-

Export naar het buitenland; hoe gaat het in zijn werk?

Arnd Bronkhorst

Je hebt je paard verkocht naar het buitenland of je hebt over een tijdje wedstrijd aan de andere kant van de wereld. Maar hoe gaat transport naar het buitenland in zijn werk en wat komt hier allemaal bij kijken? Want je paard naar het buitenland vervoeren is iets meer dan je paard in de trailer zetten voor een wedstrijd om de hoek. Het proces van export is voor professionele stallen, die veel exporteren, koek en ei maar voor anderen een totaal andere wereld. Aniek van Santfoort van de Gerdine Hoeve legt in dit artikel alles uit over het proces van export naar China.

“Het exporteren van een paard naar het buitenland is per land verschillend. Ieder land heeft zijn eigen exportregels waar een exporteur zich aan moet houden. Zo is er niet alleen verschil per land maar wordt er ook onderscheid gemaakt tussen tijdelijke export (voor wedstrijden) en permanente export (voor verkoop)”, vertelt Aniek. “Als wij onze paarden naar China verkopen maken wij gebruik van de exportservice van Peter van Nieuwenborg bij Horse Service International. Omdat er veel bij het exportproces komt kijken is het handig om een ervaren exporteur in de armen te nemen.”

Om het proces van export naar China in kaart te brengen heeft Aniek een overzichtelijk stappenplan gerealiseerd.

1. Importvergunning

“Ten eerste heb je voor China een importvergunning nodig, dit noemen wij een ‘permit’. Deze importvergunning moet geregeld worden via de importeur en is niet voor elk land nodig.”

2. Bloedtesten voor quarantaine

Zodra de importeur de importvergunning heeft worden er twee bloedtesten afgenomen. “Wat er precies in het bloed getest wordt zal per jaar en land verschillen. Maar het zijn vaak ‘basisdingen’ die getest moeten worden”, legt Aniek uit. “Jouw eigen dierenarts kan het bloed afnemen. Deze test moet op worden gestuurd naar het overheidslaboratorium. De eerste test wordt direct bij binnenkomst afgenomen, de tweede bloedtest wordt 14 dagen nadat het paard binnen is gekomen afgenomen. Vaak duurt het ongeveer vijf tot zeven werkdagen vanaf het afnemen van het bloed totdat je de uitslag hebt.”

3. Quarantaine

Als alle bloeduitslagen negatief, en dus goed zijn, kunnen de paarden naar quarantaine. “De quarantaine is vaak het grootste gedeelte voordat het paard getransporteerd mag worden. Voor China moeten de paarden 32 dagen in quarantaine.” Paarden gaan in quarantaine om er 100% zeker van te zijn dat zij in een gezonde toestand aankomen in het land van export. Om deze zekerheid te kunnen garanderen moet er binnen de quarantaine aan veel regels worden voldaan. Aniek legt uit: “Terwijl de paarden in quarantaine staan moeten per paard álle handelingen op worden genomen in een logboek. Mensen mogen niet zomaar in deze quarantaine komen. Zij moeten namelijk speciale hygiënekleding aan en dit ook noteren in het logboek. Daarnaast heeft ieder paard zijn eigen box en er mag absoluut niet van box gewisseld worden. De paarden moeten ook in hun eigen omgeving blijven en mogen niet in aanraking komen met paarden buiten deze quarantaine. Tijdens de isolatieperiode worden ook de bloedwaardes van de paarden getest die wederom allemaal negatief moeten zijn. Het gehele proces staat onder toezicht van de Nederlandse Voedsel- en Warenautoriteit (NVWA).”

4. Gezondheidscertificaat voor transport

Na de periode van quarantaine moet er voor ieder paard een gezondheidscertificaat geregeld worden. “Alle paarden moeten reizen onder een gezondheidscertificaat. Deze moet af worden gegeven door een NVWA-keuringsdierenarts.”

5. Transport naar land van export

Als alles goed is bevonden mogen de paarden op transport naar China. “De vrachtwagens, waarin de paarden vervoerd worden, moeten van tevoren gereinigd en gecontroleerd zijn door een erkend bedrijf. Daarna mogen de paarden pas op de vrachtwagen naar de luchthaven. Op de luchthaven gaan de paarden in een container en gaan zij direct het vliegtuig in. Meestal gaan de paarden per drietal in een container. Op het vliegtuig is meer dan voldoende drinkwater en hooi aanwezig zodat de paarden onbeperkt hooi kunnen eten. Onze ervaring is dat vrijwel alle paarden het vliegen en transport goed en rustig ervaren. Tijdens de vlucht is ook altijd groomservice van de luchtvaartmaatschappij aanwezig en wij zijn er zelf ook bij.”

6. Quarantaine in land van aankomst

“Als de paarden in China aankomen, moeten zij hier 32 dagen in quarantaine voordat zij naar hun nieuwe eigenaar mogen. Ook tijdens deze isolatieperiode worden weer bloedtesten afgenomen”, vertelt Aniek. Als alle bloeduitslagen na deze quarantaine goed bevonden zijn mogen de paarden eindelijk naar hun nieuwe eigenaar!

Heb jij je paard wel eens geëxporteerd, voor bijvoorbeeld een wedstrijd?

Bron: Bitmagazine.nl

Foutje gespot? Meld het ons!
Dit vind je misschien ook interessant