-

Kunnen kippen schadelijke parasieten op je paard overbrengen?

Kip en paard Arnd Bronkhorst

Wist je dat april de maand van de Parasiet is? Nagenoeg alle dieren kunnen parasieten bij zich dragen, maar dit artikel gaat in op de parasieten van hanen en kippen. Dragen ze schadelijke parasieten bij zich, die ze op paarden en pony’s kunnen overbrengen? Zo ja, welke last kunnen paarden of pony’s daarvan krijgen? En, wat is ertegen te doen? Harrit van der Meer, paardenarts bij Wellensiek Dierenartsen, geeft je antwoorden op al deze vragen.

Kippen & parasieten

Op veel boerderijen, maneges en bij veel paardenliefhebbers lopen er ook kippen op het erf. Kippen en hanen zijn natuurlijk super gezellig en handige alleseters die restjes oppikken, maar helaas staan ze er ook om bekend dat ze parasietgevoelig zijn. Er zijn meerdere verschillende soorten luizen of mijten waar kippen en hanen last van kunnen krijgen. De bekendste zijn: veerluis, bruine lichaamsluis, donsluis, kippenkopluis, vleugelluis en de bloedluis. Voor die laatste geldt dat dit eigenlijk een bloedmijt is, want het verschil tussen luizen en mijten is dat een luis zes poten heeft en een mijt acht.

Haan met kippen

Dermanyssus gallinae

De Latijnse naam van de bloedmijten, die kippen en hanen kunnen verspreiden op andere dieren en op mensen, is Dermanyssus gallinae. Dit is een kleine spin, die ongeveer slechts 1.4 mm groot is. De mijt is een bloedzuiger, je ziet dat hij gegeten heeft als hij rood van kleur is. Bloedmijten kunnen andere dieren of mensen bijten, maar kunnen zich niet voortplanten van dat bloed. Alleen het bloed van kippen, hanen en ander gevogelte zetten ze om naar nieuwe eitjes.

Schade voor paarden en pony’s?

Paarden of pony’s worden meestal met de bloedmijten van de kippen of hanen besmet doordat er sprake is van direct contact. Dit laatste kan gebeuren als een kip of haan zelf op een paard of pony gaat zitten en de mijten dan ‘overspringen’. Ook kunnen de mijten op paarden en pony’s vallen. Dierenarts Harrit van der Meer licht dit toe: “De rode bloemmijt (Dermanyssus gallinae) is dus een mijt die vooral voorkomt bij gevogelte en voornamelijk overlast bezorgd bij kippen en hanen zelf, maar deze parasiet kan ook jeukklachten bij paarden en pony’s veroorzaken. Dit komt voor als er kippen in de stal of boven de stal gehuisvest worden. Kippen slapen over het algemeen op hoogte, bijvoorbeeld op een balk boven de stal. De mijten vallen dan op het paard met jeukklachten tot gevolg. De mijt is namelijk niet erg gastheer specifiek.”

Jeuk; door kippenparasieten?

Hoe los je het op?

Harrit: “De bestrijding en het voorkomen van mijten is wel nogal eens lastig, omdat de mijt zo klein is en zich letterlijk overal in kan verstoppen. Mijten verstoppen zich overdag in kieren en naden van de kippenverblijven. ‘s Nachts gaat de mijt op jacht naar een maaltijd; het bloed. De bestrijding zit hem dus vooral in het grondig schoonmaken van de gehele omgeving en van het kippenhok. Je voorkomt een besmetting op paarden en pony’s door preventief te zorgen dat deze niet te dicht in elkaars buurt komen en door kippen niet in de paardenstal te laten slapen.”

Do’s & don’ts

Als je jeukklachten en een besmetting van deze parasieten bij je paard of pony constateert dan kun je dit bestrijden, maar pas daarmee ook op en dien niet zomaar wat toe. Harrit: “De mijten die op een paard of pony aanwezig zijn, kunnen bestreden worden met antiparasitaire middelen. Deze middelen zijn vaak niet geregistreerd specifiek voor een paard of pony, daarom worden er middelen gebruikt die geregistreerd zijn voor landbouwhuisdieren. Foxim is de werkzame stof van een van deze middelen. Dit middel helpt wel, maar moet met enige terughoudendheid gebruikt worden gezien de giftigheid hiervan voor bijen en vissen.”“Een ander antiparasitair middel dat bij landbouwhuisdieren gebruikt wordt is Amitraz (Tactik). Dit middel is volledig ongeschikt voor een paard of pony aangezien er ernstige bijwerkingen (zoals: ataxie, sloomheid of koliek door obstipatie) kunnen optreden bij het gebruik hiervan.” Het is raadzaam om jouw dierenarts in te schakelen als je het vermoeden hebt dat de jeuk van je paard of pony veroorzaakt wordt door de bloedmijten van kippen of hanen.

Vriendjes

Bron: Bitmagazine.nl.

Meer lezen van Bit? Neem dan nu een abonnement of koop een losse editie van het magazine in de webshop!