-

Ben ik te zwaar om paard te rijden?

Frank Sorge

De een heeft een slank figuurtje, terwijl de ander een paar maatjes meer heeft. Daar is niks mis mee, maar het zorgt er wel voor dat sommige mensen zich wel eens afvragen of ze eigenlijk niet te zwaar zijn om paard te rijden. Onderzoekers van het Duchy College in Engeland deden hier onderzoek naar. Dat schrijft Horsetalk.

Uit een ‘wetenschappelijk onderzoek’ zou ooit zijn gebleken dat een paard maar 10 procent van zijn eigen gewicht zou kunnen dragen. Dat zou betekenen dat ruim 80 procent van de ruiters te zwaar is voor zijn of haar paard. Later, in 1941, stelde The US Cavalry Manual Horse Management die norm op 20 procent. Die werd overigens vaak overschreden, omdat de uitrusting van soldaten zwaar was.

Maar wat kan een paard nou wel dragen? Het Duchy College in Engeland volgde daarom 50 ruiters tijdens work-outs van 45 minuten. Gedurende de training werd er een analyse gemaakt van het enzym creatine kinase, een stof die vrijkomt bij spierschade. De onderzoekers kwamen tot de conclusie dat 20 procent van het lichaamsgewicht van het paard een goede richtlijn is.

Het team stelde ook vast dat een koudbloed sneller herstelt dan een warmbloed, omdat deze vaak dikkere pijpbenen heeft. Ook de pasvorm van het zadel is van invloed op de hoeveelheid gewicht die een paard kan dragen.

Tot slot stellen de onderzoekers ook dat het een misvatting is dat dikkere mensen per direct een groter paard moeten rijden. Die groeien vaak langer door en zijn blessuregevoeliger. Daarnaast is het ook een verschil of een zwaardere ruiter goed mee kan gaan met de beweging van het paard of dat diegene aan het meeliften is.

Bron: Horsetalk

Foutje gespot? Meld het ons!
Dit vind je misschien ook interessant