-

Gezondheidsproblemen door te weinig beweging

Paula da Silva

Paarden moeten kunnen bewegen. Hun voortbestaan hangt letterlijk af van hun vermogen om te vluchten als dat nodig is. Op het eerste gezicht lijkt een paard het vaak wel prima te vinden om voor langere tijd op stal te staan, maar binnenin het paardenlijf kunnen diverse gezondheidsproblemen ontstaan.

De gezondheid van alle systemen in het lichaam, zoals ademhaling, spijsvertering, voortplanting, bloedcirculatie en de gezondheid van botten, spieren, pezen en gewrichten is afhankelijk van beweging. Het gaat hierbij om vrije beweging in de wei of paddock, aangevuld met beweging door training. Krijgt een paard niet genoeg beweging? Dan kunnen de volgende gezondheidsproblemen ontstaan.

Overgewicht

Overgewicht, ook paarden hebben er last van. Te weinig beweging gecombineerd met te veel calorieën zorgt voor een te dik paard. Door je paard meer te laten bewegen, in vrijheid en door training, maak je al flinke stappen om overgewicht tegen te gaan.

Poreuze botten

Botten zijn gemaakt van levend, dynamisch weefsel. Je paard versterkt de botmassa door te bewegen. Te weinig activiteit kan leiden tot poreuze botten.Slechte algemene conditie

Weinig beweging is niet goed voor de algemene conditie en fitheid van je paard. Je paard verliest spieren, uithoudingsvermogen en prestatievermogen.

Slechte hoeven en vacht

Beweging zorgt voor een goede bloedcirculatie. Hierdoor komen alle voedingsstoffen waar ze nodig zijn. Is er sprake van een slechte bloedcirculatie, dan zie je dat meestal aan de hoeven en vacht.

Spijsverteringsproblemen

Beweging helpt de spijsvertering van je paard. Een paard is gebouwd op ‘hapje-stapje’, en door één of beide van deze elementen weg te laten kan de spijsvertering van je paard behoorlijk uit balans raken, met allerlei problemen tot gevolg.

Mentale stress en verveling

Stalondeugden het niet voor niets stalondeugden. Te lang op stal staan leidt regelmatig tot stress en verveling. Dit heeft vervelend gedrag tot gevolg, zoals kribbebijten, luchtzuigen, weven en hout eten.

Groeiproblemen

Voor paarden in de groei is het voor hun ontwikkeling heel erg belangrijk dat ze veel kunnen bewegen. Gebeurt dit niet dan kunnen er problemen ontstaan in de gewrichten, pezen en botten.

Krijgt jouw paard voldoende beweging? En hoe doe jij dat als je paard een keertje niet zo lang naar buiten kan?

Bron: Equimed.com

Meer lezen van Bit? Neem dan nu een abonnement of koop een losse editie van het magazine in de webshop!

Foutje gespot? Meld het ons!
Dit vind je misschien ook interessant