-

Biomechanica: Het effect van ruitergewicht op een paardenrug

Arnd Bronkhorst

Welke hulpen er nodig zijn om een paard bepaalde oefeningen te laten doen, dat weten de meeste ruiters wel. Maar weet jij ook wat er in het paardenlichaam gebeurt als jij op zijn rug gaat zitten en die oefening rijdt? Met andere woorden: Hoe zit een paardenlichaam eigenlijk in elkaar? Amber Koppen is erkend paardenarts, –chiropractor en –acupuncturist en legt de basis van de biomechanica uit. We beginnen met het effect van het gewicht van de ruiter op de rug van een paard.

Touwbrug

“Het is goed te beseffen dat aan paardrijden eigenlijk niets natuurlijks is,” begint Amber Koppen. “Wij gaan bovenop dat paard zitten, wat vaak betekent dat het zo’n tien procent van zijn eigen lichaamsgewicht op zijn rug moet dragen, als het niet meer is. Door dat gewicht ontstaat een kracht die naar beneden werkt. Je kunt de rug van het paard zien als een soort touwbrug. Daar zitten wij op. In de natuur is een paard dit niet gewend en het zal dus wel getraind moeten zijn om die neerwaartse druk op zijn wervelkolom om te kunnen zetten naar opwaartse druk. Een brug heeft namelijk de meeste draagkracht als hij omhoog is gebogen. Dan wordt de schade zo veel mogelijk beperkt en dat geldt ook voor de paardenrug. Het paard moet jouw gewicht opwaarts kunnen duwen om jou te kunnen dragen zonder nadelige gevolgen voor zijn lichaam. Als je op een paard gaat zitten moet je dus de verantwoordelijkheid nemen om er voor te zorgen dat je paard jou fysiek kan dragen”, stelt Amber. “Dit geldt overigens voor alle rijpaarden van iedere ruiter. Of het nu een gaat om het paard van een recreatieve ruiter die vrijwel altijd in het bos rijdt of een paard dat op hoog niveau wedstrijden loopt, ieder rijpaard is een sportpaard. En dus heeft ieder rijpaard training nodig, om de rug omhoog te kunnen brengen en het ruitergewicht op een goede manier te kunnen dragen. Juist bij recreatiepaarden komen veel problemen voor en zie je vaak het meeste leed. Dit komt vrijwel altijd voort uit onwetendheid van de eigenaar. Het is eigenlijk zielig om op een paard te zitten, dat niet ondersteund is met fysieke training.”

‘Zonder sterke buikspieren krijgt je paard nooit gezonde rugspieren’

Rompstabiliteit

Natuurlijk is de benodigde mate van fysieke training voor een paard op B-niveau wel anders dan dat van een paard dat Grand Prix loopt. Amber legt uit: “Zodra je op een paard gaat zitten, is al enige vorm van verzameling nodig om het gewicht te kunnen dragen. Dat is het grote verschil tussen een paard dat in de wei staat en een paard met een ruiter op zijn rug. De aanspanning in de boog in de rug moet vervolgens steeds groter worden naarmate de arbeid die je vraagt zwaarder wordt. Een gezonde wervelkolom is hierbij heel belangrijk, maar zonder goede buikspieren krijgt je paard nooit goede, gezonde rugspieren. De rompstabiliteit in zijn geheel is dus essentieel. Ik beoordeel een paard dan ook altijd in zijn geheel. Rugproblemen ontstaan niet alleen door een slecht passend zadel of een rijtechnische oorzaak. Het rantsoen bijvoorbeeld, speelt ook een rol. Een dik, uitgezakt paard, kan nooit optimaal zijn in zijn rompstabiliteit omdat hij zijn buik niet goed kan aanspannen. Het gaat dus niet alleen om die rug,” benadrukt Amber. “Als je paard geen getrainde buikspieren heeft en zijn buik niet kan aanspannen, kan hij jou nooit goed dragen.”

‘Besef dat ook jouw paard een sportpaard is’

Blessures voorkomen

Zorg dus dat je zowel de buik- als rugspieren van je paard traint, ongeacht het niveau waarop je rijdt. Dat is belangrijk om blessures te voorkomen, vertelt Amber. “De gewrichten van een paard moeten stabiel gehouden worden door banden en pezen, waar een spier aan vast zit. Als die spier slap is of juist teveel spanning heeft (overbelast), dan ontstaat er ook een probleem in de pezen. Spieren raken overbelast als de wervelkolom niet goed werkt of niet sterk genoeg is om de ruiter op zijn rug te kunnen dragen. Er ontstaan zo dus problemen in het hele paardenlichaam. Besef daarom dat ook jouw paard een sportpaard is en geef hem de training die hij nodig heeft.”Amber KoppenAmber Koppen is erkend paardenarts, –chiropractor en –acupuncturist. Samen met haar partner Bastiaan de Recht runt ze NCSAH, waar zij instructeurs opleiden om met meer kennis van de biomechanica les te geven. Je kunt bij haar terecht voor o.a. specifieke revalidatietraining, rijtechnische problemen of problemen met de wervelkolom van je paard. Amber streeft ernaar paarden gezond te houden voor wat wij van ze vragen door een combinatie van multidisciplinaire diergeneeskunde en klassieke rijkunst.

 

Bron: Bitmagazine.nl

Meer lezen van Bit? Neem dan nu een abonnement of koop een losse editie van het magazine in de webshop!