-

Mijn paard heeft gele slijmvliezen, wat is er aan de hand?

Arnd Bronkhorst

Slijmvliezen zijn de binnenbekleding van onder andere het voortplantingsstelsel, maagdarmkanaal en luchtwegen bij het paard. Naar de buitenkant toe gaat het over in het dekweefsel van de huid. Slijmvliezen zeggen wat over de gezondheidsstatus van het paard. Wat zijn de onderliggende oorzaken voor een geelverkleuring van de slijmvliezen? Paardendierenarts Erica Reijerkerk leg het uit.

“De slijmvliezen kun je beoordelen bij de ogen, neus en de mond van je paard. Gezonde slijmvliezen zien er roze en vochtig uit zonder beschadigingen en/of bloedingen. Bij de beoordeling van de slijmvliezen van het oog hebben we naast het slijmvlies aan de binnenzijde van de oogleden te maken met oogwit wat zoals de naam al aangeeft een witte kleur heeft. Sommige aandoeningen gaan gepaard met verandering van de kleur van de slijmvliezen, bijvoorbeeld blauw/paars, rood, wit en geel. Een gele verkleuring van de slijmvliezen is als eerste op te merken bij het oogwit. Oorzaken hiervoor kunnen fysiologisch (niet afwijkend) of pathologisch (afwijkend) zijn.”

Plantenkleurstoffen

“Een van de fysiologische oorzaken is het eten van plantaardig materiaal wat kleurstoffen zoals caroteen bevat. Dus wanneer het paard weidegang krijgt, is het mogelijk dat we een lichte geelverkleuring van de slijmvliezen waarnemen. Over het algemeen zie je dit alleen terug bij het oogwit.”

Vasten

“Het stofje dat voor geelverkleuring zorgt, heet bilirubine. Dit stofje ontstaat bij de afbraak van rode bloedcellen. In het lichaam is er een continue aanmaak en afbraak van de rode bloedcellen. Het is dus normaal dat er een bepaalde hoeveelheid bilirubine in de bloedbaan rondgaat. Bilirubine wordt naar de lever getransporteerd en deze verwerkt het verder. Bij vasten, ofwel niet eten, werkt de lever simpel gezegd wat minder en kan de verwerking van het bilirubine wat vertragen. Deze hogere concentratie van nog niet verwerkt bilirubine zien we dan terug in een lichte verkleuring van de slijmvliezen. In principe is dit een fysiologisch probleem tenzij het niet eten veroorzaakt wordt door een aandoening.”

Bloedafbraak

“Bij een verhoogde afbraak van rode bloedcellen verhoogt de concentratie bilirubine zo snel dat de lever dit niet allemaal kan verwerken. Er zijn meerdere redenen voor afbraak van rode bloedcellen. De slijmvliezen zullen duidelijk geel verkleuren en daarnaast – omdat er bloedarmoede optreedt – ook bleker worden. Het paard zal ook verschijnselen als sloomheid en een verhoogde pols laten zien.”

Lever/galwegen

“Bilirubine wordt omgezet in de lever en wordt via de galwegen afgevoerd naar de darmholte. Wanneer er problemen ontstaan in dit proces door bijvoorbeeld een leverziekte of obstructie van de afvoerende galwegen, dan neemt de concentratie van bilirubine in de bloedsomloop toe en zal het paard een duidelijke geelverkleuring van de slijmvliezen laten zien.”Wanneer je bij je paard gele slijmvliezen opmerkt, is het aan te raden de dierenarts te raadplegen. Deze kan door middel van klinisch- en bloedonderzoek achterhalen wat de oorzaak hiervan is.

Bron: Bitmagazine.nl

Meer lezen van Bit? Neem dan nu een abonnement of koop een losse editie van het magazine in de webshop!