120221545_ABFweb
120221545_ABFweb

Belangrijke tips om drinkbak en leiding vorstvrij te houden

Nieuws

Vorst is iets waar stalhouders altijd weer tegenop zien. Je ziet jezelf al met emmers water slepen om de paarden genoeg water te kunnen laten drinken. Gezien ze gemiddeld 45 liter per dag tot zich nemen, kun je hier alleen al een dagtaak aan hebben. Wat zijn de mogelijkheden om tijd en energie te besparen?


Er zijn zowel producten op de markt waarvoor je in veel gevallen diep in de buidel moet tasten, als simpele oplossingen die nauwelijks geld kosten. Waar je voor kiest, dat is niet alleen een kwestie van bekijken wat voor jou het beste werkt, maar ook welk budget je beschikbaar hebt om het probleem van bevroren water op te lossen of zoveel mogelijk tot het minimum te reduceren.

Verwarmen


We maken voor het gemak even een onderscheid tussen producten die je op stal kunt gebruiken en de mogelijkheden die er zijn wanneer je paard 24/7 buiten staat. Kortweg gezegd is het verwarmen of het in beweging houden van het water de oplossing, aldus Reina, medewerkster bij Agradi.

Reina beaamt dat het ijsvrij houden van waterbakken een lastig probleem is. Ze geeft aan dat dé oplossing niet bestaat. “Het is namelijk afhankelijk van diverse factoren welk product uitkomst kan bieden. Wij hebben bijvoorbeeld verwarmde automatische kunststof drinkbakken beschikbaar. Dit product is speciaal ontworpen om te voorkomen dat in de drinkbak het water bevriest.” Maar wat nu als er de angst bestaat dat ook de leidingen bevroren raken? Reina: “Deze zelfde drinkbak is er ook mét buisverwarming. Dat betekent dat het water verwarmd wordt al voordat het de drinkbak zelf bereikt.”. Als het snel vriest binnen, dan zullen staleigenaren eerder kiezen voor een exemplaar met buisverwarming dan in het geval van een goed geïsoleerde stal.”

Circulatiesystemen


Wat zijn de opties die je hebt qua het in beweging houden van het water? Reina vertelt: “Dan moet je bijvoorbeeld denken aan een circulatie unit. Met zo’n circulatie unit zorg je ervoor dat het water door de leidingen blijft stromen, een rondpompsysteem dus. Doordat het water in beweging blijft, zal het veel minder snel bevriezen. Deze oplossing is volgens Reina ideaal voor grotere stallen, die veel paarden en dus ook veel drinkbakken hebben. Zij zullen sneller deze optie overwegen dan het kiezen voor een losse drinkbak.”

“Een soortgelijk systeem bestaat ook voor buiten. Denk aan thermo drinkbakken. Dat zijn geïsoleerde drinkbakken die voorzien zijn van een dubbele wand met foam vulling. Het water blijft hierin circuleren, waardoor het niet bevriest. Het voordeel hiervan is, is dat er geen elektriciteit voor nodig is. Handig wanneer je je paard 24/7 buiten hebt staan bijvoorbeeld. Maar je kunt voor gebruik op de weide ook denken aan een grote langwerpige drinkbak waar flink wat liter water in kan. Deze beschikt over een ingebouwd verwarmingssysteem. Ja, hiervoor heb je wél elektriciteit nodig.”

Andere opties om bevriezing (mogelijk) te voorkomen


In de stal:

  • Kacheltje plaatsen in de stal. Let hierbij op veiligheid, voldoende frisse lucht en dat het niet te warm wordt in de stal

  • Infraroodlicht richten op de leiding om deze te verwarmen. Extra tip: Plaats een bakplaat achter de leiding, zodat het licht dat er normaal langs zou gaan nu teruggekaatst wordt op de leiding.

  • Leidingen bedekken met isolatietape


In de wei:

  • Waterbak uit de schaduw halen

  • Verwarmingsdraad in de waterbak plaatsen

  • Beetje zout of druivensuiker in het drinkwater doen

  • Rubber balletje laten drijven in de waterbak

  • Waterbak op laag mest zetten, want mest produceert warmte


Vrees je ondanks de tips hierboven voor bevroren leidingen? Dan is het altijd zinvol de hoofdkraan af te sluiten en de kranen open te draaien. Zo kan het resterende water eruit lopen en bescherm je de leidingen tegen uitzettend water. Er zit dan niks anders op dan met emmers water te gaan slepen. En heb je een speciekuip met water die toch bevroren is geraakt? Wacht dan niet te lang met het breken van de ijslaag. Voor je het weet is het te dik geworden om erdoorheen te komen.

Heb jij nog handige tips die we écht moeten weten? We lezen ze graag!

Bron: Bitmagazine.nl / Stable Management