-

Hoe voorkom ik wormen bij mijn paard?

Wormen Frank Sorge

Het is weer voorjaar. De dagen worden langer en het wordt weer warmer. Dat betekent dat de paarden ook weer de wei in kunnen. Voorheen was dit het moment om je paard te ontwormen, maar er is veel veranderd in de bestrijding van worminfecties.

Kleine bloedwormen als grootste probleem

In Nederland zijn vrijwel alle paarden in meer of mindere mate besmet met wormen, maar je wilt voorkomen dat je paard er ziek van wordt. Er zijn veel verschillende maagdarmwormen, maar infecties met kleine bloedwormen zijn het grootste probleem voor de paarden.

Worm&Co, gespecialiseerd in mestonderzoek, vertelt: “Kleine bloedwormen hebben als unieke eigenschap dat ze tijdelijk in een soort winterslaap kunnen gaan waarbij ze worden ingekapseld in de darmwand. Deze larfjes kunnen zo tot drie jaar ingekapseld blijven zitten, wachtend op de kans op zich tot een volwassen worm te ontwikkelen. Als dit gebeurt kan een groot gedeelte van het dikke darm slijmvlies kapot gaan door de larven die zich een weg naar buiten proberen te banen. Als dit bij je paard het geval is, wordt hij ziek en krijgt heftige diarree, met vaak fatale afloop”.

Bestrijden worminfecties

Het is dus belangrijk om te voorkomen dat je paard ziek wordt van wormen. Dit kun je doen door te ontwormen. Echter, het nadeel dat hieraan zit is dat er de kans is dat je onnodig ontwormt. Dit onnodig ontwormen is niet goed voor de gezondheid van je paard. Daarnaast kan je paard zo resistent worden, waardoor je paard als het echt nodig is niet goed meer zal reageren op het ontwormen.

Om resistentie te voorkomen kun je mestonderzoek uit laten voeren. Je verzamelt dan mestballen van je paard en laat deze onderzoeken op de aanwezigheid van wormen(eitjes). Aan de hand daarvan krijg je een advies om al dan niet te ontwormen.

Dit mestonderzoek wordt bij voorkeur vier keer per jaar uitgevoerd. Door regelmatig mestonderzoek te doen weet je namelijk zeker dat je er op tijd bij bent als je paard wel besmet is met wormen. In het voorjaar en de zomer is het het belangrijkst om mestonderzoek te doen. Dit omdat, zoals eerder genoemd, sommige wormen een winterslaap houden.

Voorkomen is beter dan genezen

Voorkomen is altijd beter dan genezen, zo ook als het om wormen gaat. Worm&Co geeft een aantal tips om wormbesmetting te voorkomen:

  • Verwijder minstens 2x per week de mestballen uit het land of paddock.
  • Zet na het ontwormen je paard niet direct op een nieuw stuk wei.
  • Verweid je paard regelmatig naar een schoon stuk land of pas stripbegrazing toe.
  • Zorg ervoor dat je weet of je paard wormen heeft voordat je gaat omweiden, om te voorkomen dat de verse wei wordt besmet.
  • Laat een nieuw paard pas bij de kudde als je wormbesmetting hebt uitgesloten.
  • Laat de weide ook begrazen door andere diersoorten, zoals bijvoorbeeld schapen.
  • Pas een goed hygiëne beleid toe; houd stallen, paddocks, weides en drinkbakken schoon.

Bron: Bitmagazine.nl

Meer lezen van Bit? Neem dan nu een abonnement of koop een losse editie van het magazine in de webshop!