-

Dry needling bij paarden: Direct ontspanning als resultaat

Laura Raats

Behandelmethoden als fysiotherapie en osteopathie worden bij mens en paard vaak toegepast. Een wellicht minder bekende, maar zeker noemenswaardige, therapie is dry needling. Caroline Schellekens, dry needling specialist bij CS Fysiotherapie in Valkenswaard, legt uit wat dry needling precies inhoudt en bespreekt vijf vaak voorkomende klachten.

De methode

Dry needling is een gerichte behandelmethode waarbij triggerpoints, ofwel spierverhardingen, in bepaalde spieren worden aangeprikt met een dunne naald. Hierop reageert de gespannen spier met een twitch (korte samentrekking), waarna deze zich direct ontspant. “Het resultaat van de behandeling is dan ook meteen zichtbaar”, vertelt Schellekens. En dankzij de lange naalden van 7,5 cm, worden ook de verhardingen in dieper liggende spieren bereikt. “Aan het begin van de behandeling loop ik met mijn handen het paardenlichaam na, op zoek naar gespannen spieren en de triggerpoints, want die kun je voelen”, legt ze uit. Het aanprikken van de triggerpoints zorgt niet alleen voor ontspanning van de betreffende spier, maar veroorzaakt ook een kettingreactie naar andere spieren. Schellekens: “Doordat spierketens met elkaar en het bindweefsel in verbinding staan, zorgt de behandeling van een bepaalde spier voor een ontspanning over een veel groter gebied. Dit wordt een referred release genoemd.” Overigens dient dry needling niet te worden verward met acupunctuur: een therapie gericht op het beïnvloeden van de energiebanen binnen het lichaam.

Oorzaak en gevolg

Paarden staan er tijdens en na de behandeling erg ontspannen bij. “Wel kunnen ze een lichte reactie, zoals stijfheid ervaren. Het advies is om drie dagen na de behandeling niet intensief te rijden, maar wel beweging te geven middels licht longeerwerk of weidegang. Anders kan er flinke verzuring optreden”, waarschuwt Schellekens. Grofweg zijn er drie oorzaken te noemen voor het ontstaan van spierspanning en triggerpoints: trauma, ongewone belasting en veelvuldige herhaling van dezelfde bewegingen. “Een paard kan bijvoorbeeld zijn gaan hangen in zijn halster, een te zware training hebben gehad of te eenzijdig worden getraind”, licht ze toe.

Vijf vaak voorkomende problemen

1. Stijfheid in de nek

Vaak heeft het paard dan moeite met inbuiging van de hals naar een bepaalde kant of kan hij geen mooie spanningsboog houden tijdens het rijden. “Dit kan een rijtechnische oorzaak hebben, bijvoorbeeld als de ruiter de rechterteugel onbewust strakker houdt dan de linker. Maar het kan ook een gevolg zijn van het eten in een onnatuurlijke houding, zoals uit een hooiruif”, vertelt Schellekens. “Een gespannen spier verkort zich en kan daardoor niet de lengte geven om de buiging te realiseren. Door het behandelen van de triggerpoints in bijvoorbeeld de grote halsspier, ontspant de spiergroep in de hals, verlengt de spier zich en kan het paard zijn hals direct weer buigen.” 

2. Trage warming-up

Een paard kan hierbij stijfheid ondervinden in zijn gehele lichaam. “Bijvoorbeeld vanwege overbelasting en onvoldoende mogelijkheid om te herstellen of wegens een drastische verandering in de dagelijkse training.” Door het aanpakken van de triggerpoints van meerdere spiergroepen ontspannen de spieren zich, verbetert de doorbloeding en kan het paard weer soepeler bewegen.”  

3. Gevoeligheid bij het aansingelen of poetsen

Bij singelnijd en gevoeligheid tijdens het borstelen ondervindt het paard ongemak bij deze aanrakingen. Dit wordt eventueel veroorzaakt door een slecht passend zadel. “In het geval van singelnijd worden onder andere triggerpoints in de trapezius spier op de schoft behandeld. Dit geeft een ontspanningsreactie naar beneden en daarmee ook in het gebied van de singel”, licht ze toe. “Direct na de behandeling is de gevoeligheid weg of aanzienlijk verminderd.”

4. Minder ruime gangen

Wanneer een paard opeens kleinere passen maakt of onregelmatig loopt, wordt hij letterlijk beperkt in zijn beweging. “Een voorbeeld hiervan is een springpaard dat ineens de voorbenen minder goed intrekt boven de sprong. Door triggerpoints in hals en schoudergebied te behandelen kan het schoudergewricht beter en pijnvrij functioneren.” Dit resulteert in het ruimer kunnen bewegen en beter kunnen intrekken van de voorbenen. Indien een paard minder grote pas(sen) kan maken met zijn achterbenen, heeft hij doorgaans baat bij een release vanuit het gebied rond de lendenen.” Na de behandeling is de verruiming van de gangen direct waarneembaar.

5. Problemen met aanspringen in de galop

Ook wanneer een paard moeite heeft met het aanspringen in de goede galop of regelmatig overspringt, heeft hij vaak baat bij ontspanning van de spierketens vanuit de lendenen. Schellekens: “Door spierspanning in het gebied van de overgang van de wervelkolom naar het bekken kunnen licht krachtsverlies, pijn en coördinatieproblemen problemen veroorzaken bij het aanspringen in galop. Bij een behandeling van de regio rondom de bekken, lendenen en bilspieren, krijgt het paard meer ruimte in zijn achterhand om aan te springen.” 

Tips

  • Dry needling wordt ook preventief ingezet om blessures te voorkomen. Triggerpoints kunnen latent aanwezig zijn, terwijl het paard er nog geen last van heeft. 
  • Controleer zelf regelmatig de spierspanning van je paard door met je platte hand rustig over zijn lichaam te strijken. Als er dan ergens een probleem ontstaat, ben je er snel bij.
  • Kijk bij terugkerende problemen ook eens naar je eigen rijstijl, bijvoorbeeld door middel van een Flexchair training. Een kleine rijtechnische verbetering kan een groot verschil maken! 
  • Meer lezen over dry needling of andere behandelmethoden? Check dan onze site PaardenPlein.nl.

 Bron: Bitmagazine.nl

Foutje gespot? Meld het ons!
Dit vind je misschien ook interessant