-

Alles over letsel in de paardensport

Arnd Bronkhorst

Vaak wordt er gelachen wanneer we van ons paard vallen. “Trakteren!”, wordt er dan geroepen. Toch gaat het ook vaak genoeg fout als we vallen en lopen we flink letsel op. Annika van den Broek is sportarts, werkte een aantal jaren op de spoedeisende hulp en rijdt zelf ook nog eens paard. Ze vertelt je meer over sportletsel.

Paardrijden wordt door veel mensen als een behoorlijk gevaarlijke sport gezien. Dit komt vooral door het feit dat je toch met een levend dier aan het werk bent, dat is altijd enigszins onvoorspelbaar. “Vaak zien we dat, als het fout gaat tijdens het paardrijden, het dan ook goed fout gaat. Als mensen op de spoedeisende hulp (SEH) belanden, is het meestal ook wel echt serieus”, legt sportarts Annika van den Broek uit.

Ook uit onderzoek blijkt dat er vanwege het paardrijden behoorlijk wat SEH bezoeken zijn. Paardensport staat hierbij op nummer drie van de top tien meeste SEH bezoeken. Hier valt echter ook wat over te zeggen, vindt Van den Broek. “Veldvoetbal staat op nummer één, deze sport heeft dan ook veel meer sporturen, het is een populaire sport. Paardrijden is veel minder populair en heeft dus minder sporturen, maar toch relatief veel SEH bezoeken. Dan nog steeds gebeuren er bij veldvoetbal meer ongelukken, maar dan ligt alles verhoudingsgewijs wel een stuk dichter bij elkaar.”

Bron: sportenenbewegenincijfers.nl

Acuut letsel

Sportletsels kun je grofweg gezien in twee categorieën opdelen. “Je hebt het acute letsel, daarvoor kom je op de spoedeisende hulp of bij de huisartsenpost terecht, en je hebt overbelasting, daarvoor kom je bij sportartsen (zoals ik) terecht”, legt Van den Broek uit. “Wat betreft het acute letsel zien we dat de cijfers de afgelopen 10 jaar met zo’n vijfentwintig procent gedaald zijn. Dat komt volgens mij vooral omdat mensen toch wel steeds meer bezig zijn met hun veiligheid. Mensen dragen vaker een cap, veilig schoeisel, maken gebruik van veiligheidsbeugels, enzovoorts. Daarbij zijn de producten, zoals caps, veel veiliger geworden.”

Bij zo’n acuut letsel zijn er bepaalde letsels die het meest voorkomen. “We zien veel hoofdletsel of schade aan de wervelkolom, vaak omdat dit wel de plekken zijn waar je op valt als je van je paard valt. Bij hoofdletsel kun je dan denken aan een hersenschudding. Ook zien we regelmatig schade aan enkels, handen, of polsen. Je kunt natuurlijk ook een acuut letsel oplopen wanneer je bij je paard in de stal staat, dus letsel aan de tenen is ook iets wat wel geregeld voorkomt”, legt Van den Broek uit.

Na de val

Vaak wordt, na een val van een paard, gezegd dat je zo snel mogelijk weer op moet stappen, omdat je anders bang wordt. Van den Broek denkt hier iets genuanceerder over. “Kijk eerst even hoe je je voelt. Als je duizelig bent, of ergens pijn hebt, stap dan zeker niet terug op. Je hoeft je echt niet te schamen als je niet direct terug op je paard wilt stappen, je kunt veel beter eerst even bij jezelf nagaan of je je nog echt goed voelt. Gezondheid en veiligheid staat natuurlijk altijd voorop. Het risico dat je opnieuw valt als je niet helemaal fit en scherp bent, is groter. Daarnaast is de kans op aanhoudende klachten groter als je door gaat met inspanning na bijvoorbeeld een hersenschudding.”Overbelasten

Van den Broek: “We hebben vaak de neiging om alle zorg in ons paard te steken. We geven ze de best mogelijke medische behandelingen en zijn bereid hierin te investeren, maar wat we vaak vergeten is dat we ook goed voor onszelf moeten zorgen. Als wij niet lekker in ons vel zitten, of iets onder de leden hebben, merkt ons paard dat ook en zul je nooit lekker kunnen rijden.”

Blessures aan de pols, in de rug, of aan de schouders ziet Van den Broek het meest terugkomen. “Vaak komt dat toch door een overbelasting van die lichaamsdelen. Je ziet dan dat er niet genoeg stabiliteit is in de rug-romp houding en dat andere lichaamsdelen dat op moeten vangen.” Een combinatie van fysiotherapie en lessen in houding op en naast het paard kunnen de klachten meestal verhelpen. Als dit niet het geval is kun je het beste even contact opnemen met je huisarts, deze kan je doorverwijzen naar een sportarts.

“We gaan er altijd fel tegenin wanneer iemand zegt dat paardrijden geen sport is, maar stiekem gedragen we ons wel zo”, voegt Van den Broek nog toe. “Vaak vergeten we dat ons paard niet de enige is die moet sporten, wij moeten net zo goed hard werken. Gedraag jezelf daar dan ook naar en stel voor jezelf ook een trainingsschema op met oefeningen die overbelastingen en blessures zouden voorkomen. Zorg dat je fit bent. Het is ook helemaal niet verkeerd om jezelf af en toe na te laten kijken, dat hoort bij het sporten.”

Lees ook:

Bron: Bitmagazine

Meer lezen van Bit? Neem dan nu een abonnement of koop een losse editie van het magazine in de webshop!