Kinderpony
Kinderpony

Educatie op de manege: Leren paardrijden of meer?

Training Manege Opvallend

Ben je ook ooit begonnen met paardrijden door lessen te nemen op een manege? Grote kans dat dat als volgt verliep: je nam de pony over van je voorganger, maakte de beugels op maat en stapte op. 

Na de les droeg je de pony weer over aan degene na jou. Je leerde rijden, maar je leerde weinig over de verzorging en de natuurlijke eigenschappen van een paard. Hoe is dat tegenwoordig? Manegehouders aan het woord.

Paardenwelzijn & educatie op de manege

Zeven jaar paardrijles, maar nog nooit een paard hebben opgezadeld? Weten dat een paard op hol kan slaan, maar geen idee hebben dat dat komt omdat het een vluchtdier is?

Paardenwelzijn begint met kennis: daardoor ontstaat begrip. Begrip voor het wezen waar je op gaat zitten en zijn eigenschappen en daarmee begrip voor zijn gedrag. Hoe leeft een paard van nature eigenlijk en wat heeft hij nodig?

Omdat voor veel mensen hun paardrijcarrière start op de manege, is er een belangrijke rol op het gebied van educatie weggelegd voor het manegebedrijf. Hoe gaan manegehouders hiermee om en is er veel veranderd ten opzichte van ‘vroeger’?

Paardenwelzijn laat je zien

Froukje Stuiver van Bosmanege Bakkeveen vertelt: “Het welzijn van de paarden is voor ons het allerbelangrijkst, we willen dat mensen zich ervan bewust zijn dat ze met een dier te maken hebben. Educatie is dan ook een belangrijk onderdeel bij ons op de manege”.

Ook bij Manege Snorrewind in Markelo is dat het geval. Rikus Bronsvoort vertelt: “Paardenwelzijn is voor ons goed omgaan met je paarden, dat betekent voldoende weidegang, sociaal contact en genoeg beweging. Wij zorgen op onze manege voor de drie R-en: rust, reinheid en regelmaat en brengen dat ook over op onze klanten. De paarden zijn hierbij gebaat en deze aanpak is voor de ruiters de normale gang van zaken.”

Paardrijles op de manege

Kinderen die beginnen met rijden op de Bosmanege, starten met privéles. Het contact maken met de pony staat hierbij centraal en er is alle gelegenheid voor de eerste uitleg. Pas als het kind zelfstandig rond kan rijden in alledrie gangen, stroomt het door naar een groepsles. Iedereen zadelt, met de benodigde begeleiding, zelf op en af en omdat alle pony’s dagelijks losgelaten worden, moet er ook flink gepoetst worden.

Bij Manege Snorrewind in Markelo beginnen kinderen met een starterspakket: drie keer een half uur privéles om te leren omgaan met de pony en de beginselen van het op- en afzadelen. Bij het pakket zit ook een poetstasje en het leren poetsen hoort er natuurlijk bij. Ouders worden zoveel mogelijk betrokken en leren hoe ze hun kind kunnen helpen.

Froukje: “We leggen de kinderen uit waar het gedrag van een paard vandaan komt en ook wat de invloed is als je bijvoorbeeld aan het bit zit te trekken: hoe voelt dat voor je pony?” Om te leren onder verschillende omstandigheden met een paard om te gaan, worden de kinderen breed opgeleid. Naast dressuur en springen wordt er in de lessen ook buiten gereden: in het naastgelegen bos en op het eigen crossterrein waar bijvoorbeeld een waterbak en een heuvel aanwezig zijn. Zo blijft het bovendien voor de paarden leuk en afwisselend.

Bij manege Snorrewind worden de lessen gepland via een computersysteem. Zo wordt het aantal uren dat de paarden lopen bewaakt, maar wordt ook bijgehouden welke ruiter een paard overneemt van een ander, zodat dat niet steeds dezelfde is. Het poetsen en op- en afzadelen wordt hierdoor een vanzelfsprekend onderdeel van het paardrijden.

Educatieve programma’s

Daarnaast worden kinderen gestimuleerd om deel te nemen aan het FNRS programma, waarbij in de proeven de rijvaardigheid wordt beoordeeld, maar waar ook theoretische kennis wordt getoetst. In de theorielessen die hierbij horen, leren zij veel over natuurlijk gedrag van het paard, verzorging en gezondheid.

Ook deelname aan het KNHS Young Leaders Program behoort tot de mogelijkheden; een uitgebreid programma waarin kinderen allerlei vaardigheden ontwikkelen. Hierbij doen zij veel kennis op over zaken als stalonderhoud, gezondheid, voeding, grondwerk en longeren, maar ook het organiseren van activiteiten en het helpen van anderen maken hier deel van uit.

Zowel op de Bosmanege als op Snorrewind zijn de ervaringen hiermee erg positief. Oudere jeugd speelt een belangrijke rol bij het begeleiden van de jongere kinderen en dit stimuleert de betrokkenheid bij elkaar én bij de paarden.

Bij Manege Snorrewind worden daarnaast voorlichtingsavonden en cursussen ‘Paard en welzijn’ aangeboden, hiervoor is veel belangstelling. Rikus vertelt: “Het is echt niet zo dat paardenwelzijn vroeger niet belangrijk was, maar we zien wel steeds meer dat mensen bewust bezig willen zijn en zich betrokken voelen.”

Welzijn steeds belangrijker

“Dat deze insteek werkt, zien wij terug doordat de kinderen heel goed met de pony’s omgaan”, vertelt Froukje. Ook lijken steeds meer ouders paardenwelzijn belangrijk te vinden en een bewuste keuze maken te voor de manege.

“Goed omgaan met je paarden, goed omgaan met je klanten, dat dragen we uit”, aldus Rikus. “Daardoor wordt het ook voor de ruiters heel vanzelfsprekend. Zij zien dat het werkt. Onze paarden gaan lang mee, dat is een teken dat het goed met ze gaat”.

Bron: Bit & Cap

IMG_3684