-

Australische bosbranden: zo kun je een handje helpen

Arnd Bronkhorst

Paardenliefhebbers over de hele wereld dragen hun steentje bij aan het helpen van de getroffen mensen, dieren én natuurlijk paarden van de Australische bosbranden. Omdat alle kleine beetjes helpen, heeft Bit voor jou enkele mooie initiatieven op een rij gezet waar jij – als je dat zou willen – aan kunt bijdragen.

Naast initiatieven om directe donaties in te zamelen, zijn er ook tal van merken en bedrijven die een deel van hun winst doneren aan een stichting. Zo kun je zelf de (kritische) afweging maken of je graag direct een stichting steunt óf dat liever wil doen via een commericeel bedrijf. 

Equestrian Fire Relief Australia

https://www.equestrianfirerelief.com.au

Het Equestrian Fire Relief Australia-fonds is opgericht door Steffi Hoy (de vrouw van de Australische eventingruiter Andrew Hoy) en Mike Etherington-Smith (oud-CEO van British Eventing en eventingparcoursbouwer voor de Olympische Spelen). De stichting brengt alle losse initiatieve samen en zorgt ervoor dat paardeneigenaren worden voorzien in directe hulp (bijvoorbeeld het regelen van voer en hooi), maar ook zeker in hulp op de lange termijn, bijvoorbeeld met het heropbouwen van hun stallen. Ook topruiters als Edwina Tops-Alexander en Lucinda Fredericks steunen dit fonds. 

Australian Veterinary Association Benevolent Fund

https://www.ava.com.au/bushfire-disaster-relief/donate/

Tal van (Britse) dierenartsen hebben reeds gedoneerd aan de Australian Veterinary Association Benevolent Fund, een fonds van de Australian Veterinary Association. Het fonds steunt Australische dierenartsen die pro-bono wilde én (landbouw-, huis)dieren die gewond zijn geraakt door de vreselijke bosbranden behandelen. 

Gippsland Horse and Stock Safe – Bushfire Assistance

https://www.facebook.com/groups/GippslandHorsesafe/

Gippsland Horse and Stock Safe – Bushfire Assistance is een kleinschalige, lokale stichting die hun uiterste best doen om getroffen boeren en paardeneigenaren te helpen waar nodig. Ze bezorgen hooi waar het nodig is en vangen dieren op die hun stal en weide zijn verloren. 

In samenwerking met ontwerpster Yvonne Klaassens heeft Atorka Ruitersport een speciaal ‘Icelandic Horse Riders For Australia’-shirt gemaakt. De helft van de opbrengst van de verkoop van de shirts wordt gedoneerd aan Gippsland Horse and Stock Safe – Bushfire Assistance.

Project Hope Horse Welfare Victoria

https://www.phhwv.org.au

De stichting Project Hope Horse Welfare in de Australische staat Victoria waarborgt het welzijn van verwaarloosde en mishandelde paarden. Sinds de bosbranden zet de stichting zich in het bijzonder in voor paarden die slachtoffer zijn geworden van de branden en bieden medische zorg waar dat nodig is. Via de website en Facebook kun je zien hoe jij kunt bijdragen.

Equestrian Fundraising For Fire Relief

https://www.facebook.com/equestrianfundraising

Op de Facebook-pagina Equestrian Fundraising For Fire Relief worden paardenspullen geveild, waarvan de volledige opbrengst wordt gedoneerd. Er worden veel items geveild voor paardenliefhebbers binnen Australie (zoals lessen van topruiters), maar sommige items en tegoedbonnen kunnen ook worden verzonden naar het buitenland. 

Performance Saddlefits Emergency Supplies Team

https://www.gofundme.com/f/emergency-horse-gear-and-feed-supplies-for-fires/

De zadelpassers van Performance Saddlefits hebben een Go Fund Me-pagina opgericht waarbij ze geld verzamelen om belangrijke paardenspullen naar getroffen Australiers te brengen. 

RSPCA Victoria Emergency Assistance

https://www.rspcavic.org/services/emergency-assistance/helping-animals-affected-by-bushfires

Het team van RSPCA Victoria zetten alle zeilen bij om waar nodig steun te bieden aan eigenaren van paarden en andere dieren in de vorm van het brengen van voedsel, verzorgingsspullen en medische hulp. Via de website kun je een donatie doen om hun initiatieven te steunen. Ook kun je lezen wat er reeds met de donaties is gedaan.

Go Fund Me-initiatieven

https://www.gofundme.com/

Op de fondsenwervings-website Go Fund Me zijn daarnaast nog tal van kleine initiatieven te vinden waarbij je individuele paardeneigenaren die alles zijn verloren in de branden kunt helpen. Wanneer je zoekt op termen als ‘Australia’, ‘Horse’ en ‘Fire’ kom je zo tientallen lokale fundraisers tegen die jouw bijdragen hard kunnen gebruiken.

Bron: Bitmagazine.nl

Foutje gespot? Meld het ons!
Dit vind je misschien ook interessant