-

Hoe houd je je jonge paard blessurevrij?

Jong paard Arnd Bronkhorst

Een jong paard vanaf de basis opleiden is een hele uitdaging. Je wilt je paard uiteraard gezond en blessurevrij houden. Als je na het zadelmak maken direct begint met de training gericht op wedstrijden, sla je een belangrijk stap over en vergroot je de kans op blessures. Het is belangrijk dat je eerst je paard voorbereid op een grote belasting door de coördinatie en het uithoudingsvermogen te trainen.

Suzanne Pen van Equilog vertelt dat het doel van de training van je jonge paard altijd de voorbereiding op een levenslange carrière hoort te zijn: “Zelfs al wil je je paard enkel voorbereiden op een competitie en daarna verkopen, dan nog wil je dat je paard een lange en gezonde carrière bij zijn nieuwe eigenaren zal krijgen”.

Veel bewegen is belangrijk

“Ondanks dit gemeenschappelijke doel van het opleiden tot gezond paard, zijn er grote verschillen tussen de training voor een competitie of een lange carrière bij een fanatieke ruiter. Wil je lang plezier van je paard hebben? Dan is het altijd belangrijk om de training op te bouwen.

Hoe je de training van je jonge paard opbouwt, wordt bepaald door de manier waarop het paard is opgegroeid. Er is meerdere malen bewijs gevonden dat beweging tijdens de opfok een hele grote invloed heeft op de kwaliteit van botten en pezen, de coördinatie en de belastbaarheid van het paard. Heb je hier zelf de controle over? Zorg er dan voor dat je paard het hele jaar door op grote weides kan lopen.”

Nieuwe vaardigheden leren

“Elke nieuwe vaardigheid die je je paard wilt aanleren vraagt bewuste aandacht. Zodra de vaardigheid een gewoonte wordt, wordt het een standaardproces in de hersenen en kost het het paard minder energie dan in het begin. Dit werkt net zo bij het leren dragen van een ruiter.

Een geschoold paard verbruikt dus minder energie, wordt minder snel moe en hierdoor verkleind de kans op blessures. Maar je jonge paard is uiteraard nog niet geschoold en zal hierin getraind moeten worden. Dit doe je door de coördinatie te gaan trainen door het geven van de juiste prikkel op het juiste moment. Lang durende trainingen hebben vrijwel alleen negatieve effecten. De aandacht van het paard verslapt en het paard wordt moe, waardoor hij minder plezier zal hebben in zijn werk en sneller blessures op kan lopen.

Je kunt beter vaker lichte trainingen doen en deze kort na elkaar te herhalen. Hierdoor onthoud je paard beter en wordt hij handiger.”

Handige oefeningen

Wil je nog verder oefenen om de coördinatie van je paard te verbeteren? Gebruik dan onderstaande oefeningen:

Bron: Bitmagazine.nl

Foutje gespot? Meld het ons!
Dit vind je misschien ook interessant