-

Hoe kies jij de voeding voor je paard?

Frank Sorge

Of het nu gaat om een drachtige merrie, een tweejarige in de groei, een recreatiepaard of een wedstrijdpaard, elk paard heeft goede voeding nodig. Door je paard te voorzien van alle voedingsstoffen in de juiste hoeveelheden en verhoudingen houd je je paard zo gezond mogelijk. Maar het kiezen van de juiste voeding voor je paard is helemaal niet zo makkelijk. Met al die merken, soorten, meningen en adviezen zie je soms door de bomen het bos niet meer. Amerikaanse en Australische onderzoekers bekeken hoe paardeneigenaren de voeding voor hun paard kiezen.

In een Amerikaans onderzoek uit 2012 werden 100.000 paardeneigenaren ondervraagd over de voeding van hun paard. De paardeneigenaren uit dit onderzoek gaven vooral aan zelf keuzes te maken over voer, maar zich wel te laten adviseren over supplementen.

De resultaten van het Amerikaanse onderzoek

  • Vier van de vijf paardeneigenaren geeft aan eigen beslissingen te maken als het gaat om de keuze voor paardenvoer.
  • Uit dit onderzoek kwam naar voren dat het advies van dierenartsen of paardenvoedingsdeskundigen en andere deskundigen weinig invloed had op het keuzeproces van mensen.
  • Driekwart van de paardeneigenaren kocht het voer bij een winkel in de buurt. Beschikbaarheid en gemak waren hiervoor de belangrijkste redenen.
  • Geconcentreerd voer en voedingssupplementen werden door de mensen in dit onderzoek zeer veel gebruikt. Vooral producten voor de gewrichten, hoefkwaliteit, vacht en spijsvertering. De respondenten kochten deze supplementen bij ruitersportzaken en webshops en waren ervan overtuigd dat hun paard die supplementen nodig had.
  • Bij de keuze voor een supplement werd het advies van de dierenarts wel belangrijk gevonden.

In een Australisch onderzoek dat een jaar later werd uitgevoerd, ondervraagden de onderzoekers paardeneigenaren ook over de voeding van hun paard. Opvallend is dat de paardeneigenaren in dit onderzoek juist veel waarde hechten aan het advies van hun dierenarts.

De resultaten van het Australische onderzoek

  • Veel paardeneigenaren onderschatten het gewicht van hun paard. Ze schatten hun dier lichter in dan het daadwerkelijk is.
  • De meeste paardeneigenaren in dit onderzoek gebruikten paardenvoer dat hun dierenarts ze aanraadde. Dierenartsen werden zeer betrouwbaar bevonden als het ging om het geven van voedingsadvies voor paarden, vooral als het ging om voedingsadvies bij voedingsgerelateerde problemen als koliek, hoefbevangenheid en overgewicht.
  • Een aantal wedstrijdpaarden had gezondheidsproblemen die mogelijk herleid konden worden naar hun voedingspatroon.
  • Paardeneigenaren vonden zichzelf goed geïnformeerd over voeding voor paarden en haalden hun informatie uit tijdschriften, personeel in de dierenwinkel, internet, hun trainer en andere paardeneigenaren.

De resultaten van de twee onderzoeken zijn verschillend. Het meest opvallende verschil tussen de twee onderzoeken is dat paardeneigenaren in Australië veel waarde hechten aan het advies van de dierenarts, terwijl de paardeneigenaren in Amerika aangeven dat ze zelf beslissingen maken.

Hoe kies jij de voeding voor je paard? Laat je je adviseren door een dierenarts, je trainer of een stalgenoot? Of ga je zelf op onderzoek uit op internet en in tijdschriften?

Bron: Equinews / Equinews

Meer lezen van Bit? Neem dan nu een abonnement of koop een losse editie van het magazine in de webshop!