-

Fysiotherapie voor je paard: Hoe en waarom?

Pure Moment Fotografie

Een happy athlete is wat we allemaal willen. Daar hoort veel afwisseling in training bij, zodat je paard mentaal in topvorm is. Maar ook lichamelijk wil je je paard in topvorm hebben. Ondersteuning met behulp van fysiotherapie is hierbij heel waardevol. Robin Kik van Fysio Hippique legt uit waarom.

“Als eigenaar is het enorm lastig om objectief naar je eigen paard te blijven kijken”, begint Robin Klik. “Bepaalde gewoontes of gedragingen die het paard vertoont, zijn soms lastig te interpreteren. Dan is het fijn als er zo nu en dan gecontroleerd wordt of die gedragingen niet toch met pijn te maken hebben. Niet ieder paard met pijn uit dit heel duidelijk door bijvoorbeeld te staken. Ook subtiele gedragsveranderingen of een afname in de kwaliteit van het uitvoeren van bepaalde oefeningen, kunnen wijzen op een lichamelijke klacht.”

Het vooronderzoek

Maar hoe gaat zo’n fysio behandeling dan precies in zijn werk? “We starten de behandeling altijd met het lichamelijk onderzoek”, vertelt Robin. “Als je het mij vraagt, is dit vooronderzoek minimaal net zo belangrijk als de behandeling zelf. Wat ik heel belangrijk vind is dat ik het paard zie bewegen op verschillende ondergronden. Een van de eerste onderdelen van het bewegingsonderzoek is het paard rechte lijnen en voltes laten stappen en draven op een harde ondergrond. Op een zachte ondergrond zien we het paard stappen, draven en galopperen. Op deze manier kunnen we kreupelheden uitsluiten en verkrijgen we informatie over de belastbaarheid, het gebruik en de beweeglijkheid van het lijf.”“Na het bewegingsonderzoek komt het functieonderzoek. Gedurende dit deel van het onderzoek worden spieren gecontroleerd op hun basisspanning en eventuele pijnlijkheden. Gewrichten worden getest op hun mobiliteit, bewegingsverloop en pijnlijkheden. Zo proberen we te bepalen of de manier van bewegen past bij wat wij in het lijf kunnen vinden. Verder kijken we niet alleen naar wat de eventuele klachten zijn, maar ook waar de oorzaak kan liggen.”

De behandeling

Zijn er geen kreupelheden of andere medische afwijkingen ontdekt waar de klachten vandaan kunnen komen? Dan is het tijd voor de behandeling zelf. Bij elk paard, en dus elke behandeling, start Robin met masseren. “Niet alleen omdat spierklachten veel voorkomen, maar ook omdat massage erg ontspannend werkt voor het paard.”

“Ik vind het heel belangrijk dat een paard de behandeling als prettig ervaart, de enige mogelijkheid om een paard te vertellen dat ontspanning voor beide partijen het prettigst werkt, is met je handen. Het grootste compliment dat een paard je kan geven is lekker staan te suffen, smakken en gapen. Naast het voordeel van ontspannen tijdens de behandeling, heeft massage bij paarden vaak een enorm positief effect op de biomechanica.”

“Verder bestaat de behandeling uit mobiliseren, losmaken van gewrichten. Mobiliseren is een gewricht herhaaldelijk in zijn beperkte richting bewegen totdat het bewegingsverloop voldoende is toegenomen en minder pijnlijk is. Door mobiliseren worden gewrichten los gemaakt die een bewegingsbeperking hebben of in het bewegingsverloop pijnlijk of stug zijn.”

“Naast deze basisvaardigheden, kun je als fysiotherapeut verschillende behandelmogelijkheden toepassen. Zoals bijvoorbeeld dry needling, medical taping of lasertherapie. Daarnaast kan de fysiotherapeut zich meer toespitsen op oefentherapie en revalidatie. Dit bijvoorbeeld in de vorm van trainingsbegeleiding, gebruik van hartslagmeter of aquatrainer.”

Na de behandeling

“Na de behandeling krijgt de eigenaar een advies mee voor de dagen na de behandeling. In de meeste gevallen komt dit neer op een paar dagen aan de hand of longe trainen. Hierbij is de training gericht op ontspanning en het loslaten van het lijf, waardoor het paard het lijf weer optimaal gaat bewegen. Verder krijgt de eigenaar nog wat huiswerk mee die afhankelijk van het paard zijn gericht op ontspanning en mobiliseren of kracht en uithoudingsvermogen.”

“Als fysiotherapeut is het fijn om het paard over een langere termijn te leren kennen. Zo herken je terugkerende klachten en kan je steeds een gedetailleerder advies geven om het paard nóg beter te laten functioneren. Zo kunnen we samen met de eigenaar ervoor zorgen dat het paard zijn gevraagde werk optimaal kan uitvoeren. Fijn voor het paard en fijn voor de ruiter. Een paard wat lekker door zijn lijf beweegt, zit namelijk het allerlekkerst.”

“Wat ik graag aan eigenaren mee wil geven is dat erg belangrijk is om zowel te luisteren naar je onderbuikgevoel als naar je paard. Heb je het idee dat je paard ergens last van heeft? Zoek dan naar de oorzaak. Vraag een professional die je paard wil zien bewegen, zodat je paard zijn eerlijke verhaal kan vertellen. Dat wil nog wel eens echte eye-openers opleveren,” sluit Robin af.

Meer lezen over fysiotherapie, check onze site PaardenPlein.nl!

Bron: Bitmagazine.nl

Meer lezen van Bit? Neem dan nu een abonnement of koop een losse editie van het magazine in de webshop!

Foutje gespot? Meld het ons!
Dit vind je misschien ook interessant