-

Een paardensolarium; nuttig of pure luxe?

Paard onder solarium Arnd Bronkhorst

In grote pension- of sportstallen zie je ze steeds vaker en misschien heeft jouw stal er zelfs ook wel een: een paardensolarium. Maar waar dient zo’n solarium nou voor en wat doet het met je paard? Dierfysiotherapeute Jill Bomers van Bomers Dierfysiotherapie, Revalidatie en Pension vertelt.

Naast haar praktijk voor paardenfysiotherapie is Jill Bomers sinds twee jaar ook eigenaresse van een revalidatie- en pensionstal. Ze legt uit wat een solarium doet: “Een solarium heeft een aantal infraroodlampen die warmte afgeven, wat heel prettig is voor het paard. Ik gebruik het solarium vooral na de training en eigenlijk niet zo zeer bij de behandeling van paarden of ter ondersteuning van revalidatie. Om eerlijk te zeggen geloof ik niet zo in de medische werking ervan. Het werkt met name op de huid en oppervlakkige spieren. Maar ik vind het wel heel fijn om een paard na een training eronder te zetten om te laten opdrogen.”

Ondersteuning aan de warming-up

Sommige mensen gebruiken het solarium voorafgaand aan een training om de spieren alvast op te warmen. Dat doet Jill niet. “Ik geloof wel dat er wat warmte de diepte in komt, maar niet zo diep dat je daardoor de spieren echt opwarmt. In mijn ogen blijft een goede warming-up, waarbij je paard goed beweegt, zeker zo belangrijk. Maar als extra ondersteuning voorafgaand aan de warming-up kan het wel nuttig zijn.”

Spierweefsel warmhouden

“Zelf zet ik het solarium met name in ná de training”, vervolgt Jill. “Als je je paard flink getraind hebt, voor een goede cooling-down hebt gezorgd en je zet je paard dan onder het solarium, dan houden de infraroodlampen het spierweefsel nog wat warm. Dan kunnen de afvalstoffen waarschijnlijk beter worden afgevoerd. Ook al heeft het solarium wellicht minder effect op de diepere spierlagen, het is voor het paard zeker aangenaam om het oppervlakkiger spierweefsel na de training warm te houden. Ook verbetert het de bloedcirculatie in de huid.”

Winterperiode

Maar kun je daar niet ook een uitrijdeken voor gebruiken? Dat is immers aanzienlijk goedkoper. “Ja, dat kan natuurlijk ook. Maar als je bijvoorbeeld een sportstal hebt en je wilt de paarden ten alle tijden goed kunnen wassen, dan is een solarium echt een uitkomst. En om ze na een zware training nog even op temperatuur te houden. Ik gebruik het solarium zelf het meest als droogfunctie nadat ik de paarden heb afgespoeld of gewassen. Met name in de winterperiode is dat heel fijn. Je kunt de paarden heel mooi onder het solarium wassen en ze er vervolgens onder laten drogen. In de winter is het natuurlijk soms flink koud en als je ze dan goed wilt wassen, dan kun je met het solarium voorkomen dat ze daarna te veel afkoelen. Het is trouwens verstandig om op te letten dat je je paard na het solarium niet alsnog blootstelt aan te extreme temperatuurverschillen. Onder het solarium is het natuurlijk lekker warm en zet je je paard daarna in een ruimte van -1 of -2 graden, dan is dat natuurlijk een flinke overgang. Het ene paard heeft het snel warm en het andere juist niet, dus bekijk dit per paard.”

Erg fijn

Jill merkt dat de paarden het erg fijn vinden om onder het solarium te staan. Hoe laten ze dat dan merken? “Ze gaan er echt onder staan en staan dan lekker ontspannen. Voor ons is het ook fijn om onder een infraroodlamp te zitten, voor een paard is dat net zo. Ze geven trouwens ook duidelijk aan als ze het niet meer prettig vinden. Dan gaan ze draaien en proberen ze onder de lampen vandaan te komen. Dat is een teken dat je ze er eigenlijk al te lang onder hebt staan. Meestal is zo’n 15 a 20 minuten genoeg.”

Verschillende modellen

Jill kocht het solarium tegelijk met een aquatrainer, die ze onder meer gebruikt bij revalidatietrajecten. Heeft ze nog tips voor wie zelf een solarium wil aanschaffen? “Je hebt verschillende solariums. Zelf heb ik een wat vlakkere, maar er zijn ook wat rondere modellen waarbij de lampen tevens op de zijkant van het paard zijn gericht. Dan heb je wat meer werking op het gehele paard. Bij de vlakkere modellen hangen de lampen alleen boven het paard, waardoor de lampen met name invloed hebben op de rug, nek en bekkengebied.”  

Bron: www.bitmagazine.nl

Foutje gespot? Meld het ons!
Dit vind je misschien ook interessant