-

Julie overwon haar eetstoornis door paardentherapie

Dat paarden een rol kunnen spelen bij het verwerken van mentale problemen, wisten we al. Dat een dergelijke therapie ook zo’n groot verschil kan maken bij mensen met eetstoornissen klinkt misschien als een rare combinatie. Toch heeft het wel degelijk effect. Ervaringsdeskundige Julie Hinke weet er alles van. In Bit 281 lees je uitgebreid hoe paarden kunnen helpen bij eetstoornissen.

Omdat mensen met een eetstoornis dit vaak verzwijgen, zijn er geen duidelijke cijfers van het aantal mensen in Nederland dat een eetstoornis heeft. Volgens een brochure van GGZ Oost Brabant zouden 25.000 mensen in Nederland lijden aan anorexia of boulimia nervosa. Vaak is het echter niet zo zwart-wit en kan een eetstoornis helemaal niet in een dergelijk hokje geplaatst worden. Zo ook bij Julie Hinke.

“Ik zat echt in een grijs gebied wat betreft mijn eetstoornis. Het ging niet over niet willen eten, of juist te veel willen eten. Het was een combinatie van beide. Ik wist het ook allemaal zo te draaien, dat je niet aan me kon zien dat ik een eetstoornis had. Ik was niet te dik of te dun”, vertelt ervaringsdeskundige Julie Hinke.

Van kwaad naar erger

Hoe haar eetstoornis is begonnen, weet ze niet meer. “Ik weet nog dat ik vroeger soms wel tien keer op een dag stiekem de trap afliep om een koekje te pakken. Ik heb altijd een enorm laag zelfbeeld gehad en was absoluut niet lief voor mezelf. Ik vond mezelf lelijk, ik was nooit goed genoeg. Om die reden heb ik op mijn negentiende ook borstimplantaten genomen. Ik wilde me mooi voelen.”

‘Ik ging overdreven sporten, of kocht laxeerpillen, om maar van die calorieën af te komen’

De eetstoornis ging van niet willen eten en pogingen tot extreem afvallen, naar grote vreetbuien. “Steeds dacht ik: ja, nu weet ik hoe het moet, nu gaat het lukken, maar het lukte nooit. Als ik dan in de put zat, kon ik enorm veel eten. Ik had dan vaak niet eens door dat dat gebeurde. Dan raakte ik in een soort trance en at ik zo een paar repen chocolade, of een grote pot Nutella leeg. Ik kon mezelf helemaal ziek eten. Pas als ik de volgende morgen wakker werd, zag ik wat ik had gedaan. Dan werd ik weer misselijk, omdat ik zoveel had gegeten en dan wilde ik weer afvallen. Ik ging overdreven sporten, of kocht laxeerpillen, om maar van die calorieën af te komen.”Hulp zoeken

Julie zag zelf ook in dat het zo niet langer door kon gaan en besloot daarom anderhalf jaar geleden hulp te gaan zoeken. Van een vriendin hoorde ze over Bodytolk, een bedrijf waar mensen met een eetstoornis op een alternatieve manier therapie konden krijgen, veelal met paarden. “Ik zat echt helemaal vast op dat moment in mijn leven. Die eetstoornis hield me altijd bezig, daar wilde ik vanaf. Toch besefte ik pas echt dat ik een eetprobleem had, toen ik in contact kwam met de mensen van Bodytolk.”

Eenmaal in therapie praatten ze over alles behalve eten. “Ik kwam erachter dat het eten helemaal niet het probleem was, maar dat het een oorzaak was. Ik had behoorlijk wat negatieve gedachten en gevoelens over mezelf en die probeerde ik met het eten te onderdrukken.”

‘Je zou misschien denken dat het toeval is, maar dat is echt niet zo’

Therapie met paarden

“De eerste keer therapie met de paarden was heel bijzonder. Ik mocht een paard uitkiezen en ik koos Jessy, een kleine pony. Ik moest een cirkel maken met allerlei attributen en vervolgens Jessy ophalen en haar, zonder trekken of duwen, mee de cirkel in nemen. Dat lukte van geen kanten en het zette me gelijk voor het blok. Ik wilde zoveel tegelijk. Ik wilde afvallen, ik wilde gezond zijn, ik wilde gelukkig zijn en steeds lukte dat maar niet. Dat was echt enorm frustrerend.”

Zo kan Julie meer voorbeelden noemen. “Een andere keer stonden de paarden in de wei en mocht ik ze gaan halen. Ik was er die dag niet zo bij met mijn hoofd. Ze stonden allemaal te kijken, maar toen ik aan kwam lopen liepen ze weg. Ze hadden direct door dat ik er met mijn aandacht niet bij was. Ik voelde me toen echt enorm afgewezen en heb daar heel hard om staan huilen.”

‘De eetstoornis is nu meer een soort vriend’

Het werken met de paarden is iets enorm bijzonders en valt volgens Julie maar moeilijk in woorden uit te leggen. “Je zou misschien denken dat het toeval is, maar dat is echt niet zo. De paarden voelen je op een of andere manier precies aan. Precies als ik mijn gevoel toelaat of aan iets zat te denken reageren de paarden. Dan wordt het onontkoombaar”

Julie Hinke nu

Leven met een eetstoornis

Nadat ze haar therapie afsloot, liet Julie haar borstimplantaten er weer uithalen. Op 32-jarige leeftijd was ze eindelijk weer helemaal zichzelf. “Ik besefte dat die helemaal niet bij mij pasten. Die hoorden niet bij mij. Ik heb nu ook een veel beter zelfbeeld. Soms heb ik nog wel eens een eetbui, en kan ik daarna mezelf niet in de spiegel aankijken, maar dat duurt veel minder lang nu en over het algemeen vind ik mezelf gewoon echt heel mooi nu.”

“Mensen die geen ervaring hebben met eetstoornissen begrijpen het vaak niet. Ze zeggen dan dat ik er helemaal niet slecht uitzie, maar daar draait het dus ook helemaal niet om. Ik deed er alles aan om ervoor te zorgen dat je niet kon zien dat ik die eetstoornis had, maar hij was er wel degelijk. Als ik op een feestje ben en iemand vraagt of ik een stuk taart wil, kan ik vaak geen ja zeggen. Ik weet namelijk dat, als ik begin te eten, ik dan ook niet meer kan stoppen. Soms blijven mensen dan doorvragen en dan voel ik me ongezellig, dat blijft lastig, maar ik ken mezelf nu en ik weet hoe ik ermee om moet gaan.”

Een oude vriend

“De eetstoornis is nu meer een soort vriend. Ik weet dat hij er is en mag zelfs af en toe losgaan met eten van mezelf, maar ik weet nu ook hoe ik ermee om moet gaan. Het werkt nu meer als waarschuwingsmechanisme, omdat ik weet dat ik, als ik wil eten, ergens anders mee zit.” Dat geeft vrijheid en rust.

Julie benadrukt hoe belangrijk het is om hulp te zoeken als je ergens mee zit. “Je wilt het natuurlijk ontkennen en er niet aan denken, maar hulp kan echt zo veel voor je doen. Het is nog nooit zo goed met mij gegaan.”

Meer lezen over dit onderwerp?

In Bit 281 behandelen we dit onderwerp uitgebreid. Je koopt deze editie in onze shop!

Bron: Bitmagazine

Meer lezen van Bit? Neem dan nu een abonnement of koop een losse editie van het magazine in de webshop!