-

Fasci(e)nerend!

Ongewenst gedrag van paarden staat zelden op zichzelf. Om die reden hecht ik veel waarde aan samenwerkingen met andere paardenexperts. Mijn collega Alexandra van der Hout, van EquiPurus Paardenrevalidatie, leerde mij over het fasciale systeem dat een belangrijke rol speelt in de lichamen van onze paarden. Ik vroeg haar naar de link tussen fascie en ongewenst gedrag.

Wat is fascie?

“Iedereen die weleens in een rauwe kipfilet heeft gesneden kent vast dat witte taaie vliesje waar nauwelijks doorheen te snijden is. Dat vlies noemen we fascie of fascia”, legt Alexandra van der Hout uit. “Fascie verbindt alle weefsels in het lichaam van hoofd tot staart met elkaar. Het dient als schokdemper, zorgt voor het aansturen en afremmen van beweging en geeft het lichaam haar vorm. Daarnaast creëert het een glijvlak, zodat bijvoorbeeld spieren los van elkaar kunnen bewegen. Je kunt je voorstellen dat een verstrakking in zo’n glijvlak de beweging van het paard direct beperkt. Fascie is zeer gevoelig weefsel en blijkt zelfs zes tot tien keer meer pijnreceptoren te bevatten dan spierweefsel. Het kan beïnvloed worden door stress, (negatieve) emoties, training, overbelasting en voeding (met name suikers). Ook functioneert het als een verlenging van het zenuwstelsel. Blokkades in de fascie kunnen het zenuwstelsel op negatieve wijze beïnvloeden, waardoor een paard veel spanning in zijn lijf vasthoudt.”

Problemen herkennen

“Verstrakte fascie kun je gelukkig goed herkennen bij je paard. Opstartproblemen tijdens de training kunnen, zeker bij jonge paarden, een teken zijn. Ook paarden die niet lekker door hun lijf lopen, alsof ze een strakke deken om hebben, kunnen blokkades in de fascie hebben. Veelal zijn deze paarden over hun hele lijf gevoelig tijdens het poetsen. Wat je ook vaak ziet, is dat bij de spieren bepaalde lijntjes lopen, onder anderen bij de hamstrings, schouders en vaak ook bij de hals. Vaak denken mensen dat hun paard daar lekker gespierd is, maar in feite is dit een verstrakking van het fasciale weefsel, waardoor je de contouren van de spieren ziet. Deze lijnen horen er dus niet te zitten! Ook een kuiltje vlak voor de schoft en een dip na de schoft (een holle rug) kunnen tekenen zijn van blokkades in de fascie.”

“Problemen in de fascie hebben logischerwijs ook invloed op het gedrag van je paard. Zo kan hij erg sensibel en schrikkerig zijn of juist in zichzelf gekeerd en afgesloten. Merries met vastzittende fascie krijgen soms ten onrechte het label ‘pismerrie’ opgeplakt. Ook singelnijd is vaak het gevolg van pijnlijke fascie.”

“Onlangs behandelde ik een paard met een peesblessure aan het voorbeen. De oorzaak zat echter niet in het been zelf; de gehele schoudergordel bleek vast te zitten. De fascie van de pezen in de onderbenen zijn niet alleen verbonden aan de bovenbeenspieren, maar ook aan schouder, hals en zelfs de lage rug. Vanuit problemen in de schouder kunnen dus ook peesblessures ontstaan. Het is heel belangrijk om altijd naar het hele paard te kijken en niet op één gebied te focussen.”

Training

“Als een paard in verticaal evenwicht loopt is zijn gewicht gelijk verdeeld over de twee voorbenen. Nageeflijkheid ontstaat dan vanzelf en het paard maakt een schoftlift. Die schoftlift is heel erg belangrijk voor het paard, omdat daarmee ruimte ontstaat om te veren in het fasciale systeem. Oftewel: de schokdemping kan dan zijn werk doen. Heeft het paard deze vering niet, dan raakt het systeem overbelast; met name de (hals)wervelkolom en de gewrichten van o.a. de onderbenen, kogels en hoeven.”Myofasciale behandeling

“Het fasciale weefsel maak ik los door paarden een myofasciale behandeling (myo = spier, fascie = bindweefsel) te geven. Deze bestaat uit behandeltechnieken die lijken op massage, maar die een andere uitwerking hebben. Het paard wordt eerst bekeken in stand en in beweging. Daarna wordt het paard onderzocht op fasciale blokkades, die ik vervolgens losmaak. Een behandeling kan al heel snel een verbazingwekkend effect hebben op de houding en beweging van het paard.”

“Aangezien de fasciale behandeling ook invloed heeft op het zenuwstelsel, neem ik niet alleen pijn en ongemak weg, maar ook spanning. Dit laten de paarden duidelijk zien, doordat ze tijdens de behandeling veel zuchten, afkauwen en gapen. Veel paarden reageren na de behandeling  ook minder schrikkerig dan voorheen of hun houding verandert van gesloten naar open. Het is geweldig om paarden op deze manier te kunnen helpen!”

Bron: Bitmagazine.nl

Meer lezen van Bit? Neem dan nu een abonnement of koop een losse editie van het magazine in de webshop!