-

Kies het juiste hooi

Charles Mann

In het hele land is het gras aan het groeien – gelukkig! Dit zijn de weken en maanden van hooiproductie en als het gras langer en langer wordt, komen boeren dichter bij het moment dat ze hooi moeten opslaan voor volgend jaar. Tenzij je het hooi van je eigen land haalt, haal je het waarschijnlijk bij een boer. Het type hooi verschilt per regio en omdat elk paard andere voedingseisen stelt, is het kiezen van het juiste hooi iets om advies over te vragen, aldus Horse Channel.

Je dierenarts of andere lokale paardeneigenaren kunnen je advies geven over hooisoorten. Er zijn een paar sleutelkenmerken die kwalitatief hooi moet laten zien, zoals:

  • Geur. Goed hooi ruikt goed. Fris, schoon en zoet. Als het hooi ouder wordt, neemt de sterkte van de geur wat af, maar hooi van goede kwaliteit – ondanks hoe oud het is – zou nooit muf of fout moeten ruiken.
  • Schimmel. Heeft het hooi witte of zwarte plekken? Of gelige plekken? Is het stoffig? Als dit zo is, was het hooi waarschijnlijk nat toen het werd gehooid of daarna en is het gaan schimmelen. Een ander teken van schimmel is wanneer het hooi erg aan elkaar geplakt zit en je het niet gemakkelijk los krijgt.
  • Stof. Zelfs als het beschimmeld is, kan het nog steeds oud en stoffig zijn. Dit kan gebeuren vanwege een aantal redenen: het kan hebben geregend toen het gehooid werd, of het kan te droog zijn geweest. Hoewel het niet zo vervelend is als schimmel, kan stoffig hooi leiden tot ademhalingsproblemen bij je paard.
  • Kleur. Hoge kwaliteit hooi heeft een groenige kleur, niet zo intense als vers gras natuurlijk, maar het is nog steeds groen. Maar laat je niet voor de gek houden dat hooi van slechte kwaliteit is omdat het buitenste vergeeld is. Hooibalen ‘bleken’ vaak op de delen die aan licht staan blootgesteld, maar dat is alleen oppervlakkig. Vanbinnen moet de baal groen zijn.
  • Het voelt koel aan. Als je hooi nog maar net in de baal zit, moet het niet warm of heet aanvoelen. Je kunt je hand erin steken om het te testen. Als het hooi warm is vanbinnen is het te nat gehooid.
  • Onkruid. Het gebeurt elke boer weleens dat er onkruid op het land verschijnt. Het is dan altijd een goed idee om een paar balen te checken of ze niet vol zitten met onkruid.
  • Leeftijd. Over het algemeen is hooi dat is gemaaid van jong gras vaak zachter en bevat het meer proteïnen. Dit zijn goede kwaliteiten van hooi. Maar in sommige gevallen – bijvoorbeeld bij paarden die van nature makkelijk dik worden – is oud hooi fijner omdat dat minder snel aanzet.

Bron: Horse Channel 

Foutje gespot? Meld het ons!
Dit vind je misschien ook interessant