialen.”

Hulp is onderweg

“Maar de vraag blijft natuurlijk altijd; wanneer moet ik de dierenarts bellen? Bij twijfel; bel altijd. Dierenartsen zijn er ook voor om met jou te overleggen wat het verstandigst is om te doen. Op deze vraag hoef jij niet zelf het antwoord te bedenken, dat doen we samen.”

“Heeft je paard een wondje dat op het eerste gezicht mee lijkt te vallen, maar gaat het er naar een aantal dagen toch lelijk uitzien? Ook dan kun je gewoon aan de bel trekken. Wist je namelijk dat er tegenwoordig laserbehandelingen gegeven worden om een mooie wondgenezing te stimuleren? Deze laser kan ook gebruikt worden bij het herstel van peesblessure.”

Wij helpen je

“Om een lang verhaal kort te maken zijn er vele aspecten die van belang zijn om je paard in topvorm in de baan te krijgen”, sluit Josephine af. “Het is dan ook uiterst belangrijk om het juiste team van specialisten om je heen te hebben. Een individuele aanpak voor ruiter en paard is the key to succes!”

Bron: Bitmagazine.nl

Foutje gespot? Meld het ons!
Dit vind je misschien ook interessant