openingsbeeld
openingsbeeld

‘Onze leidraad is altijd: wanneer is het niet meer ethisch om het dier te laten leven?’

Nieuws

Geen enkele paardeneigenaar hoopt ooit van zijn dierenarts te horen dat het beter is zijn paard te laten ‘inslapen’. Toch moeten paardenartsen Sjoerd Lautenschutz en Florentijn Schoot van Dierenartsenpraktijk Doetinchem-Zeddam die boodschap met regelmaat brengen. Hoe en wanneer kom je tot zo’n beslissing, hoe gaat het als het moment daar is, maar ook; hoe kijken zij als dierenartsen tegen euthanasie aan? In de minigids die bij Bit 276 zit, lees je alles over het afscheid van je paard.


De situaties waarbij tot euthanasie wordt besloten verschillen erg, vertelt Lautenschutz: “Soms is er natuurlijk een acuut probleem, bijvoorbeeld een gebroken been. Dan sta je met je rug tegen de muur en is er vaak geen andere optie meer dan euthanasie. Dat weet de eigenaar meestal ook al. Daarnaast zijn er ook minder acute situaties, waarin meer tijd is om te besluiten om het paard in te laten slapen.”


Ambassadeurs van het dier


“Soms heeft de eigenaar dan nog hoop,” vult Schoot aan. “Dan is het best moeilijk om het slechte nieuws te moeten brengen. Maar wij proberen vooral vanuit het paard te denken. Wij zijn de ambassadeurs van het dier. Onze leidraad is altijd: wanneer wordt het een lijdensweg en is het niet meer ethisch om het dier te laten leven? Dat geldt ook voor een oud paard. Het mooiste is als je al ruim voordat je daadwerkelijk voor de keuze staat, samen met de eigenaar af kunt te spreken bij welke omstandigheden het niet meer verantwoord is om het dier te laten leven, met het oog op dierenwelzijn.” 


Driehoek


Lautenschutz: “Uiteindelijk neem je de beslissing altijd samen. Wij noemen dat de driehoek eigenaar-dierenarts-paard. Het is onze taak om de eigenaar te begeleiden in die keuze en hem of haar te laten zien wat het beste is voor het paard. Vaak zie je dat eigenaren erg tegen de beslissing aanhikken. Als ze die eenmaal hebben genomen, kan het ook een opluchting zijn. In sommige situaties hoeven mensen niet meteen te beslissen. We houden dan altijd contact en proberen hen zo goed mogelijk te begeleiden bij het nemen van een beslissing.”


Lees het hele artikel over euthanasie in onze minigids Aandacht voor het definitieve afscheid.