Aquatrainer
Aquatrainer Foto: Arnd Bronkhorst | Arnd.nl

Wat is het nut van een aquatrainer?

Welzijn Opvallend Verzorging

Bijna niets is zo heerlijk als met je paard door de branding van de zee stappen. De zon op je rug, de wind in je haar en je beste vriend onder je. Het is ook goed voor je paard, want hoe dieper je de zee in gaat, hoe meer spierkracht het van je paard vraagt. 

De aquatrainer geeft hetzelfde effect en steeds meer mensen maken daar gebruik van. Maar waarom eigenlijk? Het gebruik van een aquatrainer is de laatste tijd enorm toegenomen. De aquatrainer wordt gebruikt voor training en revalidatie van paarden. Steeds meer revalidatiecentra voor paarden en professionele ruiters beschikken er over een. Voor een paard is het misschien best lekker om door het water te lopen, maar wat weten we nu eigenlijk over de aquatrainer?

Een aquatrainer is een lopende band die onder water wordt gezet. De snelheid van de lopende band en de hoogte van het water worden op elk paard en het doel van de training afgestemd. Dierenarts Henk van der Veen van dierenkliniek De Lingehoeve in Lienden is verantwoordelijk voor orthopedie bij het paard en raadt regelmatig het gebruik van een aquatrainer aan. 

“Bijvoorbeeld voor paarden met een peesblessure. In een aquatrainer kunnen ze mooi hun energie kwijt, zonder dat ze hun benen te veel belasten. Bovendien is het een mooie manier om ervoor te zorgen dat ze hun spieren behouden”, legt Van der Veen uit.

Opwaartse druk

De verminderde belasting van de blessure komt voort uit de opwaartse druk van het water. Hoe hoger de opwaartse druk is, hoe lager de belasting. Overigens moet daar wel mee opgepast worden, want hoe hoger het water, hoe meer spierkracht een paard moet ontwikkelen om te blijven bewegen. 

“Het is niet voor alle paarden geschikt. En je kunt er niet elk paard er zomaar inzetten. Het gebruik van een aquatrainer moet met beleid en met verstand gebeuren. Maar als dat aan de orde is, zijn wij heel blij met het gebruik van de aquatrainer, want het kan echt een bijdrage leveren bij een paard met een blessure”, aldus de dierenarts.

Het gebruik van een aquatrainer helpt ook bij het verminderen van pijn (door de druk van het water), het herstellen van de bewegelijkheid van een gewricht en het verbeteren van balans en coördinatie. Dat laatste is met name van belang bij paarden die een vorm van ataxie hebben.

Gezond paard

Overigens kan een aquatrainer ook gebruikt worden bij een gezond paard. 

“Het is ook een prachtige manier om een jong paard te helpen met zijn spierontwikkeling”, weet Van der Veen. Als een paard door water beweegt is er meer spierkracht nodig dan wanneer hij op het droge loopt. Bovendien moet hij om goed in evenwicht te blijven zijn rug- en buikspieren aanspannen. Hoe hoger het waterniveau hoe meer spierkracht wordt gevraagd.  Ook in dit geval moet dit natuurlijk met beleid gebeuren.

Niet diep

Ook bij gezonde paarden zorgt de aquatrainer voor het verbeteren van de balans en de beweeglijkheid van de gewrichten in de wervelkolom en de benen. Daarvoor hoeft er helemaal niet veel water in de aquatrainer te staan. Voor beweging van de kogels, de voorknieën en de spronggewrichten is water tot op de kroonrand al voldoende.

Overigens heeft het gebruik van de aquatrainer niet een heel groot effect op de conditie van het gezonde paard, want na metingen met een hartslagmeter is gebleken dat de hartslag tijdens een training niet zo hoog wordt dat er melkzuur in de spieren wordt aangemaakt. Bij een paard met een slechte conditie kan een training in de aquatrainer wel bijdragen.

Bron: Bit & Cap