-

Happy Athlete competitie; een nieuwe vorm van wedstrijden rijden?

Arnd bronkhorst

Ken je de Happy Athlete competitie al? Het is een nieuwe wedstrijdvorm waarbij je enkele verplichte oefeningen moet laten zien in de wedstrijdhouding, maar je mag zelf weten wanneer je dit doet. Hierdoor heb je meer tijd om je paard tussendoor weer te laten ontspannen en wordt trainen gecombineerd met wedstrijd rijden. Dit is een initiatief van dressuuramazone en -trainer Barbara Koot.

Wat is het doel van de Happy Athlete competitie?

”Veel ruiters hebben zoveel spanning op wedstrijd dat ze het niet meer leuk vinden”, legt Barbara Koot uit. “Hierdoor gaan zij niet op concours of zijn ze twee dagen ziek van de spanning. Doordat de ruiters spanning hebben, gaat de hartslag van de ruiter omhoog. Dit veroorzaakt dan weer spanning en angst bij het paard. Deze ruiters komen in een vicieuze cirkel terecht. Deze ruiters moeten het plezier in wedstrijden rijden weer terug krijgen.”

Het doel van de Happy Athlete competitie is vanuit ontspanning naar aanspanning te gaan. Bij een KNHS-wedstrijd moet je alle onderdelen achter elkaar op een aangegeven plaats laten zien. Bij de Happy Athlete competitie mag je zelf weten wanneer je welke oefening rijdt en kan je hierdoor de spanning makkelijker laten afvloeien. De Happy Athlete competitie kan ook dienen als voorbereiding op de KNHS-wedstrijden, bijvoorbeeld als je zelf snel gespannen bent op een wedstrijd of een jong paard hebt.

Wat zijn de toekomst plannen voor de Happy Athlete competitie?

Zondag 11 juni is op Horse Experience in Heerjansdam de eerste presentatie geweest van het concept van de Happy Athlete competitie. Barbara: ”Wij vragen nu ruiters om met ons mee te denken over bijvoorbeeld de niveau indeling en de manier van jureren. Willen de ruiters bijvoorbeeld gejureerd worden door alleen een jurylid of ook door een paardenfysiotherapeute? Op onze Facebookpagina van de Happy Athlete competitie kan iedereen hier zijn ideeën over achterlaten. Binnen twee weken willen wij het concept helemaal hebben uitgewerkt. Op 18 augustus zal dan de pilot plaatsvinden bij de Develruiters in Heerjansdam. Hierna willen wij verder gaan samenwerken met andere locaties om bijvoorbeeld een competitie van zes tot tien wedstrijden samen te stellen, met wellicht een ranking.”

Welk team zit er achter de Happy Athlete competitie?

Barbara is de initiatiefsneemster van het concept, maar doet dit niet alleen. ”Ik heb een ontzettend fijn team van mensen die er allemaal belangeloos veel tijd en geld in steken. Bijvoorbeeld sportveterinair Frank van Leeuwen, hij benadrukt bijvoorbeeld welke effecten een gespannen bovenlijn op een paard kan hebben; dit geeft druk op de wervels en kan een blessure aan de benen veroorzaken. Ook doe ik dit samen met mijn naamgenote Barbara Vervoort (bijna afgestudeerd sportpsychologe), Laura Ginsel (jurylid) en Anneke van Engelen (actief amazone en onderneemster) Marlies Ottevanger (fysiotherapeut voor paard en mens). Een veelzijdig team dus met allemaal professionals met hetzelfde doel: meer Happy Athlete’s in de ring.” En wie wil dat nou niet 🙂

Bron: Bitmagazine.nl

Foutje gespot? Meld het ons!
Dit vind je misschien ook interessant