-

Herken jij stress bij je paard?

Lonneke Ruesink

Als paardeneigenaar vermijd je stress bij je paard het liefst zo veel mogelijk. Dat lukt echter niet altijd en dat is volgens gedragstrainer en paardencoach Paula van de Geest ook niet erg. “Als we onze paarden iets nieuws willen leren, dan is stress bijvoorbeeld onvermijdelijk.”

“Het paard wordt uit zijn comfortzone gehaald en moet zoeken naar wat jij van hem wilt. Paarden hebben, net als mensen, een zekere mate van stress nodig om te leren. Natuurlijk is teveel stress nooit goed. Het is ongezond voor je paard en in paniek leert hij helemaal niks. Het is van belang om signalen van stress en ontspanning te herkennen, zodat je je training daar op aan kunt passen.”

Hoe weet je of je paard gestrest is? Als hij ineens 2 meter groot is, staat te snurken en oogwit laat zien, dan heb je waarschijnlijk wel een vermoeden. Stresssignalen zijn echter niet altijd zo makkelijk te herkennen en verschillen per paard. 

Introvert of extravert paard?

“Allereerst is het belangrijk of je te maken hebt met een paard dat voornamelijk introvert of extravert reageert. Introverte paarden keren bij stress naar binnen en zullen nog maar weinig gedrag laten zien, terwijl extraverte paarden van alles uit de kast halen om uit de stressvolle situatie weg te komen.”

“Ik neem als voorbeeld stress tijdens trailerladen: Een introvert paard zal bevriezen. Hoe meer druk je hem oplegt, hoe minder hij zal doen. Hij wordt stug in de hand, leunt tegen druk in en zijn ogen staan wazig. Hij sluit zich af. Een extravert paard met stress zal proberen om bij de trailer weg te komen door om te draaien, te steigeren of om de klep heen te ‘dansen’. Uiteraard zijn ook combinaties van bovenstaande gedragingen mogelijk.”

Hij eet, dus hij heeft geen stress

“Het lastige is dat een gestrest paard ook gedrag kan laten zien dat makkelijk te verwarren is met ontspanning. Eten of rollen zijn daar voorbeelden van. De manier waarop het paard eet of rolt, verschilt vaak wel van de normale, relaxte manier. Waar een relaxt paard bijvoorbeeld rustig staat te grazen, zal een gestrest paard de grassprieten uit de grond trekken alsof hij al dagen geen eten heeft gehad. Een relaxt paard zal in een paddock uitgebreid snuffelend een geschikt rolplekje zoeken, terwijl een gestrest paard zo snel mogelijk door zijn benen zakt zodra hij in de paddock staat.”Ontspanningssignalen

“Of je nu aan het rijden, longeren of trailerladen bent: houd altijd in de gaten of je paard na spanning tekenen van ontspanning laat zien. Als hij zijn hals laat zakken, briest, gaapt of smakt weet je dat hij spanning aan het loslaten is. Soms is spanning moeilijk te zien en dan ga je logischerwijs niet op zoek naar ontspanning. Bij trailerladen zie je bijvoorbeeld paarden die prima de trailer op lopen, maar die met een strakke mond en ingehouden adem binnen staan. De eigenaar kan deze stresssignalen missen en denken dat het paard relaxt is. Hij staat er toch rustig op? Je zult zien dat dit paard, na een aantal keren oefenen, meer vertrouwen krijgt en gaat ontspannen. En dat is wat je wilt. Stress die onopgemerkt blijft en voor het paard steeds opnieuw wordt bevestigd, wordt van kwaad tot erger.”

Vat het niet persoonlijk op

“Een gestrest paard kun je niet dwingen. Geef hem de tijd, train stapje voor stapje en wees duidelijk. Zorg ervoor dat je geen menselijke eigenschappen aan je paard toekent. Misschien voelt het alsof je paard je in de maling neemt of een middelvinger naar je opsteekt? Wees gerust, zo denken paarden niet. Blijf altijd goed naar je paard kijken. Is hij wel echt zo zelfverzekerd als jij denkt? Zie je tekenen van spanning en/of ontspanning?”

Pijn

“Heeft je paard vaak stress en kan hij spanning maar moeilijk loslaten? Ga na of hij ergens last van heeft. Ligt het zadel goed? Is zijn lichaam gezond en los? Pijn werkt in op het zenuwstelsel en zorgt voor stress. Een paard met pijn zal sneller van dingen schrikken en moeilijker ontspannen. Schakel bij twijfel altijd een specialist in.”

Huisvesting

“Huisvesting is ook van grote invloed op stress bij het paard. Te weinig vrije beweging, sociaal contact of ruwvoer leidt tot stress. Je paard kan bijvoorbeeld narrig worden, slaan naar het paard in de box naast hem of over je heen rennen zodra je de stal opent. Het is soms heel lastig om te bepalen waar de stress precies vandaan komt. Soms is een verhuizing naar een andere stal een veel betere oplossing dan gedragstraining.”

Blijf kijken

“Het allerbelangrijkste advies: blijf altijd naar je paard kijken. Ga zijn stress en het bijbehorende gedrag nooit ‘normaal’ vinden. Het paard probeert je iets te vertellen en aan jou de taak om te luisteren.”

Bron: Bitmagazine.nl

Meer lezen van Bit? Neem dan nu een abonnement of koop een losse editie van het magazine in de webshop!