-

Antivliegenspray? Laat je paard zelf kiezen!

Shutterstock

Niets vervelender voor een paard dan die zwerm vliegen die rond zijn hoofd zoemt en op gevoelige plaatsen van zijn lijf zit. En dan hebben we het nog niet eens over de nare, jeukende prikbulten die insecten kunnen veroorzaken. Eva Tesselaar is veterinair natuurgeneeskundige voor paarden en huisdieren. Zij geeft haar speciale anti-vliegen recept en meer tips en weetjes.

Natuurlijk zijn er een hele reeks antivliegen-sprays te koop in de winkel. Maar meestal zijn die op basis van chemische stoffen. “Men vergeet vaak dat je paard die stoffen via zijn huid wel binnenkrijgt,” zegt Eva. “En dat kan klachten veroorzaken. In plaats daarvan kun je zelf sprays maken. Als basis ingrediënten neem je een deel water, een deel natuurazijn en een deeltje Neem-olie die je in een lege sprayfles giet. Vervolgens druppel je er etherische oliën die vliegen weren doorheen. Voorbeelden van geschikte oliën zijn Lavendel, Tea Tree, Eucalyptus, Pepermunt, Roosgeranium, Kruidnagel en Citronella. De Neemolie is geen etherische olie, maar een vette olie die niet alleen vliegwerend is, maar waarmee je de etherische oliën – die niet voegen met water of natuurazijn – kunt binden. Daarom moet je de fles voordat je gaat spuiten ook altijd even schudden. Uiteraard spuit je het hoofd van je paard niet in met vliegenspray. Spray wat op een sponsje of doekje en bet er z’n hoofd licht mee.”

Zelf kiezen

Als het gaat om de kwaliteit van de etherische olie, dan beveelt Eva de meest zuivere varianten aan. Die van het merk Silverlinde, doTerra of Young Living bijvoorbeeld en ook de biologische lijn van CHI zijn volgens Eva oké om te gebruiken bij paarden. Ga je aan de slag met etherische oliën om vliegen te weren, dan geeft Eva nog een belangrijke tip: “Laat je paard zelf kiezen welke hij/zij lekker vindt! Paarden zijn gevoelig op hun reukzin en hebben echt een persoonlijke voorkeur. Kies je de geur zelf uit, realiseer je dan dat een paard wel de hele dag in die geur moet staan. Het kan heel vervelend voor hem zijn als je een geur gebruikt waarvoor hij eigenlijk weg wil lopen. Test daarom even wat hij lekker vindt.Zo laat je je paard kiezen:

-Neem het dopje van het flesje met etherische olie in je hand en leg je duim erop. Vouw je hand er vervolgens losjes omheen.

-Laat je paard aan je hand ruiken. Op deze manier laat je je paard op een zachte manier kennis maken met de geur en krijg je geen schrikreactie.

-Maximaal vijf geuren laat je op deze manier aan je paard ruiken, op die manier blijven de verschillen duidelijk.

Het ene paard maakt zijn voorkeur wat duidelijker kenbaar dan het andere. Sommige duiken direct op je hand. Andere zijn heel subtiel en reageren bijvoorbeeld helemaal niet als het een olie is waar ze niets mee hebben. Dat is een kwestie van uitproberen bij je eigen paard – en hem/haar een beetje kennen.

Lekker in zijn lijf

Nog een reden om je paard z’n eigen olie te laten kiezen, is omdat een geur iets zegt over zowel de mentale als de fysieke belevingswereld van je paard. Eva: “De etherische olie die je paard kiest, kan veel zeggen over hoe hij in z’n vel zit. Lavendel is bijvoorbeeld een heel rustgevende geur, en een paard dat bijvoorbeeld onrust in z’n lijf ervaart, kan hiervoor gaan. Citroenolie werkt op de zuurgraad in de darmen. Is het hooi dat je geeft bijvoorbeeld wat te kuilig (zuur), dan zie je dat paarden graag kiezen voor citroenolie om de zuurgraad (pH-waarde) weer in balans te brengen. Ook Jeneverbes is een bekende die voor veel paarden wel aantrekkelijk is: deze heeft een ontslakkende werking op de darmen. Tea Tree werkt heel effectief tegen vliegen en heeft fysiek een antiseptische werking die de weerstand van het paardenlijf kan versterken. Pepermuntolie wordt vaak gekozen door paarden die gevoelig zijn voor maagklachten.”

Blokkades?

Plaatsen waar vliegen dol op zijn? De lekker vochtige plekken rondom de ogen en de neus natuurlijk. Eva: “Maar let ook eens op andere plekken op het paardenlijf waar opvallend veel vliegen gaan zitten. Het kan namelijk best zijn dat je paard juist op die plaatsen blokkades heeft. De energie stroomt er dan minder goed door. Vliegen gaan graag op warme plekken zitten en is een plek op het paardenlijf extra warm, dan kan dat bijvoorbeeld op een ophoping van afvalstoffen of een ontsteking duiden. Ter relativering: je ziet dat donkere paarden vaak meer last hebben van vliegen. Hun vacht wordt in de zon heter dan die van lichtgekleurde paarden.”

Meer lezen van Bit? Neem dan nu een abonnement of koop een losse editie van het magazine in de webshop!

Foutje gespot? Meld het ons!
Dit vind je misschien ook interessant