-

Hoe helpt High Power Laser Therapie pijn of stijfheid veroorzaakt door artrose te verminderen?

Jill met laser voor artrose Jill Bomers

Artrose bij paarden is een onomkeerbare aandoening, waarbij de kwaliteit van de gewrichten en dan met name het gewrichtskraakbeen afneemt. De beschadigingen die daarbij ontstaan zijn nooit volledig te herstellen, maar de pijn en de stijfheid die met artrose gepaard gaat is wel te bestrijden. Een van de manieren is met de High Power Laser Therapie. Dierfysiotherapeute Jill Bomers licht de werking en het effect toe.

Hoe diep gaat de laser?

Jill Bomers: “De laser kan tot zo’n zeven centimeter diep in het weefsel penetreren.” Dit is diep, dus een High Power Laser behandeling kan alleen worden uitgevoerd door deskundigen.

In dit artikel op Paardenplein.nl lees je meer over de werking van de High Power Laser ten opzichte van ‘low level’ lasers.Het effect in het paardenlichaam

Kort en simpel gesteld, stimuleert de laserstraal het zelfherstellend vermogen van het paardenlichaam. Hoe dat in het paardenlichaam werkt, legt Jill uit: “Een laserbehandeling met een High Power Laser geeft een boost in de cellenenergie (photobiomodulation), waardoor de ATP-productie (de belangrijkste energiebron voor de meeste celfuncties) van een cel geoptimaliseerd wordt. De bloedstroom en zuurstof naar het weefsel nemen hierdoor toe. Dit verhoogt op zijn beurt weer het metabolisme (de stofwisseling) in de cellen van het weefsel en biedt de optimale omgeving voor weefsel om te genezen.”

Zichtbare reacties op de laserbehandeling

“Het ligt aan de plek van behandelen hoe de reactie van een paard is, maar normaal gesproken zijn er geen heftige reacties op een laserbehandeling. Een laserbehandeling wordt door een paard juist als prettig ervaren en daarom zie je vaak een directe ontspanning ontstaan. Specifiek bij artrose verbetert de laserstraal de doorbloeding en zorgt deze voor pijndemping. Dankzij minder pijn, verbetert de mobiliteit vaak ook.”

High Power Laser Therapie

High Power Laser Therapie

Jill: “De lasertherapie vormt een aanvulling binnen onze dierfysiotherapeutische behandeling. We doen altijd eerst een anamnese (vraaggesprek om ziekteverschijnselen of problemen uit het verleden te achterhalen), lichamelijk onderzoek en bekijken het paard in beweging. Vervolgens maken we een behandelplan en kunnen eventueel overgaan tot een behandeling, waarbij laser een toevoeging kan zijn.”

Of na de eerste keer kort daarop nog vervolgbehandelingen nodig zijn, ligt aan de ernst van de klachten. Maar, paarden met artrose blijven wel onder behandeling. Jill legt dit uit: “Vaak geven we paarden met artrose onderhoudsbehandelingen, omdat je artrose niet kunt genezen. Met goed management en door frequent behandelen kunnen een groot deel van de paarden die kampen met een vorm van artrose toch lange tijd nog goed functioneel blijven.”

Aanvullend management na de behandeling

Het aanvullend management wordt afgestemd op de vorm van artrose en de problematiek. Als voorbeeld noemt Jill een milde vorm van artrose in het halsgebied dat behandeld is met een High Power Laser.

“Belangrijk is dan om na de behandeling:

  • Regelmatig/gedoseerd te bewegen;
  • Oefeningen doen die zijn meegegeven door de dierfysiotherapeut. Die oefeningen zijn in dit geval veelal gericht op de mobiliteit van de hals.”

Succes in de praktijk

“Een tienjarige ruin, die op ZZ-Zwaar presteert, heeft een milde vorm van halsartrose op z’n 6e en 7e nekwervel. Hierdoor was er een lichte onregelmatigheid te zien in het rechter voorbeen en was de buiging in de hals flink beperkt. Dit paard heb ik de eerste keer behandeld met dry needling en laser. Na deze eerste behandeling was de onregelmatigheid opgeheven, maar bleef de buiging in de hals nog beperkt.”

Ze vervolgt: “Dit paard heb ik vervolgens drie weken lang steeds twee keer per week gelaserd. De ruiter geeft aan dat de buiging in de hals een heel stuk verbeterd is en dat de onregelmatigheid in het rechter voorbeen weg is gebleven. Het paard kan met enkele onderhoudsbehandelingen per jaar dus prima op dit dressuurniveau blijven functioneren en presteren.”

Bron: Bitmagazine.nl

Foutje gespot? Meld het ons!
Dit vind je misschien ook interessant