dik
dik

Onderzoek naar effect van slowfeeders op voedselinname

Nieuws

Is jouw paard te dik? Nieuw onderzoek van de Universiteit van Californië heeft aangetoond dat paarden minder eten als zij ruwvoer aangeboden krijgen in een slowfeeder. Om de calorie-inname en daarmee het gewicht van je paard te verminderen kun je dus een slowfeeder gebruiken.



Overgewicht bij paarden


Net al bij mensen wordt overgewicht bij paarden gelinkt aan allerlei gezondheidsproblemen. Denk hierbij aan insulineresistentie en hoefbevangenheid. Om je te zware paard wat gewicht te laten verliezen, is het belangrijk om de hoeveelheid voedsel die je paard naar binnen werkt te verminderen. Dit brengt weer andere risico’s met zich mee, want als je een paard te lang zonder eten laat staan wordt de kans op maagzweren veel groter. Je kunt ook kiezen voor minder rijk hooi of gras, minder weidegang of je paard een graaskorf omdoen.

Onderzoek naar effect van slowfeeders op voedselinname


Een andere manier om de voedselinname van je paard te beperken is door het gebruik van slowfeeders. Onderzoekers van de Universiteit van Californië onderzochten wat het effect is van zo’n slowfeeder op de tijd die een paard besteedt aan eten, hoeveel hooi er gegeten wordt en de zuurgraad van de maag. Zij vergeleken de effecten van een slowfeeder met voeren op de grond.

Voor het onderzoek werden tien gezonde paarden geplaatst in stallen met aangrenzende paddocks. De paarden kregen tijdens het onderzoek twee keer per dag een grote hoeveelheid ruwvoer. De eerste 24 uur in een slowfeeder, de andere 24 uur gewoon op de grond. Via camera’s werden de paarden gevolgd in hun bewegingen, eet- en slaapgedrag. Voor en na het onderzoek werd de zuurgraad van de maag gemeten om zo te bepalen of één van beide voermethodes het risico op maagzweren vergroot.

Wat kwam er uit het onderzoek?



  • In dezelfde tijd aten de paarden meer hooi vanaf de grond dan wanneer het werd aangeboden in de slowfeeder.

  • De paarden aten het meest tussen zeven uur ’s ochtends en zeven uur ’s avonds.

  • Het gedrag van de paarden verschilde niet tussen de verschillende manieren van voer aanbieden.

  • Er was ook geen verschil in de pH waarde van de maag.


Omdat de onderzoekers geen verschil in pH waarde in de maag hebben gemeten, kan naar aanleiding van dit onderzoek niet gezegd worden dat het gebruik van slowfeeders de kans op maagzweren verkleint. Hier is meer onderzoek voor nodig.

De belangrijkste uitkomst van het onderzoek is volgens de onderzoekers dat de inname van het hooi door het gebruik van een slowfeeder wel met twintig procent werd verminderd. Hierdoor kun je door een slowfeeder te gebruiken de calorie-inname van je paard beperken, zonder dat dit effect zou hebben op het gedrag of de gezondheid van je paard.

Wordt jouw paard snel te dik? Wat doe jij om je paard op een gezond gewicht te houden?


Bron: The Horse