schimmel stang trens mond
schimmel stang trens mond

Onderzoek: ‘Druk achter de oren door bit met hefboomwerking is minimaal’

Nieuws

Uit Brits onderzoek blijkt dat de druk achter de oren niet significant groter is bij het gebruiken van een bit met hefboomwerking. Teugeldruk zorgt er wel voor dat het bit iets naar achteren beweegt in de paardenmond. “Je begrijpt dit als je de paardenmond beschouwt als een bewegend steunpunt.”


De Britse onderzoekers gebruikten een speciaal hoofdstel dat de druk op onder andere de teugels en het bakstuk mat. Met deze gegevens onderzochten zij hoe tijdens het rijden de teugeldruk de druk op het bakstuk beïnvloed. Op deze manier kreeg men een idee van de druk dat het hoofdstel achter de oren geeft.

Men gaat er vanuit dat sommige bitten door middel van hefboomwerking meer druk uitoefenen op het achterhoofd of de kin van het paard. “Men praat vaak over de druk achter de oren en hoe dit effect kan hebben op het gedrag of de training van het paard,” vertelt het onderzoeksteam. “Sommige praten er zelfs over in het belang van het paard.” Aan de universiteit van Durham in Engeland deden hoofddocent fysica Graham Cross en zijn collega’s onderzoek naar de invloed van het bit op de druk achter de oren.

Bewegend steunpunt


Zij ontdekten dat deze druk, veroorzaakt door de hefboomwerking van het bit, maar minimaal is. “Je begrijpt dit als je de paardenmond beschouwt als een bewegend steunpunt. Hierdoor wordt nooit de werking van de hefboom met een vast draaipunt verkregen. “Daarnaast heeft de druk op het bakstuk als invloed van een kinketting meer invloed op de kin dan op het achterhoofd.” Dat vertellen de onderzoekers in hun onderzoeksverslag. “Wat we niet verwachtten, was dat een simpel trensbit gemiddelde druk achter de oren gaf. Deze druk kwam niet door een hefboomwerking, maar door een trekkende werking op het bit.”

Stang en trens


De onderzoekers keken ook naar de invloed van stang en trens. Zij vonden een verband tussen de stang en de trens in de mond. “Uit de gegevens bleek dat de druk achter de oren voornamelijk wordt veroorzaakt door de stang, als gevolg van druk op de teugels van de trens in plaats van de druk op de teugels van de stang.”

De onderzoekers rustten het harnachement uit met druksensoren om gegevens te verzamelen. De ruiters reden op verschillende niveaus als het gaat om training en vaardigheid. Er werd gekeken naar de druk in stap, draf en galop. Er werden drie soorten bitten gebruikt: een enkel gebroken trens, enkel gebroken stang en een ongebroken stang.

Soort bit is niet heel relevant


“De bitten die ontwikkeld zijn voor hefboomwerking hadden maar beperkte invloed op de druk achter de oren door de bewegende werking van de mond. Zodra de de teugeldruk vergroot, worden de mondhoeken opgetrokken waardoor er geen ideaal vast draaipunt kan bestaan. Dit vaste draaipunt is nodig om een hefboomwerking te bewerkstelligen.”

“Ieder bit oefent een zekere druk uit op het gebied achter de oren van je paard. Maar het soort bit is daarbij niet heel relevant.”

Bron: Horsetalk