-

Een Paddock Paradise aan huis

Barbara Wielders en Berna den Boer

Hoe is het om een Paddock Paradise aan huis te hebben? Berna den Boer weet daar alles van. Samen met haar man Sven werkte zij de afgelopen vijf jaar keihard om hun vier paarden op deze manier te huisvesten. Nu worden de paarden uitgedaagd tot meer beweging, kunnen ze kiezen waar ze willen zijn en staan ze dag en nacht buiten. Dit zijn belangrijke voorwaarden van het concept Paddock Paradise. Berna en Sven vertellen over hun ervaringen.

Dit kan anders

Zo zal het uiteindelijk worden. Een gedeelte van de track en het poeltje.

Hun eerste paard Mighty is Berna tegengekomen op een reguliere manege/pensionstal waar ze haar eerste rijlessen nam. De liefde tussen die twee bloeide snel op en voor ze er erg in had, hadden ze hem gekocht. Toch paste deze manier van een paard houden niet goed. Berna en Sven hadden moeite met de vele uren in de stal van Mighty en reden daarom drie keer per dag heen en weer om hem zoveel mogelijk uit stal te halen en beweging te geven.  Een intensieve klus. “Dit kon anders”, zegt Berna over deze beginperiode van hun leven met paarden.

Stuk grond

Na een vakantie in hun favoriete regio de Veluwe kwam de zoektocht op gang om iets geschikt te vinden om hun paard aan huis te kunnen houden. Wat uiteindelijk eindigde in het kopen van een stuk grond van bijna twee hectare direct aan de bosrand. De ideale plek om hun dromen om te zetten naar daden. Sven ging aan de slag met het huis en Berna oriënteerde zich op het realiseren van een Paddock Paradise, waar ze in de tussentijd over had gehoord en gelezen. En ze kochten gelijk een tweede paard, want een paard alleen is geen optie. Max maakte zijn entree.

Klein beginnen

Het weiland en de track liggen direct aan de bosrand.

Over die periode van ideeën uitwerken vertelt Sven: “Begin klein, gewoon met prikpaaltjes en draad. Je kent het terrein nog niet goed en je weet niet hoe je land reageert op de verschillende seizoenen”. Berna voegt daaraantoe: “En het moet wel praktisch blijven. Soms heb ik fantastische ideeën, maar denkt Sven daar anders over omdat ze helemaal niet praktisch zijn.” Zo combineren Berna en Sven creativiteit met werkbaarheid.

De track met voerplaats.

Keihard werken

Als het huis en de leefomgeving van de paarden een flink stuk op weg zijn, wordt Sven verliefd op Tittus, een Frans trekpaard. Vlak daarna volgt Maccie, weer een Schwarzwalder Fuchs, hetzelfde ras als de eerste twee.  “Om de boel in evenwicht te houden, drie is namelijk niet handig”, legt Berna uit. Het aantal van vier paarden, een kleine kudde, is voor Sven en Berna keihard werken. “Het betekent minimaal tweeënhalf uur per dag bezig met voeren, mesten en het onderhouden van het terrein”, zegt Berna. “En dan heb je je paarden nog met geen vinger aangeraakt!”

Inrichting

De Paddock Paradise zoals Berna en Sven deze hebben ontworpen bestaat uit een stuk weiland, een track rondom het land, een rijbaan, een inloopstal met veranda en een poeltje om te badderen. En dit alles staat allemaal met elkaar in verbinding. De paarden kunnen vierentwintig uur per dag kiezen waar ze willen zijn. “Je hoort wel eens dat er wordt gedacht dat paarden die altijd buiten staan overwegend in de bagger staan”, zegt Berna. “Maar dan is het terrein niet geschikt of niet goed ingericht”, vult Sven haar aan. “Onze paarden kunnen droog staan, de schaduw opzoeken en een duik nemen als ze dat willen”. Juist die vrijheid die paarden op deze manier hebben, vinden Berna en Sven het belangrijkste.

Actie

Het poeltje voor de paarden

Er zijn verschillende voerplaatsen op de track. In kunststof kratten maken ze slowfeedernetten vast. De paarden worden daardoor gestimuleerd tot bewegen. “Maar ook zonder hooi, maken ze gebruikt van de track hoor. Soms zie je ze vanuit huis ineens langs denderen. Zelfs ’s nachts doen ze dat, dan voelen we gewoon dat ze aan het racen zijn”, vertelt Berna. Omdat er een wildcamera hangt, zien ze behalve verschillende bezoekers zoals een das, een hert of konijnen, ook dat de paarden in de nacht net zo actief kunnen zijn als overdag. Berna: “Dan zijn ze in de weer met hun vodje, beetje sjorren en trekken enzo, dat vinden ze prachtig.”

Verbeteren

Sven: “Kijk goed naar je paarden om te weten waar aanpassingen nodig zijn. Je ziet precies waar ze gaan staan als het hard regent of juist bloedheet is. Pas daar je inrichting op aan”. Om die reden heeft Sven paddock roosters in de grond verwerkt op een plek waar de paarden veel zijn. Dit zorgt voor een betere afwatering en verharding van de bodem. Ook is er een veranda aan de inloopstal gebouwd. “Eerst hadden we daar gewoon een zeiltje hangen, maar ze stonden daar zo graag dat we er een overkapping hebben neergezet”, zegt Berna. Ideaal bij heet weer. De inloopstal zouden ze de volgende keer trouwens een andere vorm geven. Berna: “Nu is de stal smal en diep. Maar met vier van deze ronde paarden, is het handiger om het breder en minder diep te maken”.

Tips Paddock Paradise

Een Paddock Paradise is niet zomaar wat, daar zijn beide het over eens. Het vereist een way of life om op deze manier paarden te kunnen houden. Berna en Sven hebben wel wat tips.

 • Houd het klein. Stap voor stap het terrein inrichten maakt het beter uitvoerbaar.
 • Kijk goed naar het terrein en richt praktisch in. Maak een poeltje op het laagste punt bijvoorbeeld.
 • Neem te tijd. Wacht rustig alle seizoenen af en kijk hoe het land reageert. Maak daar gebruik van. Lees het landschap.
 • Durf te herzien. Plannen moeten bijgesteld kunnen worden.
 • Maak een drinkbak dichtbij de regenpijp.
 • Kijk goed naar het gedrag van je paarden. Door ze zo vrij te laten, kun je goed zien waar de voorkeur naar uit gaat.

Ook zijn er dingen die je beter niet kunt doen.

 • Maak geen krappe en scherpe bochten in de track.
 • Gebruik geen kunstmest of gif op je terrein.
 • Probeer geen grip te houden. Paarden en de natuur laten zich niet dwingen.
 • Tot in details alles willen plannen. Laat ruimte voor aanpassingen.
 • En bezint eer men begint… het is een enorme hoeveelheid werk!
Berna maakt de voerronde

Aanrader

Lunchtijd

Ondanks al het werk, zouden Berna en Sven niets anders willen. Berna: “Ik kan er zo enorm van genieten als ik buiten aan het werk ben en de paarden rommelen om mij heen. Daarom heb ik juist een bijzondere band met ze gekregen. Als je hard werken niet erg vindt en je ook graag een intensief contact met je paarden wil ontwikkelen, is een Paddock Paradise aan huis een aanrader. Alleen is op vakantie gaan een hele klus. “Ach”, zegt Berna, “als wij eindelijk een week op ‘lekker niets’ vakantie gaan, willen we eigenlijk halverwege alweer terug!”


Bit-gids Kuddegedrag

Meer weten over de huisvestingsvorm Paddock Paradise? In mei verschijnt Bit 264 met bijgevoegd de Bit Gids ‘Zo leeft je paard vrij in de kudde’. Hierin lees je over de Paddock Paradise van De Paardenkamp.

Foutje gespot? Meld het ons!
Dit vind je misschien ook interessant