stalkat
stalkat

Ongedierte op stal: zo bescherm je je paard

Nieuws

Waar paarden worden gehouden, wonen vaak ook een heleboel andere dieren. En hoewel een stalhond, -kat of -kippen heel gezellig zijn, loopt er op de gemiddelde stal genoeg gespuis rond waar je minder op zit te wachten. Met deze simpele tips houd je je stal ongediertevrij!



1. Ent regelmatig in


Je ziet ze niet zo snel, maar ze kunnen op alle stallen voorkomen: parasieten! Zorg voor een goed ontwormbeleid op stal en informeer bij je vaste veearts welke inentingen nog meer handig zijn om te geven. Hondsdolheid komt bijvoorbeeld niet veel voor bij paarden, maar is bijna altijd fataal wanneer een paard ermee geïnfecteerd raakt.

2. Zorg voor schoon water


Muggen leggen hun eitjes in stilstaand water, dus ververs waterbakken liefst elke dag. Zo bespaar je jezelf én je paard een heleboel muggenbeten! En dan hebben we het nog niet eens over de nare ziektes die muggen kunnen overbrengen...

3. Berg voer goed op


Helemaal muisvrij zul je een stal nooit krijgen, maar het kan enorm helpen om zo min mogelijk voedsel voor de kleine knagers te laten liggen.  Bewaar brokken, muesli en slobber op in stevige plastic voertonnen, let erop dat je de voerkar goed afsluit en laat geen etenswaar slingeren. Vergeet vooral niet de vloer regelmatig aan te vegen, want een stalvloer die bezaaid is met brokken is voor muizen een all you can eat-buffet!

4. Houd vliegen uit de buurt


Het zal je -zeker in de zomer- niet ontgaan zijn: een goede vliegenspray is op elke stal onmisbaar. In principe heb je aan één spray wel genoeg, maar het is toch aan te raden om deze zo nu en dan af te wisselen met een spray met een andere werkzame stof. Op deze manier ga je resistentie bij de vliegen tegen en blijft de spray effectief. Lees hier de do’s en don’t’s van zelfgemaakte vliegenspray en kijk welke spray voor jou het beste werkt.

5. Doe een tekencheck


Net als mensen kunnen paarden de ziekte van Lyme oplopen na een tekenbeet. Lyme kan erg gevaarlijk zijn en is moeilijk te herkennen, dus voorkomen is beslist beter dan genezen. Gebruik een insectenspray die ook teken afweert en spuit deze vooral op de benen van je paard. Teken verschuilen zich in lang gras en kunnen zich zo makkelijk aan de benen vastbijten. Controleer je paard in het weideseizoen dagelijks op teken en let na buitenritten extra goed op.

6. Houd staldieren in de gaten


Stalkatten en -honden zijn heel handig om de muizenpopulatie op stal op peil te houden, maar ze kunnen op hun beurt ook beestjes met zich meebrengen. Regelmatig ontvlooien, ontwormen en inenten is ook voor deze kleinere viervoeters erg belangrijk!

7. Let op overvliegend wild


Stallen zijn populaire broedplaatsen voor zwaluwen en mussen. Gezellig, dat gekwetter, maar de vogeltjes pikken graag een graantje mee en zijn erg goed in het ‘versieren’ van spullen én paarden met witte spetters. Vogelpoep vormt geen gevaar voor de gezondheid van je paard en als het af en toe een bevuilde korrel biks naar binnen krijgt, is dat geen reden tot paniek. Maar op het punt dat de vogelplaag zó erg wordt dat je erover denkt een paraplu mee te nemen naar stal, mag je gerust stappen ondernemen. Er zijn speciale apparaten op de markt die een geluid maken dat vogels afschrikt, maar net zo makkelijk is het om gaten en kieren in het dak van de stal zoveel mogelijk af te sluiten met fijnmazig kippengaas. Een goede stalkat weet trouwens ook wel raad met vogeltjes...

Naar een idee van The Horse