-

Ontwormen schadelijk voor bodem en omgeving

Paula da Silva

Dat we voorzichtig om moeten gaan met ontwormen wordt steeds duidelijker. Dierenartsen waarschuwen al dat te vaak ontwormen ervoor kan zorgen dat wormen en parasieten resistent worden voor de bestrijdingsmiddelen die wij gebruiken. Maar te vaak ontwormen kan nog een vervelend gevolg hebben, namelijk vervuiling van de bodem en omgeving.

Deze schadelijke effecten voor de omgeving zijn veel minder bekend dan de gezondheidseffecten voor paarden. In een Frans onderzoek werd uitgezocht wat er gebeurt als ontwormingsmiddelen in onze omgeving terechtkomen.

De onderzoekers keken naar het ontwormingsbeleid van 23 maneges en pensionstallen in de buurt van een natuurgebied. Ook interviewden ze tien dierenartsen van paardenklinieken in de buurt. Minder dan tien procent van de paarden werd ontwormd op recept en onder toezicht van een dierenarts. En hoewel bijna driekwart van de paarden het grootste deel van de tijd in de stal werd gehouden, werden zij toch zo’n vier keer per jaar ontwormd.

Meer ontwormen, minder mestkevers

Twee jaar lang volgden ze de populatie mestkevers in het natuurgebied. Ze vergeleken kevers in gebieden dichtbij ruiterpaden en maneges met gebieden waar geen paarden kwamen. In mei en juni waren er meer kevers bij de ruiterpaden en manege dan in de gebieden waar geen paarden kwamen. In juli was het andersom: toen waren er minder kevers in het ‘paardengebied’ en hadden ze ook nog eens kortere pootjes dan de kevers in de ‘niet-paardengebied’.De onderzoekers zeggen dat dit verschil kan liggen aan een seizoensgebonden ontwormingsbeleid. Nadat er was ontwormd zouden er minder mestkevers zijn in het gebied waar de paarden wel konden komen.  Eerdere studies met uitwerpselen van schapen en rundvee hebben aangetoond dat  Ivermectine en andere middelen een negatieve invloed hebben op de groei en voortplanting van mestkevers. Het is dus mogelijk dat de ontwormingsmiddelen die wij voor onze paarden gebruiken een negatieve invloed hebben op de bodem en de omgeving waar die paardenmest terecht komt.

Houd wei en paddock goed schoon

We wisten al dat te vaak ontwormen de wormen resistent kan maken, maar nu lijken ontwormingsmiddelen ook schade aan te kunnen brengen aan de bodem en omgeving. Wat de effecten precies zijn wordt nog verder onderzocht. De dierenartsen die deelnamen aan het onderzoek adviseerden hun klanten om minstens 48 uur na het ontwormen de paddocks en weilanden goed schoon te houden. Zo wordt de vervuiling tot een minimum beperkt.

Je wilt niet te vaak ontwormen, maar je wilt natuurlijk ook niet dat je paard en wormbesmetting krijgt. Overleg eens met je dierenarts over het ontwormingsbeleid dat voor jouw paard en stal geschikt is. Bij veel dierenartsen kun je tegenwoordig ook een mestonderzoek laten doen. Zo weet je precies of je paard wormen heeft, welke soort wormen het is en welk middel je daarvoor het beste kunt gebruiken.

Bron: The Horse

Meer lezen van Bit? Neem dan nu een abonnement of koop een losse editie van het magazine in de webshop!

Foutje gespot? Meld het ons!
Dit vind je misschien ook interessant