-

Ezels met paarden vergelijken

Arnd Bronkhorst

Je paard staat alleen en je wilt graag een vriendje voor hem regelen, een ezel lijkt dan voor veel mensen een goede oplossing. Maar is dat eigenlijk wel zo? En waar moet je op letten als je een ezel bij je paard zet? Ezelexpert Hans Signer van Stichting De Ezelsociëteit legt het uit.

Ja, ezels en paarden lijken op elkaar, maar daar is ook alles mee gezegd, volgens ezelexpert bij Stichting De Ezelsociëteit Hans Signer. “Wij lijken op apen, maar als je ons een paar uur bij een stel apen in een hok zet, kunnen we hen ook niet verstaan en zijn we blij als we weer naar huis mogen. Bij ezels en paarden werkt dat precies hetzelfde”, legt Signer uit. 

“Je kunt veel beter gewoon een Shetlander kopen”Het verschil tussen ezels en paarden

Het is als appels met peren vergelijken: ezels zijn écht andere dieren dan paarden, al wordt dat vaak vergeten door menig paardeneigenaar. Signer kan zo echter een hele waslijst aan verschillen opnoemen. “Alleen al medisch gezien zijn er best wat verschillen, zo zijn de hartslag en temperatuur van ezels anders dan die van paarden. Verder zijn ezels ook echt heel slim, over het algemeen zijn ze slimmer dan paarden.”

Er wordt vaak gezegd dat je ezels niet bij paarden kunt zetten, omdat ze voor een vervelende longworm infectie kunnen zorgen. Dat is echter niet helemaal waar, volgens Signer. “Als je ze goed blijft ontwormen is er eigenlijk niet zo veel aan de hand”, legt hij uit.

Ezels zijn in zekere zin ook kwetsbaarder dan paarden. Zo hebben ze bijvoorbeeld geen waterdichte vacht. “Eén of twee regenbuitjes kan een ezel wel hebben, maar als ze dagen in nat en koud weer staan, dan stoot hun vacht dat water niet af en raken ze onderkoeld. Paarden daarentegen kunnen tegen veel heftigere weersomstandigheden, omdat hun vacht water afstoot”, legt Signer uit. Het is dus belangrijk om, wanneer je een ezel in de wei hebt staan, een schuilstal neer te zetten. Je kunt ook aan een dekentje denken, maar dat werkt niet goed, volgens Signer. “De oren van de ezel worden dan nog steeds nat en dan vat hij alsnog kou. Een schuilstal is echt heel belangrijk.”

Sommige paarden zijn bang voor ezels, maar niet allemaal

Voeding

Ezels hebben ook veel minder voer nodig dan een paard. “Je kunt ze wat dat betreft een klein beetje vergelijken met een Shetlandpony”, vertelt Signer. “Ze raken enorm snel hoefbevangen en worden ook snel te dik. Je kunt ze daarom niet dagenlang op een weide vol gras zetten. Een kale weide, waar ze wat suikerarm gras kunnen eten, of een paddock waar ze hooi met weinig suikers kunnen eten, is daarom perfect.”

Of je met een ezel moet trainen, verschilt heel erg per ezel. Natuurlijk vinden ze de aandacht fijn, maar niet iedere ezel is even werkwillig. “Sommige ezels vinden het hartstikke leuk om voor een karretje te lopen, maar sommige vinden zich daar simpelweg te goed voor. Veel mensen gaan vaak met hun ezel wandelen, dat vinden ook de ezels vaak wel leuk, maar als ze niet willen, dan willen ze niet. Een paard kun je dan nog wel overhalen om toch mee te gaan, maar een ezel houd dan echt voet bij stuk en verzet geen stap meer.”

Ezels en paarden samen

Als het gaat om het samenzetten van ezels en paarden, omdat het paard anders alleen is, is Signer heel duidelijk: “Je kunt dan echt veel beter een Shetlander kopen. Ezels zijn gewoon echt heel verschillend van paarden. Sommige paarden zijn zelfs als de dood voor ezels. Als ik met een van onze ezels ga wandelen en ik kom een paar ruiters tegen, gebeurt het regelmatig dat hun paarden maar amper langs durven te lopen. Wanneer je paard bang is voor ezels, is een ezel niet het beste vriendje voor hem”, lacht Signer.

Als laatste zijn ezels ook nog eens erg aanhankelijk. Iemand die dus erg actief is met zijn paard en bijvoorbeeld regelmatig uit rijden of op wedstrijd gaat, maakt geen slimme keus om een ezel aan te schaffen. “Als die ezel dan eenmaal gehecht is aan dat paard en dat paard is een halve dag weg, dan blijft hij balken tot het paard weer terug is. Vaak stoppen ze dan ook nog eens met eten”, legt Signer uit.

Ezels en paarden kunnen dus wel samen staan, maar het is toch echt beter om ze gewoon bij hun eigen soort te hebben. Heb je een paar ezels en een paar paarden, dan kan dat prima. Heb je echter een paard en zoek je daar een vriendje voor? Dan kun je beter voor een kleine pony gaan. “Dat gaat gewoon echt een stuk beter”, benadrukt Signer nogmaals.

Ezels en paarden kunnen goed samen, maar ze hebben ook hun eigen soort nodig

Lees ook:

Bron: Bitmagazine

Meer lezen van Bit? Neem dan nu een abonnement of koop een losse editie van het magazine in de webshop!

Foutje gespot? Meld het ons!
Dit vind je misschien ook interessant