-

Wat als je paard zomaar in slaap valt?

Arnd Bronkhorst

Een paard dat zomaar en op regelmatige basis in slaap valt. Op de gekste momenten: gewoon in zijn stal, maar ook tijdens het borstelen of vlechten. Deze aandoening heet narcolepsie. Wat is het precies en valt er iets aan te doen? Dierenarts Arthur Asveld van Arthur Dierenkliniek en Sarah de Weerd, wiens paard is gediagnosticeerd met narcolepsie, vertellen je meer over dit onderwerp.

Narcolepsie is een slaapziekte bij paarden. De aandoening wordt veroorzaakt door een afwijking in de hersenen en zorgt ervoor dat een paard simpelweg in slaap valt. Dat vallen doen ze dan ook letterlijk. In veel gevallen laat het paard zijn hoofd hangen en ‘knikt’ hij als het ware door zijn benen. Je kunt je paard vaak makkelijk wakker maken, maar meestal schrikken ze door de val zelf wakker. 

Herkennen en diagnosticeren

Narcolepsie is moeilijk vast te stellen, maar goed te herkennen. Het paard van Sarah de Weerd heeft narcolepsie. “Toen mijn paard Trudy nog wedstrijden liep, zakte ze vaak weg tijdens het vlechten. Eerst dacht ik dat ze dan ontspannen was en wat doezelde. Toen ze enige tijd later drachtig was, hield ik haar in de gaten met camera’s in haar stal. Pas toen ontdekte ik hoe vaak dit ‘wegvallen’ gebeurde. Uiteindelijk hebben we jaren gedokterd, trainingsschema’s en haar voeding aangepast, maar helaas zonder resultaat. Ook het wisselen van omgeving – grote box, kleine box of weiland – maakte geen verschil.”

Dierenarts Arthur Asveld is bekend met de aandoening. Hoe wordt de diagnose narcolepsie gesteld? “Vaak is een video-opname voldoende. Je kunt de aandoening op deze beelden goed herkennen. Voordat de diagnose narcolepsie gesteld wordt, is het wel belangrijk dat alle andere mogelijke oorzaken voor het wegvallen worden uitgesloten. Denk hierbij aan een chronisch slaaptekort dat veroorzaakt wordt door chronische pijn of onrust en stress. Andere oorzaken kunnen afwijkingen in de hersenen of tumoren zijn.”

Is er een remedie tegen narcolepsie?

Sarah heeft haar paard inmiddels teruggetrokken uit de sport, omdat behandelen eigenlijk niet mogelijk is. Dierenarts Arthur bevestigt dit: “De aandoening komt relatief weinig voor en er is eigenlijk geen behandeling die echt werkt. Er is medicatie verkrijgbaar die de aanvallen kan verminderen, maar deze medicijnen zijn erg kostbaar en bieden geen garantie. Het belangrijkst is om leren gaan met de situatie en het je paard zo comfortabel mogelijk maken.” Zo zorgt Sarah er altijd voor dat er een lekkere dikke bodem in de stal van haar paard ligt, zodat haar merrie zichzelf tijdens een aanval niet beschadigd. Ook is ze onlangs gestart met het voeren van speciale kruiden die op de markt zijn. Deze zouden bijdragen aan het versterken van het immuunsysteem en het slaapritme weer in normale proporties brengen. Speciaal voor paarden met narcolepsie. Dat wil niet zeggen dat deze kruiden narcolepsie genezen.

Raadpleeg bij twijfel over de gezondheid of gemoedstoestand van je paard altijd de dierenarts.  Arthur Asveld runt Arthur Dierenkliniek in Wierden. Hij is reeds twintig jaar erkend paardenarts en heeft veel internationale ervaring opgedaan. Naast erkend paardenarts is Arthur ISELP member, Erkend keuringsdierenarts paard, F.E.I. treating vet en F.E.S. certified Chiropractor.

Bron: Bitmagazine.nl

Meer lezen van Bit? Neem dan nu een abonnement of koop een losse editie van het magazine in de webshop!